logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa lampek słonecznych - problemy z lutowaniem i przerwane kabelki

toczarna 28 Wrz 2024 00:41 1326 6
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21242018
    toczarna
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam,

Czy mogę prosić o pomoc w naprawie moich lampek słonecznych? Przerwał się kabelek, a jak teraz chcę je zlutowac, to nawet ta jedyna działająca gaśnie.

Dlaczego tak się dzieje?

Wyczyściłem papierem ściernym brzegi drucików z farby izolującej.

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21242870
    toczarna
    Poziom 8  
    >>21242153
    Nie mam miernika. 😬
    W zasadzie to nie świeciły, więc je zdjęłam z balkonu i okazało się, że świecą, a jak je próbowałam rozplątać to kabelek się przerwał. Więc jednak świeci, póki nie dotknę kabelkami i wtedy przestaje.
  • REKLAMA
  • #4 21243365
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4260
    Może przestaje świecić, jak się dotknie nie tam, gdzie trzeba? Albo dlatego, że jest jasno i podłączenie kabelka powoduje, że to jest wykrywane?

Lampki słoneczne miewają różne układy, często panel fotowoltaiczny jest wykorzystywany nie tylko do ładowania akumulatorka, ale też do wykrywania, czy jest ciemno (bo wtedy lampka ma świecić). Jeśli tak jest i był urwany przewód od panelu, to lampka świeci, a po połączeniu przewodu przestaje. Trzeba zakryć panel tak, by nie dochodziło do niego światło (może wystarczy go położyć na stole okienkiem do dołu), i wtedy lampka powinna zaświecić.

Drucik pewnie jest pokryty emalią. Tę emalię zwykle da się rozpuścić przy użyciu polopiryny (kładzie się drucik na tabletce, i podgrzewa lutownicą), ale trzeba zadbać o dobrą wentylację, bo powstają opary, których lepiej nie wdychać. Niektóre emalie są "samolutujące" - wystarczy podgrzać lutownicą z nałożoną cyną, i drucik zostaje pocynowany.
  • REKLAMA
  • #5 21244331
    toczarna
    Poziom 8  
    >>21243365 Czy film w pierwszym wpisie jest dostępny? Pokazuje on dokładną sytuację z lampkami.
  • #6 21246109
    toczarna
    Poziom 8  
    @_jta_

• #7 21252688
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4260
    Film widać (na komputerze w domu, bo na tym, którego używam w pracy, nie). Jeśli fotoogniwo służy zarazem jako czujnik oświetlenia i nie jest w ciemności, to jest to normalne zachowanie przy prawidłowym podłączeniu. Po podłączeniu i umieszczeniu fotoogniwa w ciemności lampa powinna zaświecić.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z naprawą lampek słonecznych, w których przerwał się kabelek, co powoduje, że lampka gaśnie po dotknięciu przewodów. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie napięcia za pomocą miernika, jednak użytkownik nie dysponuje takim urządzeniem. Zauważają, że lampki mogą nie świecić, gdy są w jasnym otoczeniu, ponieważ panel fotowoltaiczny działa również jako czujnik oświetlenia. Rekomendują zakrycie panelu, aby sprawdzić, czy lampka zaświeci. Dodatkowo, poruszają kwestię emalii na drucikach, która może wymagać rozpuszczenia przed lutowaniem, co można zrobić przy użyciu polopiryny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA