logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamontować kamery boczne w samochodzie do wyjazdu tyłem na ruchliwą ulicę?

5050piotr 23 Wrz 2024 20:17 483 6
REKLAMA
  • #1 21236847
    5050piotr
    Poziom 12  
    Ocena: 115
    Witam, nie znajduję odpowiedniego działu, to wstawiam tu.
    Na ruchliwą ulicę wyjeżdżam samochodem na wstecznym, bo nie mam innej możliwości. Od ulicy dzieli moją bramę wąski chodnik ca 1 m szerokości. Wyjeżdżam centymetr po centymetrze i nie widzę kompletnie nic, tzn. nie widzę, czy mam drogę wolną ani z prawej ani z lewej do czasu, aż ja - kierowca znajdę się już na wysokości chodnika. W tym czasie tył samochodu jest już jakieś 1,5 m na ulicy. Jest to szalenie niebezpieczne, bo ulica nie dosyć, że ruchliwa, to jeszcze stosunkowo wąska o dwóch kierunkach ruchu. Wymyśliłem jedno jedyne rozwiązanie, które może mi pomóc - dwie kamery na bocznych tylnych szybach połączone przez BT z moją komórką, którą mam przed sobą z obrazem tych kamer. Niestety nie znajduję takiego gotowca, a jestem za słaby w temacie, by to rozwiązać samemu.

Z góry dzięki za każdą pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21236904
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1119
    5050piotr napisał:
    Na ruchliwą ulicę wyjeżdżam samochodem na wstecznym,
    Nie lepiej wjeżdżać samochodem tyłem, a wyjeżdżać przodem?
  • REKLAMA
  • #3 21237083
    5050piotr
    Poziom 12  
    >>21236904 Na pewno lepiej. Problem w tym, że na tej ruchliwej drodze musiałbym wykonać manewr podobnie niebezpieczny jak wyjazd na nią na wstecznym.
  • #4 21237092
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1119
    5050piotr napisał:
    Problem w tym, że na tej ruchliwej drodze musiałbym wykonać manewr podobnie niebezpieczny jak wyjazd na nią na wstecznym.
    Już lepiej wjeżdżać na "wstecznym biegu", bo wszystko widać z przodu, a nie wyjeżdżać na "wstecznym" biegu" z użyciem z jakimiś kamerami itp... . Sam to przetrenowałem kilkadziesiąt lat na moim garażu. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 21237196
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3603
    Możesz zastosować jedną, szerokokątną kamerę z tyłu. Są takie co „biorą” na 180 stopni. Ale też bym wjeżdżał tyłem, a wyjeżdżał przodem. Tak poza tematem: kłania się kultura jazdy. Tu gdzie mieszkam jak ktoś chce wyjechać , to ruch się zatrzymuje i wszyscy grzecznie czekają. A w Polsce przeważnie zaraz klakson w użyciu 🎺🎺🎺🎺
  • REKLAMA
  • #6 21237379
    user64
    Poziom 35  
    Ocena: 692
    A w Polsce to, a w Polsce tamto, yhy. A u was biją murzynów.
    Wszędzie indziej to zawsze wszyscy cacy, tylko u nas wszyscy bee.

Ja mam jako rejestrator z tyłu Azdome M300, sprawdza się fajnie jako kamera cofania również. Ma szeroki kąt i dość dobra jakość nawet w nocy. Jest jednak lekkie opóźnienie w obrazie (idzie po wifi) to ułamek sekundy może 0,5s ale jest.
  • #7 21238450
    5050piotr
    Poziom 12  
    Wojtek M napisał:
    Już lepiej wjeżdżać na "wstecznym biegu", bo wszystko widać z przodu, a nie wyjeżdżać na "wstecznym" biegu" z użyciem z jakimiś kamerami itp...

- wjeżdżając przodem na tej ruchliwej drodze - samochody, łącznie z tirami jadą prawie zderzak w zderzak przez cały dzień, odpowiednio wcześniej otwieram zdalnie bramę i po prostu wykonuję skręt w prawo do bramy. Ani na chwilę nie tamuję ruchu.
    - by wjechać do bramy tyłem, muszę minąć bramę, zatrzymać się by wrzucić wsteczny i wycofać do bramy. To jest praktycznie niemożliwe, bo sznur samochodów jedzie za mną. Prawie każdorazowo jadący za mną samochód zatrzymywałby się w świetle bramy i po zabawie; nie wiem ile samochodów za nim też musiałoby wrzucić wsteczny bym mógł wycofać do bramy.
    Nie jest to więc takie proste jak Ci się wydaje.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania na zamontowanie kamer bocznych w samochodzie, aby ułatwić wyjazd tyłem na ruchliwą ulicę. Z powodu wąskiego chodnika i intensywnego ruchu, manewr ten jest niebezpieczny. Proponowane rozwiązania obejmują użycie szerokokątnej kamery z tyłu, która może rejestrować obraz na 180 stopni, oraz zastosowanie kamer połączonych z telefonem przez Bluetooth. Użytkownik wspomina o problemach z wyjazdem przodem, gdyż ruch na ulicy jest zbyt intensywny, co utrudnia wykonanie manewru. W dyskusji pojawia się również model rejestratora Azdome M300, który sprawdza się jako kamera cofania, ale z opóźnieniem obrazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA