logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podlaczenie mikrofonu do radia samochodowego standard CTIA czy OMTP? Alpine UTE72bt

Tomianin 05 Paź 2024 15:33 351 0
  • #1 21251444
    Tomianin
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    Cześć

Radio Alpine UTE 72bt
    Mikrofon Boya By-M1s

Czy ktoś z was orientuje się, w jakim standardzie jest wejście mikrofonu w radiu Alpine UTE 72bt?
    Na forach sporo osób ma problem z niedziałającymi nieoryginalnymi mikrofonami. Próbowałem podłączenia oryginalnym kablem z mikrofonu TTRS i rozdzielaczem ze złączem TRS. Zostało mi tylko spróbować wtyku TS, po wpięciu któregokolwiek ze sposobów słychać standardowe trzaski wpinania złącza jack, ale dźwięk nie idzie. Nie wiem, skąd wziąć adapter na wtyk mono (TS) 3.5mm. W internecie są, ale nie kupię przedmiotu za 3 zł z wysyłką za 20 zł. Ma ktoś pomysł, gdzie można taki adapter kupić?

Kolejną rzeczą, która może być przyczyną, to standard budowy wtyku CTIA lub OMTP.
    Zacząłem szukać schematów budowy wtyku TTRS i natknąłem się na te 2 standardy, gdzie piny są zamienione miejscami. Czy ktoś ma informacje, z którego standardu korzysta wyżej wymienione radio i mikrofon?

Jeszcze jednym nurtującym mnie pytaniem po obejrzeniu schematu jacka TTRS jest to, w jaki sposób zbudowany jest ten wtyk w mikrofonie, bo wg schematu 2 pierwsze piny to lewy i prawy kanał - jak rozumiem wyjściowe audio do odbiornika, kolejny to mikrofonowy, a ostatni masa - te 2 ostatnie są właśnie zamienione w zależności od standardu, jednakże to schemat złącza COMBO JACK. A po co aż 4 piny w złączu samego mikrofonu? Dla wzmocnienia sygnału? Będę wdzięczny za podzielenie się schematem, jeśli ktoś posiada.

Na koniec dodam jeszcze, że mikrofon posiada możliwość przełączania się między trybem do kamer a do smartfonów. Podłączając go do komputera oryginalnie wtykiem TTRS, działa w trybie przełącznika na kamerę, a po podpięciu przez przedłużkę z combo jacka na rozdzielony wtyk osobny do słuchawek i mikrofonu - TRS działa po przełączeniu w tryb smartfonowy.

Pozdrawiam i proszę o wsparcie :D

Dodano po 1 [godziny] 46 [minuty]:

Update:
    przy wpinaniu wtyczki TRS (3 pinowej) w pewnym momencie słychać standardowe trzaski i dźwięk tez się lekko przebija, także wygląda na to że po prostu gniazdo jest zbudowane pod wtyk mono(2pin - TS) i pin masowy jest nizej niz we wtykach 3(TRS) czy 4(TTRS) pinowych

Pytanie - gdzie dostane przejsciowke z TTRS na TS (4 na 2 pin)?
REKLAMA