logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Naprawa, schemat zamka klapy tylnej Golf V 2006 1.9 TDI 3D

60jarek 06 Paź 2024 23:19 6975 15
REKLAMA
  • #1 21253393
    60jarek
    Poziom 28  
    Ocena: 508
    Kolejna naprawa do tematu przewodniego:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3917019-30.html#21097012
    Temat dotyczy naprawy zamka klapy tylnej bagażnika.
    Obecnie miałem uszkodzenie brak styku w złączu drzwi przednich kierowcy.
    To robiłem u elektryka samochodowego (przy tej pogodzie to pod blokiem nie ma co brać się za naprawę jak cuda się dzieją z autem) -VCDS nie moglem wyczaić skąd mam ten pobór prądu czasami po zamknięciu auta z kluczyka -raz 59mA raz 0,5A.
    VCDS pokazuje że wszystko pozamykane itp... do tego niedawno zamontowane nowsze sterowniki: komfortu i Bortnetz.
    Problem dzikiego poboru prądu rozwiązany, obecnie pobór prądu to max 0-3mA po zamknięciu i wygaszeniu sterownika. Jak dodaję czujnik deszczu światła to dodatkowe 3-5mA. Czyli pobór prądu w aucie obecnie max do 8mA.
    "Gdybym zasilił jeszcze chińskie radio (z potrzymaniem z akumulatora to by doszło kolejne 15mA -(więc je zasilę tylko po kluczyku -to inny temat)".
    Potrzebuję schemat klapy tylnej zamka Golf V sierpień 2006 1,9 TDI 3D.
    Pytanie co tam się dzieje? -jak klapa bagażnika zamknięta i "klapka" do jego otwierania (klapka zamka bagażnika) to ok. Natomiast jak klapkę zamka nie domknę to od razu sterownik widzi ze coś z zamkiem bagażnika nie tak -o tym wiedziałem i na to mi zwrócił uwagę elektryk samochodowy 0czyli wtedy sterownik zamka nie zamyka się poprawnie i tez wtedy wystąpi tym samym pobór prądu w aucie.
    VCDS nie sprawdzałem jeszcze jakie podaje sygnały zamek do sterownika po otwarciu zamknięciu, bo jak sprawdzać to trzeba wiedzieć co i jak.
    Niestety nie znam typu zamka jaki zamatowany w klapie tylnej, jak to odczytam z VCDS? -czy tylko się dowiem jak do niego się dobiorę w aucie?
    Jak działa taki zamek bo można ustawić pojedyncze, lub podwójne ryglowanie ze sterownika -które ustawienie jest prawidłowe?
    Jaki typ zamka jest montowany w tym aucie z fabryki?
    Czytałem w internecie ze tylko trzeba stosować oryginalny (używany). lub tylko jeden z chińskich zamienników który pasuje (ponoć z doborem zamiennika duży kłopot).
    Jak zamontuje nowy (używany) to tylko oryginalny.
    Podejrzewam ze ktoś coś z zamkiem kiedyś kombinował mógł wymienić na inny itp.
    Na dniach jak pogoda pozwoli to go wymontuję i dokładnie pomierzę, oraz postaram się sprawdzić co obecnie VCDS pokazuje przy otwarciu zamknięciu itp.
    Dlatego zwracam się do was o pomoc, schemat, jak on działa itp -nim wezmę się za naprawę i zdemontuje go.
    Coś takiego znalazłem w moich schematach:
    I coś mi tu nie pasuje z tym co u mnie bo zamek z klapka zamknięcia uchylna mam i jest możliwość ustawienia "podwójnego ryglowania". Chyba ktoś zamek lub cała klapę tylną podmieniał w przeszłości.
    Moduł J293 komfort chyba okrojony wariant.
    Schemat elektryczny modułu zamka klapy tylnej w samochodzie Golf V
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21253449
    JayRo
    Poziom 39  
    Ocena: 968
    Zamek klapy podobnie jak od drzwi, składa się z części mechanicznej i elektrycznej. Natomiast część elektryczna to tylko silniczek i dwa mikrostyki, jeden daje sygnał o otwarciu do modułu komfortu a drugi zaświeca lampkę bagażnika. W podwójne ryglowanie tego zamka, to za bardzo nie chcę mi się wierzyć.
    Schemat elektryczny zamka klapy z opisem przewodów.
  • #3 21253454
    60jarek
    Poziom 28  
    Dzięki JayRo akurat ja tez znalazłem ten schemat i chyba jednocześnie zamieściliśmy go.
    JayRo napisał:
    W podwójne ryglowanie tego zamka, to za bardzo nie chcę mi się wierzyć.

To teraz muszę sprawdzić -skoro wiem jak powinien działać.
    Zamek zostawiłem se na deser po tym jak pobór prądu jest ok w aucie.
    Szkoda że nie widziałem go jak był na wierzchu, muszę do niego się dostać tera.
    Oświetlenie bagażnika działa, jak zamknę auto to ok pod warunkiem ze klapka zamknięta zamka. Jak na zamkniętym aucie klapkę uchylę to problem -pamiętam że wtedy VCDS podawał informacje że brak masy czy coś w tym stylu.
    Akumulator po naprawach musiałem podładować profilaktycznie, chce jeszcze po testować przed kolejną naprawa, czy po kilku dniach coś mu się nie odwidzi z poborem prądu.
    Wystarczy teraz ze ktoś nie domknie klapki i sterownik się nie wygasi itp.
    Pamiętasz może gdzie w VCDS sprawdzało się otwarcie zamka bo muszę se przypomnieć?
    Głowa pełna ustawieniami sterowników powalczyłem z tym trochę, a zamek to zostawiłem na potem, bo wiedziałem że jak zamknę klapkę to sterownik wygaszę (wiedziałem że działa nieprawidłowo, ale inne rzeczy robiłem w aucie ważniejsze).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21253468
    JayRo
    Poziom 39  
    60jarek napisał:
    Wystarczy teraz ze ktoś nie domknie klapki i sterownik się nie wygasi itp.

Prawdopodobnie przez to niedomknięcie, cały czas zwarty jest jej mikrostyk. Problem z tą klapką jest taki, że jest z jakiegoś stopu aluminium. Przez co strasznie się utlenia w tych "uszkach" zawiasu, potwornie uciskając sworzeń. Przez to klapka nie ma siły odbić do końca. No nieciekawie się to rozbiera, tak żeby to poskładać ponownie do kupy. Ale jest to wykonalne, bo sam takie zabiegi wykonywałem.
  • #5 21253476
    60jarek
    Poziom 28  
    Już to załapałem jak to działa, naprawa zamka to zrobić można bez problemu i w nim dwóch mikroswiczów.
    JayRo napisał:
    Przez to klapka nie ma siły odbić do końca.

U mnie to problem będzie leżał w działaniu klapki otwierania. O ile mikroswicz idzie "naprawić" na niej (sprawny), tak ja mam problem bo klapka w ogóle nie zamyka się po otwarciu sama, muszę ją ręcznie zamykać.
    Czy ona powinna się sama po otwarciu zamykać?
    Z filmików na YouTube wynika że trzeba raczej do Niemiec na szrot podjechać niż brać się za jej naprawę o ile ma się sama domykać, jej naprawa nieciekawa -naprawiałeś ją bez rozcinania jej obudowy?
  • Pomocny post
    #6 21253486
    JayRo
    Poziom 39  
    60jarek napisał:
    Czy ona powinna się sama po otwarciu zamykać?

Tak, ma sprężynę i mechanizm spowalniający. Dzięki czemu powinna wracać do pozycji wyjściowej, za każdym jej pociągnięciem.
    60jarek napisał:
    naprawiałeś ją bez rozcinania jej obudowy?

Tak, rozwiercałem do odpowiedniego momentu jedną ze stron tego sworznia zawiasu. Popryskałem penetrantem i go wybiłem. Jak szczęście dopisze, to może da się ponownie zaklepać. Po oczyszczeniu otworów z tlenków, pracowała jak ''nowa''.
  • #7 21257505
    60jarek
    Poziom 28  
    T
    JayRo napisał:
    ak, rozwiercałem do odpowiedniego momentu jedną ze stron tego sworznia zawiasu. Popryskałem penetrantem i go wybiłem. Jak szczęście dopisze, to może da się ponownie zaklepać. Po oczyszczeniu otworów z tlenków, pracowała jak ''nowa''.

Chemia puki co zadziałała elektryka samochodowego -będzie do wyjęcia i przejrzenia bo ciut nie do końca zamyka się klapka- ale sterownika nie wzbudza, tyle dobrze.
    Dobrze że miałem 3 kluczyki zakodowane, dwa chińskie piloty szlak trafił prawie jednocześnie ("czas działania ich się skończył około 3 lata") dobrze że trzeci pozostał sprawny (oryginał) -zamówiłem oryginalne teraz ze szrotu.
    Dla innych kluczyki piloty są z diodą świecącą działały kilka lat jak je zakodowałem itp, uszkodzeniu uległy płytki pilotów, objawia się to tym ze kluczyk przestaje działać i co jakiś czas musisz rozłączać baterie w kluczyku (na trochę czasu pomaga), a z czasem przestaje w ogóle działać -(lub raz działa raz nie działa). Jak nie masz pewnego sprzedawcy płytek pilota to lepiej używany pilot kupić i przełożyć zakodować płytkę pilota.
    Teraz kolejne pytanie, czy obecnie mam prawidłowo zaznaczone opcje otwierania tylnej klapy zamka w sterowniku 1k0959433BT?
    Zrzut ekranu z oprogramowania konfiguracyjnego sterownika zamka centralnego w samochodzie.
    Dla innych po polsku:
    Zrzut ekranu z interfejsu oprogramowania do kodowania sterownika samochodowego.
  • #8 21258416
    60jarek
    Poziom 28  
    Zamek klapy tylnej i przycisk wiem już jak to działa.
    Więc można to bez problemu naprawiać itp.
    Obecnie pobór prądu w aucie na zamkniętym z kluczyka to 3mA, ale jeszcze parę problemów zostało do zrobienia.
    Te ustawienia w sterowniku to jeszcze po kombinuje, dlaczego to meczę, bo nie działa mi jeszcze sterowanie mrugnięcia światłami przy otwarciu zamknięcia auta, może kto w tym pomóc?
  • REKLAMA
  • #9 21267420
    JayRo
    Poziom 39  
    60jarek napisał:
    nie działa mi jeszcze sterowanie mrugnięcia światłami przy otwarciu zamknięcia auta, może kto w tym pomóc?

Jeżeli okaże się to pomocne, to wstawiam Ci zrzuty z komfortu 1K0 959 433 B 12 bajtowego. Bajt po bajcie, trzy drzwi 1.9 TDI. No Twój 19 bajtów, ale najważniejsze sobie chyba podejrzysz.
    Zrzut ekranu z oprogramowania diagnostycznego dla modułu komfortu samochodu, przedstawiający ustawienia bajtów. Zrzut ekranu interfejsu programu diagnostycznego o numerze części 1K0 959 433 B, ukazujący dane dotyczące zamka centralnego. Zrzut ekranu z programu diagnostycznego z ustawieniami komfortu dla sterownika 1K0 959 433 B. Zrzut ekranu programu diagnostycznego z informacjami o funkcjach komfortowych samochodu, z wybranym bajtem konfiguracji. Zrzut ekranu z programu do diagnostyki samochodowej pokazujący ustawienia komfortu okien elektrycznych. Interfejs diagnostyczny z informacjami o systemie komfortu dla pojazdu. Zrzut ekranu z oprogramowania diagnostycznego pokazujący konfigurację komfortu dla modułu 1K0 959 433 B. Zrzut ekranu interfejsu programu do konfiguracji modułu komfortu samochodu z numerem 1K0 959 433 B. Zrzut ekranu programu diagnostycznego samochodu z informacjami o module komfortu. Zrzut ekranu oprogramowania do kodowania modułu komfortu samochodu, pokazujący różne opcje konfiguracji. Interfejs programu diagnostycznego pokazujący ustawienia systemu antykradzieżowego samochodu. Zrzut ekranu z programu diagnostycznego pokazujący kody bajtów dla modułu komfortu z trzema drzwiami 1.9 TDI.
  • REKLAMA
  • #10 21267644
    60jarek
    Poziom 28  
    JayRo napisał:
    zrzuty z komfortu

Dzięki za odpowiedz, mnie zawsze nurtuje pytanie silnik w zamku tylnej klapy czy siłownik? -popatrz na obecne ustawienia komfortu. Po zamknięciu z pilota czasami po jakiejś minucie słyszę jego pracę raz -po co on coś odpracowuje (nie powoduje to otwarcia klapy bagażnika)? Skąd to się bierze, gdyby było coś nie tak to po zamknięciu z pilota nie wygaszało by mi poboru w sterownikach prądu którą mam 3mA obecnie, przedtem to była masakra z poborem prądu -opanowane. Klapa tylna nie ma sygnału zwrotnego do sterownika komfortu o zamknięciu, ale jej zamkniecie powoduje zamkniecie zamków całego auta. Czy to powoduje ciut nie do końca sprawny przycisk klapki? -to podejrzewam -obecnie klapka domyka się sama, ale go nie rozbierałem na parkingu to porażka przy tej pogodzie -elektryk trochę ja "oczyścił".
    W innych tematach walczę z brakiem migania świateł po zamknięciu otwarciu z kluczyka były wymieniane sterowniki bortnetz na E i komfort na BT.
    Przy okazji bedzie kolejna kontynuacja podłączenia prawidłowego zasilania czujnika deszczu światła -tu też okazuje się że ma to duże znaczenie z którego bezpiecznika auta zasilać prawidłowo bo ma to duże znaczenie jak się okazuje wbrew przyjętym "zasadom", ale to nie w tym temacie.
  • #11 21267684
    JayRo
    Poziom 39  
    60jarek napisał:
    Klapa tylna nie ma sygnału zwrotnego do sterownika komfortu o zamknięciu, ale jej zamkniecie powoduje zamkniecie zamków całego auta.

Wydaje mi się, że jedyny sygnał o zamknięciu pochodzi z mikrostyku po zamnknięciu mechanicznym klapy. Ale czy ryglowanie przez centralny zamek jest jakoś wykrywane? No wydaje mi się, że odbywa się to poprzez pobór prądu silniczka czy też jego rezystancję. Na zasadzie wykrywania spalonej żarówki. Ale to raczej tylko dla wykrycia jego usterki skutkującego błędem, niż do określenia czy nastąpiło ryglowanie czy jego zwolnienie.
  • #12 21267701
    60jarek
    Poziom 28  
    JayRo napisał:
    Ale czy ryglowanie przez centralny zamek jest jakoś wykrywane?

Też to obstawiam, ale o tym chyba się dowiem na wiosnę jak sam to wyczyszczę silniczek, dlatego pytanie silnik czy siłownik w ustawieniach komfortu na marginesie, do puki nie wyczyszczę to raczej nic nie ustalę, dlatego muszę wiedzieć jak to działa na przyszłość nim sam dojdę do tego. Dlatego ten temat ustawienia w sterowniku BT tak drążę.
  • #13 21378308
    60jarek
    Poziom 28  
    Temat powstał w wyniku usterki mechanicznej klapki otwierania bagażnika, usterka mechaniczna która spowodowała pobór prądu. Więc jak wam się klapka nie domyka automatycznie to znaczy ze już automatycznie macie problem z poborem prądu w aucie i to nie malej wartości. Między czasie auto było u blacharza w naprawie progu, okazało się ze drzwi nie były dobrze przykręcone, podczas dokręcania została naruszone złącze przewodów drzwi przy zawiasie -po prostu było rozłączane i niepoprawnie spięte ponownie. (o czym mnie nie poinformowano -przed naprawa je sprawdzałem konserwowałem więc byłem przekonany że tam wszystko jest prawidłowo). Nieszczęścia chodzą parami. Na YouTube warto przed naprawa obejrzeć zamek i klapkę jak są wykonane, są to oddzielne podzespoły. To tyle w temacie usterki. Co do ustawień w sterowniku, to pozostaje wam sprawdzenie ustawień w/g waszego uznania, jak ma się i kiedy otwierać klapa z bagażnika itp. Silnik czy siłownik to zależy też jak to opiszą w sterowniku. (pamiętać należy że sterownik zawsze mierzy pobór prądu silniczka, czy siłownika). Sprawdzacie pobór prądu w aucie to zawsze na zamkniętym z pilota i otwartym też. Polecam zawsze wymiany klapki na nową -mnie to jeszcze czeka na wiosnę -na razie naprawiona z użyciem chemii.
    Koniec tematu.
  • #14 21467291
    60jarek
    Poziom 28  
    Wiosny nie doczekałem pojawił się ponownie pobór prądu.
    Więc skoro pogoda dopisuje tradycyjnie biorę sprawy w swoje ręce.
    Zacząłem od demontażu klamki bagażnika 1k0827469D (E-324 na schemacie) -tak się nazywa ten znaczek VW zwany klapką.
    Demontaż klapy bagażnika polega na z ciągnięciu osłony plastikowej od wewnętrznej strony klapy bagażnika, jest ona mocowana na metalowych blaszkach sprężynujących wciskanych do metalowej części klapy bagażnika.
    Klapka bagażnika za chwile foto zamocowana na 3 śrubach do jednej jedną jest utrudniony dostęp do jej odkręcenia, po odkręceniu śrub mocujących znaczek trzeba delikatnie przekręcić w bok wokół jego osi bo ma boczne zaczepy mocujace.
    Za chwile foto i opis jego budowy działania na razie idę go zamontować bo już działa po półgodzinnej reanimacji.
    Zdjęcie tylnej strony klamki bagażnika samochodowego z logo VW. Bliski widok elementu mechanizmu klapki bagażnika samochodowego VW, ukazujący uchwyt i mocowanie. Zbliżenie na element samochodowy z numerem części i logo VW. Logo VW na srebrnym tle, przygotowane do montażu.
    Jakie on pełni zadanie? Jego zadaniem jest tylko zwarcie mikro styku umieszczonego wewnątrz po naciśnięciu klapki. Na wtyczce do tej klamki dochodzi dwa przewody na nich pokazuje +12V skąd na drugim jakaś masa nie wiem -ja zmierzyłem napięcie na tych dwóch przewodach dochodzących do klamki.
    Na stole sprawdziłem działanie klamki ona tylko po naciśnięciu zwiera mikro styk i tyle, dlatego musi być mechanicznie sprawna odbijać po naciśnięciu do samego końca, żeby ten mikro styk już nie zwierał gdy otworzymy bagażnik.
    Czy do końca ma odbijać klamka po użyciu -tak przewidział producent , ale sprawdziłem ze nawet jak klamka nie odbija do samego końca to i tak już mikro styk wcześniej się wyłącza, słychać i widać na mierniku.
    Do tego żeby rozruszać zamykanie się poprawne klapki użyłem WD40, trochę ręcznej gimnastyki poruszania klapki i chemia zrobiły swoje, klamka chodzi jak nowa z fabryki.
    Co do mikro styku, jego rezystancja wynosi 1,8Ω -nie ma tam mozliwości ingerować w styki, bo wszystko umieszczone w puszcze aluminiowej bez możliwości otwarcia.
    Skoro ten mikro styk podaje tylko napięcie przychodzące to ten opór na stykach nie ma znaczenia. Otwieranie bagażnika działa.
    Po to zamieściłem foto żeby było wiadomo jaki zamontowany.
    Skoro mam okazję to i zdemontuje zamek -zobaczymy w jakim stanie, czy tylko został przy poprzedniej naprawie pozbawiony smaru i obsikany chemia.
    Jutro demontaż zamka i zobaczymy co dalej w trawie piszczy. Tak czy siak działanie mechaniczne klamki wymagało interwencji, teraz śmiga aż miło, nówka z fabryki nie śmigana i trochę grosza w kieszeni.
    Klamka klapka musi działać zawsze prawidłowo odbijać do końca, sygnał wysterowania z klapki do zamka nie może być podawany ciągle tylko w momencie jej naciśnięcia, bo inaczej zamek poda nie właściwe sygnały do sterownika, powodując jego nie wygaśniecie po zamknięciu z pilota, następuje dziki pobór prądu.
    Jaki smar stosować do aluminium do smarowania zawiasu klapki nie wiem chyba za bardzo nie ma takiego po za WD40?
    Tam jest w niej jeden otworek przy zawiasie, ale nic tam nie leję bo albo smar fabryczny wewnątrz klamki do smarowania jej wewnętrznych części usunę lub mikro stykowi raczej nie pomogę chemia.
    Chyba że znacie jego przeznaczenie?
    Zbliżenie na mechanizm klamki bagażnika z widocznym zaczepem zaznaczonym na zielono.
    Czy ta teraz ponowna naprawa samemu usunęła dziki pobór prądu na pewno nie.
    To i tak trzeba było poprawnie naprawić (elektryk tego nie wykonał prawidłowo, ale przynajmniej o tym uprzedził poinformował o czym wcześniej pisałem) i okazja sprawdzenia zamka na stole, mniej usterek mniej problemów przy właściwej naprawie. (chyba przy okazji znalazlem prawdziwa przyczynę ale o tym potem po oględzinach zamka itp).
  • #15 21468697
    60jarek
    Poziom 28  
    Zamek klapy bagażnika 1k6827506E
    Tak wygląda zamontowany na 2 śrubach.
    Zamek klapy bagażnika z numerem 1K6827503E z widocznym złączem czteropinowymZamek klapy bagażnika z mechanizmem i mikro stykami na szarej tkaninie. Mechanizm zamka klapy bagażnika z widocznymi elementami wewnętrznymi na ręczniku.
    Oczywiście najciekawsze zdjęcie z mikro stykami i silniczkiem cos mi nie wyszło, wcięło w komórce, tak bywa.
    Dlatego wstawiam zdjęcie z internetu tak samo to wygląda.
    Mikrostyk i silniczek zamka bagażnika w obudowie.
    Jak widać po rozebraniu za dużo tam nie ma.
    Mikro styki można wypłukać w kontakt, ale są raczej niedemontowalne.
    Trochę na mechanizm smaru użyłem silikonowy bo taki miałem.
    Jak on działa:
    Zamek klapy bagażnika z widocznymi oznaczeniami pinów i napięcia
    Gniazdo zasilające to 4 pin na pin 1 (od brzegu za zaokrąglonego), jest podawany +12V, pin 2 to masa, pin 3 i pin 4 to sygnały do sterownika (tak je opisałem).
    Jest to zamek co ma dwie pozycje przy jego zamykaniu, stąd te dwa pin 3 i4.
    Podanie zasilania na silniczek powoduje zwolnienie blokady zamka.
    Macie schemat wiec wiecie jak sprawdzić trzeba pamiętać że w układzie jest silniczek.
    Czyli plus jest podawany na pin3 i pin 4 w zależności od stopnia jego dwuetapowego zatrzaśnięcia. Mechanizm część plastikową z silniczkiem i mikro stykami wyjmujemy i montujemy ponownie na zamkniętym zamku.
    Macie schemat kombinujcie jak rozebrać taki zamek jest pełno filmów na YouTube.
    Zamek obecnie na mikro stykach ma 0,8Ω przed płukaniem w kontakt 2,7Ω miały oba mikro wyłączniki.
    Tu nie ma o czym pisać w tej naprawie bo dość prosta.
    Przy okazji znalazlem przyczynę poboru prądu od 180mA do 300mA -nowe radio chińskie po kilku miesiącach pracy już na stole będzie testowane co tam się dzieje z nim.
    Sprawdziłem radio nie przechodzi w tryb czuwania i pobiera cały czas ten prąd, padło i tyle. Zobaczę co ze słynna gwarancją 2 lata na Aliexpress. Ponad 300PLN w plecy.
    Czy ja mam poprawnie zakodowany sterownik, chyba raczej poprawnie do typu zamka i klamki. Tu jestem ciekaw waszych podpowiedzi.
    Ostatnie komentarze i temat zamykam.
  • #16 21470420
    60jarek
    Poziom 28  
    Jak naprawić zamek klapy bagażnika w Golfie V już wiecie myślę że bez problemu poradzicie sobie sami macie tu wszystko na tacy podane.
    Podsumowując na klamkę klapkę bagażnika jest doprowadzone napięcie 12V na mikro styk umieszczony w niej, w chwili otwarcia naciśnięcia klapki napięcie te jest dalej podawana na silniczek w zamku. Automatycznie zapracowuje sprężynka w klamce powodując jej powrót do pierwotnego ustawienia co powoduje zanik napięcia na silniczku zamka. W tym czasie zapracowuje silniczek i otwiera zamek, po chwili mechanizm zamka wraca na swoje miejsce tez za pomocą sprężynki umieszczonej w zamku, zamek pozostaje otwarty i podaje napięcie poprzez mikro styk na oświetlenie bagażnika. Napięcie z mikro styku drugiego umieszczonego w zamku podaje te napięcie stany do sterownika auta informując go o stanie położenia elementów w zamku, czyli zamek został otwarty lub niezamknięty całkowicie, czy na przykład przy zamknięciu klapy jest klapa całkowicie zamknieta (zamek ma podwójne ryglowanie mechaniczne).
    Tak że widzicie klamka i zamek musi działać poprawnie elektrycznie i mechanicznie.
    Nie działająca poprawnie klapka lub zamek w nich mikro przełączniki powoduje dziki pobór prądu w aucie, sterownik nie odczytuje poprawnie działania klamki i zamka więc nie przechodzi w stan czuwania. Taka usługa to od 100 do 300PLN.
    W razie czego klamka i zamek są tanie, polecam używane sprawne oryginały, nim zamontujesz sprawdź czy działają poprawnie.
    Jak coś naprawiać to do końca poprawnie.
    To cala filozofia działania i naprawy zamka. Koniec kolejnego tematu.
    Ten golfik to świetna szkoła nauki elektryki samochodowej.
    Zapytacie się jak wpadłem skąd ten dziki pobór prądu w aucie z akumulatora? Wystarczyło wyjąć bezpiecznik od radia pod maską ze skrzynki mierząc pobór prądu z akumulatora po zamknięciu z pilota.
    Dziekuję za pomoc JayRo -można zawsze na niego liczyć, oraz innych w innych tematach schematy porady itp.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy naprawy elektrycznego zamka klapy tylnej w Volkswagenie Golf V 2006 1.9 TDI 3D, ze szczególnym uwzględnieniem problemów z poborem prądu i mechanizmem zamykania klapki bagażnika. Zamek składa się z silniczka oraz dwóch mikrostyków – jeden sygnalizuje otwarcie do modułu komfortu, drugi steruje oświetleniem bagażnika. Problemy z poborem prądu (początkowo do 0,5A) zostały zredukowane do około 3mA po naprawie uszkodzonego złącza drzwi i wymianie sterowników komfortu (1K0 959 433 BT) oraz bortnetz. Mechaniczna usterka klapki, która nie domyka się automatycznie, powoduje ciągłe zwarcie mikrostyku i zwiększony pobór prądu. Naprawa wymaga demontażu klamki bagażnika (oznaczonej jako 1K0827469D) i zamka (1K6827506E), oczyszczenia i nasmarowania mechanizmu oraz mikrostyków. Zamek posiada dwie pozycje ryglowania, a jego działanie opiera się na sprężynach i silniczku, który otwiera i zamyka mechanizm. W sterowniku komfortu brak jest sygnału zwrotnego o zamknięciu klapy, a wykrywanie ryglowania odbywa się prawdopodobnie przez pomiar poboru prądu silniczka. Dodatkowo poruszono temat problemów z pilotami i ich kodowaniem. Wskazano na konieczność dalszej konfiguracji sterownika komfortu, zwłaszcza w zakresie funkcji mrugania świateł przy otwieraniu i zamykaniu auta. W dyskusji udostępniono schematy i zdjęcia elementów zamka oraz ustawień sterownika, co ułatwia samodzielną naprawę i diagnostykę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA