logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Satel Integra 32: brak powiadamiania telefonicznego po podłączeniu do Liveboxa Orange

mitet 18 Lis 2023 14:09 642 14
REKLAMA
  • #1 20820946
    mitet
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Witam,
    Po zmianie technologii usługi Orange i konieczności użycia modemu Livebox powiadamianie telefoniczne z Centrali Integra 32
    podłączone bezpośrednio do linii przestało działać, podłączenie centrali do Liveboxa skasowało tylko awarię brak napięcia na linii
    telefonicznej ale powiadamiać niestety dalej nie chce. Ustawione wybieranie tonowe, numery komórkowe bez prefiksów.
    Gdzie problem i czy można go rozwiązać?
  • REKLAMA
  • #2 20820974
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2034
    Próbowałeś podłączyć telefon zamiast centralki alarmowej i wykonywać połączenia telefoniczne?
  • REKLAMA
  • #3 20820993
    mitet
    Poziom 12  
    Tak, telefon działa w obie strony.
  • REKLAMA
  • #5 20821173
    mitet
    Poziom 12  
    Po zmianie w opcjach "Telefon" "Bez testu linii tel." bez zmian, dalej nie działa powiadamianie.
  • REKLAMA
  • #6 20822318
    mitet
    Poziom 12  
    Orange zmienił linię z analogowej na voip, (przy przedłużaniu umowy małżonka nieświadoma komplikacji podpisała i amen).
    Szukać rozwiązań powiadamiania przez Liveboxa czy przechodzić na GSM?
  • Pomocny post
    #7 20822676
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15542
    Przejdź na GSM/ETHM.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 20823077
    mitet
    Poziom 12  
    Złożona reklamacja w Orange (dla formalności bo w Punkcie twierdzą, że alarmów się nie podłącza itd i nie ma problemu) ale
    koniec będzie taki jak w podpowiedzi za którą dziękuję czyli GSM, do sieci raczej nie będzie podłączony. Alarm ma 16 lat postawiony
    po włamaniu (chociaż alarmy dobrze jest przed włamaniem instalować). Czujki kurtynowe zewnętrzne (izraelskie) i 2 wewnętrzne
    działa bez problemów cały czas (akumulator tylko był wymieniony) jak był alarm to dzwonił dom - bez komunikatów głosowych.
    I przyszedł problem z nieoczekiwanej strony.
    Na koniec jeszcze zapytam jak sprawdzić czy wybieranie w centralce nie zostało uszkodzone tym voip-em
  • Pomocny post
    #9 20823094
    sosarek

Poziom 43  
    mitet napisał:
    2 wewnętrzne

Na CAŁY dom???
    Uszkodziłbyś podpinając ISDN.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 20823133
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 375
    Napięcie w linii interfejsu voip z Liveboksa to około 30-35V, wydajność generatora dzwonienia dużo mniejsza niż z tradycyjnej centrali. Nic nie uszkodzisz. Natomiast robienie powiadomienia na takim voipie (pomijając problemy z wybieraniem) zbytnio sensu nie ma - odcięcie zasilania budynku i po powiadomieniu.
  • #11 20823139
    mitet
    Poziom 12  
    2 wewnętrzne to garaż i pomieszczenie gospodarcze, kot i spory pies zostają w domu i cały dom jest ich, dlatego system oparty jest na kurtynach zewnętrznych każda ściana z otworami ma kurtynę, dobrałem liczniki do zewnętrznych, fałszywek nie ma a przejście przez kurtynę majstrując chwilę przy drzwiach lub oknie kończy się alarmem.
    ISNN nie podłączałem bo nawet przez przypadek nie miałem takiej możliwości. Gniazdo telefoniczne w Liveboksie Orange ma ~50v
    centralka widzi napięcie na linii ale na widzeniu się kończy.
  • Pomocny post
    #12 20823148
    sosarek

Poziom 43  
    Trzeba było zastosować chociaż inercję lub dodatkowe kontaktrony.
    Do wyboru masz moduł GSM lub ETHM.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 20823253
    mitet
    Poziom 12  
    Masz rację, tylko jak są tynki wewnętrzne i elewacje zewnętrzne to jest komplikacja dla systemu przewodowego. A najważniejsze to powtórzę raz jeszcze, alarm przed włamaniem należy zainstalować.
  • #14 20823282
    mitet
    Poziom 12  
    Czekam na decyzję Orange w sprawie reklamacji. Jak się nie zgodzą na powrót do linii analogowej to będzie przejście na GSM.

Dodano po 2 [godziny] 25 [minuty]:

Zgłoszenie do moderatora nic nie da, linia jest dalej po drucie parametry, bez zmian, obrona firmy Orange dla zasady jest bardzo ryzykowna. Jeżeli Orange się nie wycofa to straci tą Umowę po jej zakończeniu i będzie miała problem z dostępem do swojej sieci która jest na ogrodzonym terenie mojej nieruchomości. Umowy na korzystanie z nieruchomości oczywiście nie mają.
    Alleluja.
  • #15 20823670
    mitet
    Poziom 12  
    Użytkownik forum po zamknięciu tematu na podstawie założeń nie mających nic wspólnego z rzeczywistością zgłasza temat do Moderatora po zamknięciu tematu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z systemem alarmowym Satel Integra 32, który przestał wysyłać powiadomienia telefoniczne po podłączeniu do modemu Livebox od Orange. Po zmianie technologii z analogowej na VoIP, centrala alarmowa nie może nawiązać połączenia, mimo że telefon działa poprawnie. Użytkownik próbował różnych ustawień, w tym opcji "Bez testu linii tel.", ale problem nie został rozwiązany. W odpowiedziach sugerowane są alternatywy, takie jak przejście na moduł GSM lub ETHM, ponieważ obecne połączenie VoIP nie jest wystarczające do prawidłowego działania systemu alarmowego. Użytkownik planuje złożyć reklamację w Orange, ale rozważa również przejście na GSM, jeśli nie uda się przywrócić linii analogowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA