logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Suzuki Swift - Jak podłączyć LED do podświetlenia drzwi? Brak napięcia po włączeniu świateł.

toolpusher 29 Wrz 2024 21:16 351 7
REKLAMA
  • #1 21244167
    toolpusher
    Poziom 23  
    Ocena: 210
    Cześć,
    Chciałem sobie zrobić podświetlenie drzwi na LED tak aby się zaświecała razem z innym podświetleniem. W swoim Suzuki Swift wpodlokietniku podświetla się tylko jeden klawisz od otwierania szyby kierowcy. Sęk w tym że nie mogę znależć pojawiajacego napięcia na kostce do podłokietnika. Jest stałe +12V i drugie + 12V po stacyjce. Ale nie ma żadnego napięcia po wlączczeniu świateł i załączczeniu się podświetlenia. Czy ja źle szukam czy może być to realizowane w inny sposób niż pojawieniem się napięcia. Oczywiście mogę podłączyć po stacyjce bo i tak w dzień nie będzie widać ale...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21244367
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2236
    toolpusher napisał:
    Czy ja źle szukam czy może być to realizowane w inny sposób niż pojawieniem się napięcia.

Prawdopodobnie, plus jest na stałe a sterowanie jest minusem, tzn. minus pojawia się po włączeniu oświetlenia.
  • REKLAMA
  • #3 21244369
    arturlom
    Poziom 21  
    Ocena: 84
    A nie jest tak, że podświetlenie przycisków włącza się po włączeniu stacyjki?
  • REKLAMA
  • #4 21244510
    toolpusher
    Poziom 23  
    >>21244369 Nie podświetlenie klawisza włącza sie po zaświeceniu się świateł. Oprócz sygnału po stacyjce który się pojawia, na kostce powinien pojawić się dodatkowy sygnal po włączeniu świateł i podświetleniu deski rozdzielczej i klawiszy a go nie ma. mimo że przycisk otwierania szyby się podswietla. Sprawdzałem kostkę kilka razy włączając i wyłączając światła.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21244517
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2060
    Prawdopodobnie jest tak, jak pisze kolega leonov, plus jest stały, a po włączeniu świateł podawana jest masa. Jeśli podświetlenie przycisków można regulować razem z podświetleniem licznika czy radia, to jest prawie pewne, że tak jest. Dodatkowo ta masa może być kluczowana PWM, ewentualnie jakiś regulator liniowy. ( starsze auta, tylko wtedy często regulacja była od strony plusa)
  • #6 21244549
    toolpusher
    Poziom 23  
    Ja to rozumiem. Tylko dlaczego wykrywam.napięcie czy multimetrem czy probówką z żarówką po włączeniu stacyjki a nie wykrywam po włączeniu podświetlenia. Skoro podświetlenia się zaświecą to powinien pojawić się sygnał obojętnie czy sterowany plusem czy minusem. Probówka powinna się zaświecić a multimetr pokazać napięcie na jednym z pinów.
  • #7 21244559
    web69
    Poziom 33  
    Ocena: 625
    Bo może źle szukasz. Jeden koniec probówki do stałego + drugim szukaj sygnału - pojawiającego się po włączeniu świateł
  • #8 21245389
    toolpusher
    Poziom 23  
    No nic będę szukał dalej choć już robiłem to kilka razy stąd ten post. Cudów nie ma.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na podłączenie podświetlenia LED do drzwi w Suzuki Swift, które miałoby działać w synchronizacji z innym oświetleniem pojazdu. Zauważa, że w podłokietniku podświetla się tylko przycisk otwierania szyby kierowcy, a po włączeniu świateł nie wykrywa napięcia na kostce podłokietnika. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że zasilanie może być stałe (+12V), a sygnał do podświetlenia może być realizowany przez masę, która pojawia się po włączeniu świateł. Użytkownik jest zdezorientowany brakiem sygnału po włączeniu podświetlenia, mimo że przycisk otwierania szyby działa poprawnie. Wskazówki dotyczące użycia probówki do pomiaru sygnału masy po włączeniu świateł są również podane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA