logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Powrót do serwisowania telefonów po 10 latach - jakie narzędzia na start?

pixel_88 23 Wrz 2024 22:12 360 7
  • #1 21237019
    pixel_88
    Poziom 3  
    Siema, Po 10 latach przerwy rozważam powrót do serwisowania telefonów. Kiedyś naprawy były proste – śrubokręt i gotowe, ale wiem, że teraz potrzeba bardziej zaawansowanego sprzętu. Szukam porady, co warto kupić na start, aby móc zająć się m.in. wymianą ekranów i baterii. Myślałem o separatorze ekranów, ktoś mógłby polecić coś na początek? Jakie inne narzędzia są niezbędne? Chętnie posłucham Waszych sugestii

Dzięki za pomoc
  • #2 21237090
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1431
    Trzeba spojrzeć na zagadnienie nieco szerzej. Nie wiadomo gdzie chcesz serwis otworzyć, a może chcesz tylko sobie dorabiać w wolnych chwilach? Jaki masz budżet? Czy w Twojej okolicy jest potrzeba na takie usługi? Lokal, ZUS...
    Na przestrzeni lat zmieniło się sporo, niektórzy udzie wolą kupić gwarancję czy ubezpieczenie i nie martwić się wymianą pobitego ekranu czy jakiegoś elementu. Takie rozwiązanie w wielu przypadkach okazuje się mniejszym wydatkiem jak zlecenie naprawy w serwisie.
    Telefonów też na rynku pod dostatkiem, nie są jakimś trudno dostępnym dobrem, więc często się kupuje nowy, bo koszt naprawy starego przewyższa jego wartość.
    Żeby dobrze separować ekranu trzeba na czymś trenować, kupić trochę zbitych i ćwiczyć, a sprzęt też kosztuje.
    Lutowanie precyzyjne to dobry mikroskop i lutownica, groty..
    To nie czasy UFS, gdzie kilka marek robiło się jednym boxem. .
  • #3 21237127
    kjoxa
    Poziom 23  
    Ocena: 236
    Zasilacz laboratoryjny.
    Mikroskop.
    Stacja lutownicza, cyna, topnik, plecionka.
    Multimetr.
    Porządne oświetlenie.
    Dobry laptop, internet, YouTube.
    Komplety spinek, podwazaczy, szpatułek.
    Stack uszkodzonych smartfonów.
    Tester portu usc-c, lightning.
    Hit Air.
    Mata antystatyczna.
    Biurko.
    Fotel…
  • #4 21237171
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2333
    Kamera termowizyjna lub przystawka do smartfona.
  • #5 21239148
    Vortex1987
    Poziom 26  
    Ocena: 221
    To chyba dawniej było gorzej niż teraz. Kto naprawiał stare Sony Ericsson czy Nokia to wie. Płyta główna miała kilka specjalizowanych układów a nie 2 albo trzy i to zalutowane blachą, trzeba było się naprodukować żeby zrobić zasięg w K800i. Teraz nie ma dużo takich napraw. Większość sprowadza się do wymiany LCD albo gniazda i nie są to duże pieniądze. Wiele napraw nieopłacalnych. Kto zapłaci za reballing procesora w POCO F3 300 zł?
  • #6 21242116
    pixel_88
    Poziom 3  
    Wielkie dzięki za zaangażowanie w odpowiedź, większość z was ma rację, ciężko z opłacalnością, muszę się dobrze zastanowić, czy aby na pewno zainwestować w ten biznes.

A może orientujecie się, jak w dzisiejszych czasach wygląda sprawa z naprawą komputerów? Bo ten temat to chyba całkiem jest nieopłacalny....
  • #7 21242124
    Vortex1987
    Poziom 26  
    Ocena: 221
    pixel_88 napisał:
    Wielkie dzięki za zaangarzowanie w odpowiedź, większość z was ma racje ciężko z opłacalnością, musze się dobrze zastanowić czy aby na pewno zainwestować w ten biznes.

A Może orientujecie się jak w dzisiejszych czasach wygląda sprawa z naprawą komputerów ? Bo ten temat to chyba całkiem jest nieopłacalny ....

Jak się weźmiesz za Apple to dobrze zarobisz.
  • #8 21243108
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1431
    Ja stacjonarnego komputera już nie mam, większość znajomych też nie ma. Laptopa jak miałem służbowego, to sam dłubać w nim nie mogłem. Znajomi, co mają laptopy, odpalają je od święta. O opłacalności decyduje wiele czynników, ciężko jednoznacznie powiedzieć, czy Tobie akurat się powiedzie. Miej na uwadze, że dostęp do manuali serwisowych pewnych urządzeń nie jest ogólnodostępny, ponieważ sami producenci nie naprawiają np. płyty głównej, tylko wymieniają ją na nową. Pomijam fakt produkowana jakiejś części typowo pod danego producenta laptopa itp. Co jakiś czas oglądam filmiki Daniela Rakowieckiego i tam są ciekawe spostrzeżenia na temat tego, jak producenci utrudniają proces naprawy.

Na marginesie, ostatnio chciałem kupić baterię do starszego Lenovo X230. Nowa bateria o zwiększonej pojemności była tańsza niż regeneracja, ale kosztowała połowę ceny używanego laptopa z baterią w kondycji 95% i modemem LTE, podświetlaną klawiaturą i matrycą FHD - X280. Jako dodatek wziąłem jakąś rozszerzona gwarancję od usterki na dwa lata z Allegro za 60zł.

Podsumowanie tematu

✨ Po 10 latach przerwy w serwisowaniu telefonów, użytkownik poszukuje niezbędnych narzędzi do rozpoczęcia działalności, szczególnie w zakresie wymiany ekranów i baterii. W odpowiedziach podano szereg rekomendacji, w tym zasilacz laboratoryjny, mikroskop, stację lutowniczą, multimetr, separator ekranów, a także zestaw spinek i podwazaczy. Wskazano również na potrzebę posiadania dobrego oświetlenia oraz maty antystatycznej. Uczestnicy dyskusji zauważają, że rynek naprawy telefonów zmienił się, a wiele napraw może być nieopłacalnych. W kontekście napraw komputerów, zwrócono uwagę na trudności związane z dostępem do manuali serwisowych oraz opłacalnością naprawy starszych modeli.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA