Cytat:
Ja nie napisałem że nie może wychylać się do tyłu.Może ale powtarzam prawidłowo podłączony wychyla do przodu.Tak było jest i będzie!
Ale dlaczego? Na co to ma wpływ w czasie słuchania muzyki. Argumentacja "bo tak" nie jest przekonująca.
Cytat:
Moim zdaniem prawidłowo podłączony głośnik ( opisany sposób próby jest jak najbardziej prawidłowy ) wychyla się dokładnie w fazie dostarczonego sygnału. Autor pytał w którą stronę wychyli się membrana przy uderzeniu basu. Po pierwsze będzie drgać, a czy pierwsze wychylenie będzie do przodu czy do tyłu i z "której strony" będą większe oscylacje zależy już tylko od tego jak ktoś przygotował nagranie i czy gdzieś po drodze ktoś nie odwrócił fazy sygnału.
Dokładnie. Dlatego sprawdzać oczywiście można baterią tak, żeby wszystkie głośniki wychylały się w tą samą stronę, ale nie ważne czy + czy -, bo nie ma żadnej różnicy.
Odnośnie wzmacniacza - tutaj też są dwie końcówki (u mnie np. jest czarny i czerwony zacisk). Ale nie ważne czy podłączy się + kolumn z + wyjść wzmacniaczy, czy + kolumn z - wyjść - ważne żeby to zrobić konsekwentnie.