logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Palnik Weishaupt WG5N1-A działa tylko w trybie OCI (awaryjnym) w piecu Buderus G115. Co robić?

vidoc 04 Paź 2024 11:21 366 0
REKLAMA
  • #1 21249983
    vidoc
    Poziom 11  
    Dzień dobry

Od jakiegoś czasu pojawił mi się problem z palnikiem Weishaupt - działa tylko w trybie awaryjnym?

Aby zacząć od początku - w budynku gospodarczym posiadam piec Buderus Logano G115 z centralką Logamatic. Pierwotnie piec działał z palnikiem olejowym, jednak 3 lata temu zdecydowałem się na podmianę na palnik gazowy (wymiana i strojenie przeprowadzone przez uprawnionego instalatora, który wyregulował piec).

W miejsce palnika olejowego zamontowano Weishaupt model WG5N/1-A.

Przez dłuższy czas wszystko działało ok (grzanie CO i CWU). Raz na jakiś czas na wyświetlaczu pojawił się błąd palnika.

Od jakiegoś czasu błąd pojawiał się coraz częściej - wymieniłem już elektrody (jonizacyjną i zapłonową), uszczelkę oraz komplet kabli. Wnętrze pieca również wyczyściłem. Sprawdziłem również bezpiecznik managera.

Początkowo piec w trybie normalnym rozpoczynał pracę dmuchawy, jednak nie dochodziło do skrzenia.

Zauważyłem, że po dłuższym przytrzymaniu przycisku na menagerze dioda zmienia kolor na "mrużący" czerwony. W instrukcji wyczytałem, że jest to tryb OCI - niestety nie znalazłem nigdzie więcej informacji na jakiej zasadzie ten tryb działa, czy pomija on jakiś czujnik lub procedurę... Faktem jest to, że na tym trybie piec działa bez problemu - ani razu się nie zatrzymał. Domyślam się jednak, że jest to jakiś inny tryb "serwisowy" i wolałbym, aby to działało normalnie.

Teraz (podczas pisania tego wątku) sprawdziłem i w trybie normalnym dioda zapala się na chwilę na pomarańczowo, po czym manager wydaje pojedyncze cyknięcie (chyba przekaźnika) i tak jakby się resetuje - i cała procedura w kółko, łącznie z pojedynczym cyknięciem. Odczekałem 10 minut, nic się nie zmieniło.
    Po dzisiejszej nocy manager w trybie normalnym mryga jedynie w kolorze pomarańczowym, nie słychać już nawet cyknięcia.

Niestety, mimo zostawienia menagera na np. 1,5 godziny w trybie normalnym, nie wykrywa on błędu - wtedy zgodnie z instrukcją po 5 sek. trzymania przycisku pokazałby mi się kod błędu poprzez miganie diody.

Podmieniłem sam manager na inny (pożyczony, również model W-FM 05) - i tutaj piec działa od razu bez problemu w trybie normalnym.

I teraz pytanie, co z tym fantem zrobić? Z jednej strony w trybie OCI działa normalnie, nie wiem jakie są konsekwencje pracy na tym trybie - czy to praca z pominięciem czegoś? Wymiana managera to prosta, choć stosunkowo kosztowna kwestia, chyba że ktoś przerabiał podobny przypadek i jest sens rozebrać/naprawić.
  • REKLAMA
REKLAMA