Witam Forumowiczów,
W jaki sposób uruchomić Arduini IDE w trybie offline.
Mam problem z programowaniem sterowania bramy bo skrzynka jest na granicy zasięgu WIFI i często jest problem z przesyłaniem programu do płytki.
W jaki sposób uruchomić Arduini IDE w trybie offline.
Mam problem z programowaniem sterowania bramy bo skrzynka jest na granicy zasięgu WIFI i często jest problem z przesyłaniem programu do płytki.
Arduino IDE to program do obsługi programatora Link i po zainstalowaniu na komputerze nie ma potrzeby korzystać z internetu aby go obsługiwać a więc może on pracować w trybie offline jak i online bez żadnych przeszkód...
W zasadzie to Ty powinieneś rozwinąć o co Ci chodzi bo tak na dobrą sprawę to praca Arduino IDE jest możliwa bez Wi-Fi? Nie wystarczy rzucić hasło jak Twój temat, może coś bliżej napiszesz o sprzęcie, schemacie, programie, problemie. Przy takim zasobie wiedzy o Twoim problemie, to masz przykład, że nikt się nie odzywa bo najprawdopodobniej źle sformułowałeś pytanie i nikt nie wie dokładnie o co Ci chodzi?
Osobiście przesyłam programy (szkice programów) do procesorów na płytkach np. Arduino NANO za pomocą programatora USBASP i odpowiedniej łączówki a nie za pomocą Wi-Fi, patrz fotka: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4080761.html Może Ty nie przesyłasz programu a polecenia, no ale skąd my to mamy wiedzieć gdy piszesz, ze masz problem z przesyłaniem programu do płytki? A jak go przesyłasz, pokaż listing programu, części składowe instalacji, schematy urządzeń i instalacji, może rozwiniesz itd itp?
Posiadasz jakieś urządzenie w którym możesz zdalnie po Wi-Fi przeprogramować procesor na płytce?
No może faktycznie za mało opisałem problem, więc rozwinę.
Nie przesyłam programu przez WIFI tylko kablem USB. Natomiast WIFI jest potrzebne do połączenia z internetem, z którego pobierany jest jakiś plik potrzebny do przesyłania programu do płytki arduino. I tak jeśli nie mam połączenia z internetem to nie mogę przeprogramować płytki, a jest mi to potrzebne bo program jeszcze rozwijam i poprawiam dla lepszego działania. No i przy okazji rozwijam się w pisaniu programów, tak dla przyjemności .
Dlatego zadałem to pytanie o możliwości pracy offline. Szukałem w internecie ale jakoś nie udało mi się rozwiązać problemu.
Nie przesyłam programu przez WIFI tylko kablem USB. Natomiast WIFI jest potrzebne do połączenia z internetem, z którego pobierany jest jakiś plik potrzebny do przesyłania programu do płytki arduino. I tak jeśli nie mam połączenia z internetem to nie mogę przeprogramować płytki, a jest mi to potrzebne bo program jeszcze rozwijam i poprawiam dla lepszego działania.
Dalej się nie rozumiemy i dalej nie podajesz niczego, a zwłaszcza jaki plik jest pobierany z internetu i po co?. Przesyłanie programu po USB na taką odległość jak osiąga Wi-Fi według mnie jest niemożliwe, bo u mnie po USB ponad 1-2mb już jest problem z komunikacją programator-komputer? Musisz podać jednak co masz i czego oczekujesz bo zabawa w chowanego raczej tu nie wchodzi w grę gdy chcesz uzyskać pomoc...
No właśnie , dalej się nie rozumiemy, więc opiszę bardziej szczegółowo.
Mam bramę, którą steruję płytką Arduino UNO wbudowaną w skrzynce sterowniczej umieszczonej przy bramie. Podchodzę z laptopem do bramy wpinam kabel USB do niego i do Arduino i przesyłam program, który edytowałem sobie w ciepełku w domu. Ale właśnie tu jest problem, bo zasięg mojego WIFI kończy sie przy bramie a czasem wcześniej i wtedy jest kłopot z przesyłem. Pojawia się komunikat o braku jakiegoś pliku pobieranego z internetu, którego nazwy nie zdążyłem zapisać i przesył jest niemożliwy.
A mi właśnie chodzi o to żeby nie było potrzebne połączenie z internetem do przesyłu.
Myślę, że teraz rozwiałem wszystkie wątpliwości.
W ARDUINO IDE jest taka opcja kompilacji w domu, w ciepełku a wgrania możesz dokonać inną opcją po udanej uprzedniej kompilacji w domu w ciepełku!
Możeszt tego dokonać z poziomu ARDUINO IDE a także pod ARDUINO IDE możesz dokonać w domu i w ciepełku kompilacji programu do postaci pliku .hex a ten jak nie umiesz wgrać z poziomu ARDUINO IDE do procesora możesz wgrać z poziomu darmowego programu Mirosława Kardasia pt. MKAVRCalculator Link lub jakiegokolwiek innego typu np. AVR Studio do procesora przy bramie... Jest też inna opcja, że konstrukcyjnie dajesz sobie możliwość przyniesienia płytki czy samego procesora do domu i tam wgrywasz program do procesora a po wgraniu zanosisz do bramy... Ech życie... Postaram się jak wrócę do domu napisać coś bliżej o w/w opcjach w celu w jakim chcesz to osiągnąć bo z pamięcią u mnie nie tęgo już a nie chciałbym Cię wprowadzać w błąd... W każdym razie program MKAVRCalculator jest tak intuicyjny, że pobierz go sobie i wystarczy opcja WRITE. Oczywiście wcześniej w domu, w ciepełku musisz skompilować program pod ARDUINO IDE do postaci pliku z końcówką .hex i wgranie tego pliku poprzez MKAVRCalculator nie wymaga już na 100% połączenia z internetem przy bramie aby wgrać go do procesora bez udziału internetu!!!!!!!!!!!! Niemniej dobrym zwyczajem jest robienie sobie zrzutów ekranowych czy tez fotografii komunikatów jakie Ci się ukazują, bo zapewne już dawno otrzymałbyś pomoc co należy zrobić w Twoim przypadku aby nie był konieczny internet do kompilacji i wgrania programu do procesora..
Dziękuję za rady. Przenoszenie płyki na tym etapie konstrukcji nie wchodzi w rachubę. Ładowanie pliku .hex to też jakieś rozwiązanie.
Ale w międzyczasie wymyśliłem coś innego. Pożyczyłem i zainstalowałem repiter WIFI. Udało sie wybrać takie miejsce, które widzi moje WIFI i jest ta druga sieć widziana przez laptopa przy bramie. I to narazie rozwiązało problem transmisji.
Ale sprawa offline nadal nie jest rozwiązana i czekam na jakieś rady,
Czytaj wyżej bo dopisałem, rób zrzuty ekranu i komunikatów na przyszłość, bo inaczej to wróżenie z kart... Po prostu nie dokonałeś ściągnięcia jakichś tam plików wymaganych do kompilacji i ARDUINO IDE pluje Ci się bez przerwy o nie?? Najprawdopodobniej chodzi o jakieś biblioteki, chociaż niekoniecznie bo bez treści komunikatu jaki Ci się ukazuje to wiesz co...
aby nie był konieczny internet do kompilacji i wgrania programu do procesora.
Do kompilacji nie jest potrzebny internet, tylko do przesyłu.
Jak mi sie to przydarzy to zrobię screena.
Narazie brama działa dobrze, ale mam w planach poprawienie pewnych funkcji i wtedy zobaczę.
Do kompilacji nie jest potrzebny internet, tylko do przesyłu.
Powtarzam jak mantrę:
Do przesyłu programu z laptopa na procesor jest potrzebny laptop, programator, kabel USB i procesor z przejściówką a nie internet...
potrzebny laptop, programator, kabel USB i procesor z przejściówką a nie internet..
Ale ja mam tylko laptop i kabel USB. I to wystarcza do przesyłu z Arduino IDE programu do płytki, ale właśnie nie wiem czemu potrzebny jest jeszcze internet.
Oprócz wspomnianych bibliotek w programie, które trzeba zainstalować, to jeszcze przychodzi mi na myśl, że może nie zainstalowałeś w opcji Narzędzia/ Płytka/ Menadżer płytek: - odpowiedniej płytki jakiej używasz i stąd program usiłuje pobrać te informacje z internetu w czasie wgrywania "sketch'a" na płytkę, no ale ciągle nie wiemy jaką masz płytkę - same tajemnice, które trzeba wyciągać od Ciebie i nie tylko od Ciebie aby pomóc, chociaż w instrukcji obsługi tego forum i nie tylko podkreśla się, że bez wielu informacji dodatkowych nie sposób wywróżyć co kto ma i jak pomóc... Przed chwilą wysłałem Ci film na priv: włączając tryb samolotowy pozbawiłem laptopa internetu i do kompilacji czy przesyłu programu nie potrzeba wcale u mnie internetu... Więc trzeba poprawnie zainstalować ARDUINO IDE wraz z bibliotekami i płytkami, tak uważam, chyba że jeszcze coś ale na tym etapie nie jestem w stanie przewidzieć co Ci jeszcze brakuje i przeszkadza...
Miałem dwudziestoletni laptop, do trzymania na nim tylko ARDUINO IDE i on samorzutnie gubił czasem sterowniki do komunikacji ARDUINO IDE z programatorem USBASP zwłaszcza po samowolnej aktualizacji, a dotarcie do funkcjonalności kosztowało mnie nieraz pół nocy, więc wyjściem zawsze jest skorzystanie z osobnego programu do wgrania pliku.hex do procesora w przypadku krnąbrności ARDUINO IDE. Bez treści komunikatów a czasem i z tą treścią za sprawą programistów nie uwzględniających wszystkich błędów i niedociągnięć jakie może popełnić użytkownik programu nie sposób znaleźć właściwe rozwiązanie problemów z ARDUINO IDE. Jeżeli masz drugą taką samą płytkę jak przy bramie to pozbaw swojego laptopa internetu trybem samolotowym i próbuj wgrać program tak jak to robisz przy bramie ale zrób fotkę lub zrzut ekranowy komunikatu jaki Ci się pojawia? Nie ręczę, że będzie on mi pomocny w diagnozie ale jak chcesz rozwikłać zagadkę to próbować trzeba... Pozdrawiam i życzę samych sukcesów...
Nie no . . . Przecież nie mam problemów z programowaniem płytki, którą zainstalowałem tak jak trzeba, w menadżerze płytem, pod warunkiem, że mam internet.
Dodano po 2 [minuty]:
No cóż. Widzę, że nikt więcej nie zainteresował się tym tematem.
✨ Użytkownik forum poszukiwał sposobu na uruchomienie Arduino IDE w trybie offline, aby programować sterowanie bramą, ponieważ miał problemy z zasięgiem Wi-Fi przy skrzynce sterowniczej. W odpowiedziach podkreślono, że Arduino IDE może działać offline, ale użytkownik musiał zainstalować odpowiednie biblioteki i płytki w menedżerze płytek. Wskazano również na możliwość kompilacji programu w domu i przesyłania pliku .hex do płytki za pomocą programatora, co eliminuje potrzebę połączenia z internetem. Użytkownik rozwiązał problem z przesyłem, instalując repeater Wi-Fi, ale nadal poszukuje rozwiązań offline. Wygenerowane przez model językowy.