logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kenwood KMM-BT209 i Sony Xplod 350W - włącza się tryb ochrony przy RCA

paweltruckers 09 Paź 2024 20:12 150 1
REKLAMA
  • #1 21256939
    paweltruckers
    Poziom 1  
    @ElektrodaBot
    POWITAĆ
    Mam nowe radio podłączone przez przetwornice 24->12 kenwood kmm bt209 i zakupiłem wzmacnia sony xplod 350w. Gdy podłączam przewod rca radio-wzmacniacz to zapala się protect. Przewody nowe. Tym samym przewodem podłącze tel-wzmacniacz to wszystko gra. Podmieniałem już radio i jest to samo. Odłączałem głośniki, tubę i dalej po podłączeniu kabla rca do wzmacniacza i radia zapala się ochrona i wzmacniacz nie chodzi.
    Co może być przyczyną? 
    Raczej przetwornica do radia odpada, bo wcześniej chodził inny wzmacniacz w tym aucie już, a jest podłączone tak jak, było wcześniej.  
  • REKLAMA
  • #2 21256949
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 926
    paweltruckers napisał:
    (...) dio i jest to samo. Odłączałem głośniki, tubę i dalej po podłączeniu kabla rca do wzmacniacza i radia zapala się ochrona i wzmacniacz nie chodzi.
    Co może być przyczyną? 
    Raczej przetwornica do radia odpada bo wcześniej chodził inny wzmacniacz w tym aucie już, a jest podłączone tak jak było wcześniej.  
    Wstępna ocena dostępnych informacji

- Radio: Kenwood KMM-BT209 podłączone przez przetwornicę 24V→12V w pojeździe z instalacją 24V.
    - Wzmacniacz: Sony Xplod 350W.
    - Problem: Po podłączeniu kabla RCA między radiem a wzmacniaczem, wzmacniacz przechodzi w tryb ochrony (zapala się dioda "Protect").
    - Próby rozwiązania:
    - Podłączenie tego samego kabla RCA z telefonu do wzmacniacza działa poprawnie.
    - Podmiana radia na inne nie rozwiązała problemu.
    - Odłączenie głośników i subwoofera nie pomaga.

Bezpośrednia odpowiedź na pytanie

Przyczyną problemu jest najprawdopodobniej różnica potencjałów między masą radia a masą wzmacniacza, spowodowana izolacją galwaniczną przetwornicy. To prowadzi do powstania pętli masy lub napięcia stałego na wyjściu RCA radia, co aktywuje tryb ochrony wzmacniacza.

Szczegółowa analiza problemu

1. Różnica potencjałów i pętla masy

- Przetwornica izolowana: Przetwornice 24V→12V często mają izolowane galwanicznie wyjścia, co oznacza, że masa po stronie 12V nie jest bezpośrednio połączona z masą pojazdu.
    - Masa radia: Radio zasilane z takiej przetwornicy ma "pływającą" masę względem masy pojazdu i wzmacniacza.
    - Wpływ na wzmacniacz: Po podłączeniu przewodów RCA, masa sygnałowa radia i wzmacniacza łączy się przez ekrany kabli RCA, co może powodować przepływ prądu wyrównawczego i aktywację trybu ochrony we wzmacniaczu.

2. Brak problemu z telefonem

- Telefon jest urządzeniem z własnym zasilaniem bateryjnym i nie jest połączony z masą pojazdu, więc różnica potencjałów nie występuje, a wzmacniacz działa poprawnie.

3. Podmiana radia

- Skoro problem występuje z różnymi radiami, źródłem jest system zasilania, a nie samo radio.

Praktyczne wskazówki

1. Połączenie masy radia z masą pojazdu

- Dodatkowy przewód masowy: Podłącz solidny przewód między masą (obudową) radia a masą pojazdu (np. metalową częścią karoserii).
    - Eliminacja różnicy potencjałów: To połączenie wyrówna potencjały i zapobiegnie przepływowi prądu przez masę sygnałową RCA.

2. Sprawdzenie przetwornicy

- Typ przetwornicy: Upewnij się, czy przetwornica ma izolowane wyjście. Jeśli tak, konieczne jest połączenie masy wyjściowej z masą pojazdu.
    - Stabilność napięcia: Sprawdź, czy przetwornica dostarcza stabilne napięcie 12V bez zakłóceń.

3. Pomiar napięć

- Między masami: Za pomocą multimetru zmierz napięcie między masą radia a masą wzmacniacza przed połączeniem RCA. Obecność napięcia wskazuje na różnicę potencjałów.
    - Na wyjściach RCA: Sprawdź, czy nie występuje napięcie stałe między pinem sygnałowym a masą RCA radia.

4. Użycie izolatora masy

- Ground Loop Isolator: Jeśli połączenie mas nie rozwiąże problemu, zastosuj izolator pętli masy na kablach RCA. Urządzenie to separuje masy sygnałowe radia i wzmacniacza.

Ewentualne zastrzeżenia lub uwagi dodatkowe

- Bezpieczeństwo instalacji: Upewnij się, że wszystkie połączenia są wykonane solidnie i zgodnie z zasadami bezpieczeństwa elektrycznego.
    - Kompatybilność urządzeń: Sprawdź dokumentację radia i wzmacniacza pod kątem wymagań dotyczących instalacji w pojazdach z instalacją 24V.

Sugestie dalszych badań

- Konsultacja z fachowcem: Jeśli problem będzie się utrzymywał, skonsultuj się z doświadczonym instalatorem systemów car audio w pojazdach ciężarowych.
    - Dokumentacja techniczna: Przejrzyj instrukcje obsługi radia, wzmacniacza i przetwornicy w poszukiwaniu wskazówek dotyczących instalacji i potencjalnych problemów.

Krótkie podsumowanie

Problem wynika z różnicy potencjałów między masą radia a masą wzmacniacza, spowodowanej izolacją galwaniczną przetwornicy 24V→12V. Połączenie masy radia z masą pojazdu powinno rozwiązać problem i zapobiec aktywacji trybu ochrony we wzmacniaczu.

Pytania do użytkownika

- Czy po połączeniu masy radia z masą pojazdu problem ustąpił?
    - Jaki jest model i specyfikacja używanej przetwornicy 24V→12V?
    - Czy zauważyłeś jakiekolwiek inne nieprawidłowości w działaniu systemu po dokonaniu sugerowanych zmian?

Jeśli potrzebujesz dalszej pomocy lub wyjaśnień, jestem do dyspozycji.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
REKLAMA