logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beko DIN26410 Zmywarka - para wodna na meblach podczas suszenia.

tomaszkd 06 Paź 2024 10:59 972 6
REKLAMA
  • #1 21252369
    tomaszkd
    Poziom 2  
    Dzień dobry,
    Mam problem ze zmywarką, otóż podczas pracy, w górnych krawędziach na meblach zbiera się para wodna:
    Zabudowana zmywarka z widocznymi śladami wilgoci w górnych krawędziach mebli.
    w zasadzie problem identyczny, jak w tym temacie: Link podczas mycia jest sucho, wilgoć zaczyna się zbierać podczas trybu suszenia, nie jest to jakaś dramatyczna ilość, ale zauważalna od wewnętrznej strony mebli i może powodować puchnięcie płyty wiórowej.
    Jak do tej pory, kierując się innymi tematami na tym forum:
    - sprawdziłem dolne i górne śmigło - szczelne
    - wyczyściłem uszczelkę drzwi i posmarowałem smarem silikonowym CX80- nieznaczna poprawa
    - zamówiłem i wymieniłem uszczelkę drzwi
    - sprawdziłem wypoziomowanie i położenie zmywarki w zabudowie
    - uszczelka do drzwi przylega równo, widać to po śladach wilgoci krótko po otworzeniu zmywarki po myciu, także zawiasy drzwi nie są "zwichrowane"
    - próbowałem ręcznie docisnąć drzwi podczas suszenia, bez efektu, czyli zamek również trzyma dobrze
    Dodam jeszcze, że problem zauważyłem (nie mam pewności jak było wcześniej) jak odezwała się pompa myjąca, objaw identyczny jak w temacie: Link. Ale dokładnie umyłem zmywarkę, wyczyściłem filtry i objaw z pompą ustał.
    Po wykonaniu powyższych czynności dochodzę do wniosku, że problemem nie jest szczelność drzwi, a nadciśnienie które powstaje w komorze podczas suszenia. Jednak nie znalazłem w katalogu części zamiennych zmywarek Beko żadnego odpowietrznika, dlatego podejrzewam że odpowietrzenie następuje do odpływu, ale też nie może być niedrożny skoro zmywarka normalnie odpompowuje wodę? Skończyły mi się pomysły co w tym wypadku może być jeszcze przyczyną.
  • REKLAMA
  • #2 21253129
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6923
    Będzie albo skoszona w przez zabudowę, albo będą odkształcone drzwi. Innej możliwości nie ma.
    Wystawić z zabudowy zrobić mycie testowe z suszeniem i wyjdzie, czy drzwi czy zabudowa.
  • REKLAMA
  • #3 21358614
    tomaszkd
    Poziom 2  
    >>21253129 Sprawdzałem, drzwi nie wyglądają nigdzie na skrzywione ani przekoszone. Doraźnie kupiłem taśmę silikonową i okleiłem miejsca, w których zbiera się wilgoć.
    Problem z tą zmywarką jeszcze jest taki, że pracuje poprawnie tylko na programach do 65 stopni i trwających do godziny, na wyższych programach pompa myjąca zaczyna wyć i się zatrzymywać.
    Po tym, jak wczoraj padła mi jeszcze lodówka Beko (to już 3 sprzęt do zabudowy firmy Beko w ciągu ostatniego kwartału), dochodzę do wniosku, że miejsce sprzętu tego producenta jest na najbliższym PSZOK-u, a nie w mojej kuchni, nigdy więcej nie chcę mieć do czynienia z firmą Beko.
    Jak tylko odłożę trochę gotówki po zakupie nowej lodówki, to wymienię tę zmywarkę na jakiegoś Boscha (z tego, co czytałem, jest polecany na tym forum), mam jedynie nadzieję, że nie będzie problemu z przebudową frontu meblowego.
  • REKLAMA
  • #4 21359623
    mrice
    Moderator AGD
    Beko to klasa budżetowa, nie można od fiata oczekiwać jakości mercedesa.
    Front meblowy będzie pasować do nowej zmywarki, jeśli zostanie prawidłowo zamontowany.

tomaszkd napisał:
    wymienię tę zmywarkę na jakiegoś Boscha (z tego, co czytałem, jest polecany na tym forum)

Owszem, choć i w najlepszej rodzinie czarna owca też może się trafić, pamiętaj o tym.
  • REKLAMA
  • #5 21359643
    tomaszkd
    Poziom 2  
    mrice napisał:
    Beko to klasa budżetowa, nie można od fiata oczekiwać jakości mercedesa.

Oczywiście, ale nawet od Fiata mogę wymagać, aby pracował dłużej niż 4 lata ;) a tutaj wszystkie 3 sprzęty uległy uszkodzeniu po 4 latach w przeciągu jednego kwartału.
  • #6 21359958
    mrice
    Moderator AGD
    Awaria po 4 latach w Beko to nic wybitnego. W lepszych markach też potrafi się zdarzyć. Natomiast zostaje kwestia naprawialności sprzętu. W zmywaku nie ustaliłes przyczyny parowania, do tego 4 lata na wyeksploatowanie pompy myjącej w tym sprzecie to normalny czas.
    Z lodówką próbowałes cokolwiek ustalić co sie dzieje ?
  • #7 21360170
    tomaszkd
    Poziom 2  
    >>21359958 tak, założyłem w tym temacie osobny wątek https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4094792.html podałem też swój nr tel serwisowi Beko, ma się ze mną skontaktować ich serwisant i potwierdzić czy jest sens w ogóle przyjeżdzać.
    Znalazłem też informację, że można spróbować wyłączyć lodówkę na 48h i może wtedy wstanie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zmywarki Beko DIN26410, u której podczas trybu suszenia pojawia się para wodna na górnych krawędziach mebli, co może prowadzić do puchnięcia płyty wiórowej. Sprawdzone zostały uszczelki drzwi (wymieniona i nasmarowana smarem silikonowym CX80), szczelność śmigieł, poziomowanie i prawidłowe przyleganie drzwi, jednak problem wilgoci utrzymuje się. Możliwe przyczyny to przekoszenie zabudowy lub odkształcenie drzwi, co można zweryfikować przez wyjęcie zmywarki z zabudowy i test. Dodatkowo zmywarka działa poprawnie tylko na programach do 65°C i do godziny, natomiast na wyższych programach pompa myjąca wyje i zatrzymuje się, co może wskazywać na zużycie pompy po około 4 latach eksploatacji. Dyskusja porusza także kwestie jakości sprzętu Beko, z uwagi na awarie innych urządzeń tej marki w krótkim czasie. Wymiana zmywarki na markę Bosch jest rozważana, przy czym front meblowy powinien pasować przy prawidłowym montażu. Wątek dotyczący awarii lodówki Beko został założony osobno, z planowanym kontaktem serwisu producenta.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA