logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Migające L1, L2, L3 w liczniku Apator Otus 3 - czy to normalne?

pawel2070 27 Wrz 2024 15:13 3969 5
REKLAMA
  • #1 21241428
    pawel2070
    Poziom 1  
    Witam,
    Posiadam licznik Apator Otus 3 i zauważyłem ciągle migające L1, L2, L3 i mam pytanie, czy to normalne? Czy oznacza nieprawidłową kolejność podłączenia faz do licznika energii elektrycznej? Producent pisze, że oznacza nieprawidłową kolejność podłączenia faz do licznika energii elektrycznej.

• REKLAMA
  • #2 21241637
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6563
    Monter powinien to zmienić na prawidłową. Czasami jest problem z długością przewodów.
  • REKLAMA
  • #3 21241822
    Magic_moon
    Poziom 32  
    Ocena: 335
    Możesz to zgłosić na infolinii operatora.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21243073
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6585
    pawel2070 napisał:
    Czy oznacza nieprawidłową kolejność podłączenia faz do licznika energii elektrycznej?
    To oznacza kolejność przeciwną do L1,L2,L3 (L3,L1,L2 lub L2,L3,L1).
    Czyli napięcie maksymalne na zaciskach licznika pojawia się od prawej do lewej.
    Nie jest to nieprawidłowe, niepożądane ani szkodliwe w przypadku współczesnych liczników elektronicznych.
    To naleciałość historyczna pochodząca z czasów najstarszych liczników indukcyjnych, które przy braku obciążenia i niezgodnej kolejności faz mogły wykazywać niewielki bieg jałowy.
    W późniejszych modelach liczników indukcyjnych zostało to ograniczone niemal do zera (do połowy obrotu tarczy).
    W obecnych licznikach elektronicznych zjawisko to nie istnieje. W nich są trzy niezależne przetworniki (coś jakby trzy osobne liczniki jednofazowe we wspólnej obudowie). Działają tak samo czy podasz L1,L2,L3 czy L3,L2,L1.
    DiZMar napisał:
    Monter powinien to zmienić na prawidłową. Czasami jest problem z długością przewodów.
    Monter nic nie musi zmieniać, nawet nie powinien ingerować w oprzewodowanie, które nie jest własnością OSD.
    Czasem próba takiej przekładki może się skończyć fatalnie, gdy przy naciąganiu i nowym formowaniu przewodów, któryś poluzuje się lub wypadnie na drugim końcu. I wtedy zonk, bo to monter zepsuł.
    Wymieniłem tysiące liczników i dbałem tylko żeby przewody trafiły pod zaciski tak jak w poprzednim liczniku i o sprawdzenie czy N/PEN jest na właściwym miejscu i na poszczególnych fazach dopływ z odpływem nie jest zamieniony.
    Kolejność faz nigdy mnie nie interesowała. Ważne żeby zachowana była kolejność istniejąca.
  • REKLAMA
  • #5 21247858
    bartekfigura
    Poziom 30  
    Ocena: 521
    Wymieniam liczniki od 8 lat w karcie technologicznej pracy mam napisane, że w miarę możliwości powinienem zmienić kolejność faz na prawidłową (gdy przewody na to pozwalają) Tylko trzeba zamienić przewody parami czyli dopływ i odpływ L1 na L2 i odwrotnie aby nie zamienić kolejności w instalacji odbiorcy. Wtedy na liczniku będzie prawidłowa kolejność i nie będzie migać.
  • #6 21247879
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6585
    bartekfigura napisał:
    w miarę możliwości
    Czyli Ty oceniasz te ewentualne możliwości (a także skutki) i Ty decydujesz czy to zrobisz lub nie.
    Zapewne wynagrodzenie za pracę zależne od ilości sztuk wymienionych liczników raczej sprzyja w podjęciu decyzji. ;)
REKLAMA