logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie zabezpieczenie przed cofaniem prądu na licznik przy falowniku hybrydowym?

tomek6262 12 Paź 2024 06:38 2676 29
REKLAMA
  • #1 21259800
    tomek6262
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam
    Chciałbym zapytać, co można zamontować na przewodzie z sieci podłączonym do falownika, tzn. zabezpieczenie przed cofaniem prądu na licznik (mam falownik hybrydowy PV fotowoltaika).
  • REKLAMA
  • #2 21259830
    bambus94
    Poziom 34  
    Ocena: 712
    Przekładniki prądowe, a falownik ustawić tryb zero export.
  • #3 21260004
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 889
    Tylko nie mów że zamontowałeś wyjście off-grida pod przewody wychodzące z licznika.
    Na off-grid nie ma nawet możliwości by exportowo do sieci.

LICZNIK -->> WYJŚCIE ZASILANIA ( z licznika ) -->> FALOWNIK -->> SIEĆ W DOMU

Normanie to jest : LICZNIK -->> WYJŚCIE ZASILANIA ( z licznika ) -->> SIEĆ W DOMU
  • #4 21260036
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21260042
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ale on ma Chińskiego off-grida czyli według ich nazewnictwa hybrydowy inwerter słoneczny , chodzi mu o to czy jak załączy zasilanie z sieci do niego to czy będzie mu przez to połączenie oddawać prąd do sieci.
    Nie będzie bo to nie jest możliwe.
  • #6 21260227
    pllub
    Poziom 21  
    Ocena: 114
    @tomaszlonski Jak kupił chińską hybrydę z możliwością exportu to może oddawać. Są takie falowniki. Wszystko byłoby jasne jakby autor podał model falownika.
  • #7 21260240
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 21260255
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 21260295
    tomek6262
    Poziom 9  
    Mam falownik powland 4.5kw , falownik ma możliwość oddawanie prąd do sieci ma taki jeden z priorytetów
    Byli u mnie elektrycy w celu założenia zerwanej plomby na liczniku i zobaczyli moja fotowoltaikęb off grid , i mówili że jeżeli falownik cofa prąd to jest to niebezpieczne można komuś na sieci zrobić krzywdę ....
    Licznik bezpiecznik główny, kolejny bezpiecznik dopiero falownik później falownika na dom

Sam falownik może w każdym trybie cofnąć prąd chwilowo tak mi się wydaję może trwać to kilka sekund . .. gdzieś widziałem artykuł na YouTube
  • #10 21260305
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21260317
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Nadal nie wiadomo co w ogóle ma bo nie ma podanego żadnego modelu urządzenia.

Powland to głownie EaSun w innym opakowaniu, nie ma w tym zakresie mocy falowników on-grid.

@tomek6262 jak się w końcu nazywa ten priorytet przełączający na on-grid ?
  • #12 21260429
    tomek6262
    Poziom 9  
    SUF tak się nazywa nie mam go opisanego w instrukcji ale jest i działa, używam tylko SBU
    Falownik jest made in china jakn 97% innych których posiadacie ma również certyfilaty itp Falownik solarny Powoand 4KW z wyświetlaczem i specyfikacjami technicznymi.

Pytanie było przewód prosty napięcie idzie w prawo co zrobić żeby nie poszedł w lewo za daleko tz na licznik jakie zabezpieczenie zrobić miedzy bezpiecznikiem a falownikiem , proste założyć licznik dwukierunkowy :) ale po co skoro nie chcę nic oddawać..
  • #13 21260433
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 21260440
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 561
    tomek6262 napisał:
    Sam falownik może w każdym trybie cofnąć prąd chwilowo tak mi się wydaję może trwać to kilka sekund .

Nie chodzi tu tyle o czas eksportu (bo już i sekundowy udar może zabić albo narobić nieodwracalnych zmian w organizmie), ale o sam fakt, że takowy eksport może wystąpić. I teraz pytanie podstawowe - czy w Twoim falowniku ten export występuje w każdym z jego trybów pracy (tryby-off i tryb-on-grid), czy tylko po włączeniu trybu z eksportem?

No bo jeśli w każdym trybie, to to jest tylko elektrośmieć. Dopóki nie dostałby odpowiednich certyfikatów, a ty wymieniłbyś licznik na dwukierunkowy i podpisał stosowną umowę.
  • #15 21260447
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #16 21260455
    tomek6262
    Poziom 9  
    Ten który był testowany na YouTube nie był moim , mógłbyć wasz .. chodzi mi o sam fakt a nie który cofa bo załóżmy że jest made in german ma wszystkie certyfikaty i pości odrobinę w gacie po miesiącu, nikt tego nie wyczai przecież moim zdaniem każdy falownik musi mieć zabezpieczenie dodatkowe tz na przewodzie między licznikiem a falownikiem
    Tylko jakieeee ????
  • #17 21260458
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 21260475
    pllub
    Poziom 21  
    Ocena: 114
    tomek6262 napisał:
    Tylko jakieeee ????

Jedyne pewne to odłączenie od sieci.

Jak nastąpi zanik zasilania to falownik musi odciąć się przekaźnikiem od sieci. Dopuszczone do montażu przez OSD mają na to certyfikat. "Chińczyk" nie ma.
  • #19 21260693
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Nie wiem po co dalej bezsensownie pisać, falownik jest zwykły TYLKO off-grid i z on-grid nie ma kompletnie nic wspólnego.

Ten falownik nigdy nie będzie eksportował do sieci bo nie a nawet takiej możliwości sprzętowej. Sieć do falownika jest podłączana tylko do zasilania falownika albo użycia bypassu.

Firmware często jest identyczne w wielu modelach to mogą być pokazywane opcje których nie obsługuje falownik wcale. Ja np. mam w swoim 3kW opcje o obsługi parallel a nie obsługuje on jej wcale za to model 5kW ma identyczne firmware i obsługę parallel.
  • #20 21260739
    prose
    Poziom 36  
    Ocena: 849
    tomek6262 napisał:
    Witam
    Chciałbym zapytać, co można zamontować na przewodzie z sieci podłączonym do falownika, tzn. zabezpieczenie przed cofaniem prądu na licznik (mam falownik hybrydowy PV fotowoltaika).
    Ten falownik nie wyśle ci do sieci jedynie może dobierać do brakującego obciążenia na load jak ma taką możliwość w ustawieniach.

Dodano po 29 [minuty]:

Dodam. to jest typowy off grid nie ma wyjścia na sieć tylko wyjście na load do którego podłącza się urządzenia elektryczne. Podłączenie load do sieci zniszczy inwerter.
  • #21 21260863
    tomek6262
    Poziom 9  
    Ok ja to rozumie, nie piszczcie juz o falowniku :) napiszcie o zabezpieczeniu przed falownikiem na przewodzie siec falownik
  • #22 21260924
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 21260935
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1698
    Czy nie ma takiego zabezpieczenia ?
    A jak by zastosować przekaźnik kontroli napięcia.
    Są dość rozbudowane wersje sprawdzające wszystko łącznie z kierunkiem przepływy prądu, zaniku faz, wahań napięcia zasilania i mogły by rozłączyć taki falowniki od sieci.
  • #24 21260961
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #26 21261157
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    tomek6262 napisał:
    Ok ja to rozumie, nie piszczcie juz o falowniku :) napiszcie o zabezpieczeniu przed falownikiem na przewodzie siec falownik

Po co zabezpieczenia? Falownik w off-gid nie ma i nie będzie miał nawet możliwości przełączenia się do prądu z sieci bo nie posiada nawet takiej możliwości.
    Podłączona sieć w off-gid służy tylko do zasilania urządzenia i niczego więcej.

Na wejściu zasilania do falownika stosuje się zawsze wyłącznik różnicowoprądowy i bezpiecznik jak w normalnych instalacjach. Zwykle najlepiej wykorzystać ten w skrzynce albo założyć dodatkowy.

Systemy łączone on/off-grid są dość skomplikowane jeśli chodzi o podłączenia falownika do sieci działjacego w trybie off-grid. Zwykle przełączają się w trybie manualnym albo semi automatycznym do podłączenia pod sieć.
    Jeśli jest zasilanie z sieci to działa prawidłowo, przy braku zasilania z sieci przełącza się na off-grid. Przy powrocie zasilania sieci off-grid musi być najpierw wyłączny całkowicie, załączona sieć zewnętrzna i dopiero startuje falownik w trybie on-grid jak nastąpi synchronizacja z siecią zewnętrzną. .
  • #28 21261198
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Tylko po co mu takie urządzenie skoro jego falownik nie oddaje nigdy prądu do sieci. :)

Jak chce to może montować dowolne zabezpieczenie tego typu by tylko było zamontowane a nie działało zgodnie z przeznaczeniem.

Jeszcze raz powtórzę: sieć w off-grid jest tylko podłączona do zasilacza falownika a zasilacze zwykle nie potrzebują żadnych zabezpieczeń przed cofaniem prądu.
  • #29 21261208
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 21261236
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Bo masz profesjonalny z certyfikatami działający automatycznie zintegrowany ze zdalną obsługą operatora i warty kilka/kilkanaście tysięcy zł który potrafi się sam zsynchronizować z siecią po podłączeniu jej a nie tanie badziewie Chińskie w sumie nadające się tylko do systemów off-grid.
    On-gridy z Chin z działające też w off-grid to już inna bajka jak i sposoby przełączania z off na on. Jak pisałem one muszą być najpierw wyłączone z off-grid , załączona sieć i dopiero urządzenie .

Już było wspominane że tego typu urządzenie nie zostało by nawet dopuszczone do sprzedaży w Polsce a co dopiero do montażu na sieci operatora.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zabezpieczenia przed cofaniem prądu na licznik w kontekście falownika hybrydowego PV. Użytkownicy sugerują zastosowanie przekładników prądowych oraz ustawienie falownika w trybie zero export, aby uniknąć eksportu energii do sieci. Wskazano, że wiele chińskich falowników, w tym model Powland 4.5 kW, nie posiada wymaganych certyfikatów do pracy w trybie on-grid, co ogranicza ich użycie do systemów off-grid. Uczestnicy podkreślają, że falownik powinien być odłączony od sieci, aby uniknąć niebezpieczeństwa cofaniem prądu. Zasugerowano również, że nie ma skutecznego zabezpieczenia przed cofaniem prądu, a jedynym rozwiązaniem może być zastosowanie przekaźnika kontroli napięcia, który mógłby rozłączyć falownik od sieci w przypadku nieprawidłowości.
REKLAMA