logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eberspacher D4WS hydronic nie odpala, wycieka paliwo z wydechu

ormowiec 10 Paź 2024 11:18 774 4
REKLAMA
  • #1 21257563
    ormowiec
    Poziom 11  
    Kupiłem auto z niesprawnym ogrzewaczem eberspacher hydronic D4WS, który prawdopodobnie wiele lat był uszkodzony i trochę zarósł. Kompletny trup, zero reakcji i brak komunikacji diagnozą.
    Na dzień dobry wymieniłem uszczelki i świecę żarową (poprzednia spalona), wszystko zostało wyczyszczone. Co ważne z zestawem uszczelek było nowe sitko, tymczasem w piecu nie znalazłem sitka (ani śladów po nim). Sitko z zestawu nijak nie pasowało więc nie zamontowałem go. Czujnik płomienia zamontowany nowy.
    Kostka skorodowana - wlutowana nowa, piec zaczął się komunikować VCDS-em.

Piec wyrzucał błąd pompki V54 - otwarty obwód. Prawdopodobnie zimne luty, ponieważ po zagrzaniu pinów od pompki w gniazdku w środku błąd zniknął, a pompka zaczęła pracować a piec zaczął dygać.

Obecnie mam sytuację taką, że piec próbuje wystartować i następuje taka sekwencja:
    1. robi przedmuch
    2. grzeje świecę (widzę w blokach pomiarowych spadek napięcia)
    3. podaje paliwo na świecę, pojawiają się kłęby dymu
    4. rusza wentylator
    5. koniec - wyłącza się i po chwili wraca do pkt. 1. przy czym podczas przedmuchu wylatuje ropa z wydechu. I tak bez końca

Błędów w sterowniku zapisanych nie ma żadnych.
    Temperatury widzę na obu czujnikach zbliżone i realne (około 20 stopni), temperatura czujnika płomienia pokazuje cały czas 70-80 stopni.

Czy mogę prosić o wsparcie?

Zbliżenie na etykietę ogrzewacza Eberspacher Hydronic D4WS z informacjami technicznymi.
    Blok grzewczy Eberspacher Hydronic D4WS z widocznym numerem seryjnym i turbiną.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21259494
    marmus09
    Poziom 13  
    Ocena: 33
    Masz starszą wersję pieca bez sitka, przydałoby się więcej zdjęć palnika, może być już do wymiany ale może być jeszcze wydatek pompki nie właściwy, obroty dmuchawy, sprawdź też jak świeca grzeje
  • REKLAMA
  • #4 21261245
    ormowiec
    Poziom 11  
    piecyk wygląda tak, nie widzę za bardzo jak tu zamontować sitko

Dwa piecyki o metalicznej powierzchni leżą obok siebie na stole warsztatowym.
    Stary metalowy piecyk na stole roboczym z widocznymi śladami użytkowania.
  • Pomocny post
    #5 21261525
    marmus09
    Poziom 13  
    Ocena: 33
    Tak jak wyżej napisałem palnik stary typ bez sitka raczej do wymiany
REKLAMA