logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Transmisja alarmów na usługach VoIP nie działa z odbiornikami na numerach PSTN

bertolbaleron 23 Wrz 2024 16:07 258 2
REKLAMA
  • #1 21236531
    bertolbaleron
    Poziom 15  
    Ocena: 131
    Witam,

Mam wykupione usługi numerów VoIP w firmie SPIKON, na których podłączone są alarmowe urządzenia nadawcze. Do tej pory po stronie odbiorczej mieliśmy tylko analogowe numery PSTN z ORANGE i NETIA. Od jakiegoś czasu obiekty nadawcze na VoIP przestały mi działać z odbiornikami na usługach ORANGE (tego samego dnia w kilku różnych, odległych lokalizacjach). Nadajniki na analogowych liniach ORANGE działają na odbiorniki nadal poprawnie.

Dla testu zestawiliśmy urządzenie nadawcze oraz odbiorcze (oba na usłudze VoIP) i nie uzyskaliśmy poprawnych transmisji.

Czyli:
    nadajnik na PSTN - odbiornik na PSTN - działa (Netia na Netię, Netia na Orange, Orange na Netię, Orange na Orange)
    nadajnik na VoIP - odbiornik na PSTN - na niektóre działa na inne nie, generalnie na Netię tak, na Orange nie.
    nadajnik na VoIP - odbiornik na VoIP - nie działa

Jak podsłuchiwałem transmisję słuchawką to:
    1. nadajnik wybiera poprawnie numer odbiornika, dodzwania się do odbiornika, odbiornik podnosi słuchawkę i oczekuje na sygnał od nadajnika
    2. nadajnik wysyła do odbiornika poprawnie pierwszy ton inicjujący rozmowę (1kHz), który słychać po obu stronach,
    3. odbiornik wysyła ton odpowiedzi (2,4kHz), ale słyszę go tylko po stronie odbiornika, podłączając się przy nadajniku jest cisza,
    4. odbiornik po chwili odkłada słuchawkę bo nie otrzymał żadnych dalszych komunikatów.

Bramki z jakich korzystamy to CISCO ATA192, kodek G:911a oraz DTMF Tx method: InBand. Reszta ustawień fabryczna. Czy temat jest do załatwienia ustawieniami bramki czy to kwestia obcinania pasma przez dostawcę usługi? Skończyły mi się już pomysły, a obaj dostawcy usług oczywiście twierdzą, że to wina tego drugiego...

Pozdrawiam, MCS.
  • REKLAMA
  • #2 21236745
    DJ_KLIMA
    Poziom 25  
    Ocena: 220
    Normalnie wywołaj z telefonu analogowego podpiętego pod bramkę DTMF-y na testy; jak coś tną, to może się udać wyłapać, te bramki ATA192 są spoko, a w sieciach jest już taki burdel, że oni sami nie wiedzą, co mają i kogo aktywnego na tych centralach, zapewne znów będzie trzeba udowodnić, że się nie jest wielbłądem, powodzenia.
  • #3 21237614
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    DJ_KLIMA napisał:
    Normalnie wywołaj z telefonu analogowego podpiętego pod bramkę DTMF-y na testy; jak coś tną, to może się udać wyłapać
    Noc to nie da, bo przy akustyce utrata kilku ramek praktycznie nie ma znaczenia, natomiast przy transmisji danych już tak. VoIP praktycznie nie nadaje się do transmisji danych. Co prawda niektóry operatorzy VoIP wspierają protokół faksowy, ale modemy średnio sobie z tym radzą, a w zasadzie to praktycznie nie działa. Wiąże się to z opóźnieniami w przesyle i jak już wspomniałem, utratą ramek.
REKLAMA