logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polaryzacja głośnika – wpływ zamiany plusa i minusa na dźwięk i sprzęt

juddo 09 Gru 2005 20:11 3584 2
REKLAMA
  • #1 2069168
    juddo
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam! Tym razem moje pytanie będzie natury czysto teoretycznej. Otóż dlaczego podłączamy głośniki w taki sposób że plus łączymy z plusem a minus z minusem podłączając głośnik? Czy odwrotne podłączenie wpłynie na jakość dźwięku, żywotność głośnika, sprzętu itp? Bardzo proszę o wyjaśnienie gdyż u pewnego kolesia podłączyłem przez nieuwagę odwrotnie zamieniając minus z plusem. On się strasznie oburzył i powiedział, że zniszczyłbym mu głośniki. Czy to prawda?
    To jak to w końcu jest?
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 2069203
    janto
    Poziom 24  
    Ocena: 41
    Chodzi o fazę sygnału. Jeżeli masz zestaw stereo to oba głośniki musisz podłączyć tak samo. Jak podłączysz przeciwnie to efekt stereo będzie nieczytelny.Głośnikom to mnie zaszkodzi.
  • #3 2069597
    Medeis
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Witam

Nie zaszkodzi to w zadnym stopniu ani wzmacniaczowi ani glosnikom, chodzi w zasadzie o to aby obydwie kolumny byly podlaczone tak samo, niewazne az tak bardzo czy to +do+ czy +do_ byleby caly zestaw byl tak samo podlaczony, chodzi w zasadzie o to aby podczas gdy jedna membrana rusza sie do przodu (w jednej kolumnie) druga nie ruszala sie w tyl (w drugiej) bo beda sie "zwalczac" tak mozna by to chyba najprosciej wytlumaczyc :D

Pozdrawiam :)
REKLAMA