logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zmapować Androida jako dysk w systemie Windows?

abko 20 Paź 2024 16:37 981 12
REKLAMA
  • #1 21270550
    abko
    Poziom 11  
    Jak zmapować Androida jako dysk w systemie Windows, czy potrzebna jest do tego dodatkowa aplikacja?
    Potrzebuje odzyskać usunięte dane z Androida, łącząc się z nim przez komputer, programy w Windows "nie widzą" podłączonego urządzenia.
  • REKLAMA
  • #2 21270576
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1408
    To tak nie działa, jeśli nie masz funkcji kosz na androidzie tych usuniętych danych już tam nie ma i ich nie odzyskasz niestety.
  • REKLAMA
  • #3 21270709
    abko
    Poziom 11  
    Ależ są przecież dedykowane programy do odzyskiwania usuniętych danych z Androida, które można zainstalować na PC.
    Tak więc można próbować je odzyskać.
    Pytanie dotyczyło sposobu zmapowania Androida jako dysk w Windows.
  • #4 21270718
    cysiekw
    Poziom 42  
    Które nic ci nie znajdą bo wszystkie są scamem, poczytaj czym jest trim i jaką funkcję pełni.
  • REKLAMA
  • #5 21270733
    roman106
    Poziom 28  
    Ocena: 217
    Kiedyś testowałem takie programy na starym zrootowanym telefonie. Były to dedykowane aplikacje do odzyskiwania plików. Nagrałem film o znanej długości, nazwie i go wykasowałem. Mieliło i mieliło, wyświetlało ścieżki i katalogi jakie aktualnie przeszukiwał. Zniecierpliwiłem się i skorzystałem z opcji filtrowania przeszukiwań czyli konkretny typ pliku i orientacyjna długość. Mieliło i mieliło, tym razem doczekałem do końca. Nic nie wypluło i nic nie odzyskałem.

Przetestowałem w ten sposób 5 programów i żaden nie zadziałał, choć telefon był rootowany jak tego chciały.

Sposób przechowywania danych w pamięci flash uniemożliwia odzyskiwanie danych, a tym bardziej w nowszych androidach (test robiłem na andku 4.4). Może jakieś programy za grube tysiące $ to potrafią.

Tak samo mapowanie androida (a to możliwe?) nic nie da.
  • #6 21270741
    cysiekw
    Poziom 42  
    roman106 napisał:
    Może jakieś programy za grube tysiące $ to potrafią.

Nie.
    https://www.reddit.com/r/DataRecoveryHelp/s/hWycZkK8XX

Dodano po 4 [minuty]:

Jak ktoś zauważył w komanatrzu w androidzie mamy file based encryption co praktycznie uniemożliwia recovery czegokolwiek nawet z rootem
  • #7 21270761
    roman106
    Poziom 28  
    Ocena: 217
    @U.P., no to super. Skorzystaj z tych porad i otwórz serwis przywracający skasowane pliki.
  • REKLAMA
  • #8 21270863
    abko
    Poziom 11  
    Czy ktoś zna odpowiedź na pytanie - w jaki sposób można zmapować Androida jako dysk w Windows."
  • #9 21270922
    cysiekw
    Poziom 42  
    abko napisał:
    Czy ktoś zna odpowiedź na pytanie - w jaki sposób można zmapować Androida jako dysk w Windows."

Skoro jesteś tak bardzo uparty, na błędnie postawione pytanie odpowiedź również będzie wielowymiarowa. https://youtu.be/3lftGRgHOCw
  • Pomocny post
    #10 21271238
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1285
    abko napisał:
    Potrzebuje odzyskać usunięte dane z Androida, łącząc się z nim przez komputer, programy w Windows "nie widzą" podłączonego urządzenia.

Telefony z Androidem od bardzo dawna nie sa wykrywane jako dyski. Odzysk usunietych danych nie jest tez od dluzszego czasu mozliwy - bodajze zniknelo to w Androidzie 4.1 ze wzgledu na ograniczenia ktore wymuszalo. W skrocie - nie da sie tego zrobic.

Chocbys mial roota i pelny obraz pamieci, szyfrowanie + mechanizmy typu TRIM skutecznie uniemozliwiaja odzysk usunietych plikow. Czasami da sie znalesc jakies pliki z cache czy miniaturki zdjec. Ratunkiem sa jedynie kopie zapasowe.
  • Pomocny post
    #11 21271426
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2555
    Stare androidy np. 2.3 udostępniały telefon jako pamięć USB, ale miały dane użytkownika zapisywane na karcie SD (w FAT), natomiast pamięć systemu w squashFS lub ext. Jak przełożyłeś kartę to nie było żadnego problemu z odzyskaniem plików itp.
    Potem pamięć wewnętrzna była dzielona na partycje w ext, dostęp do pamięci przez protokoły MTP, przy samym ext odzyskanie usuniętych plików jest bardzo trudne i większość uważa że niemożliwe. Tylko pamięci zewnętrznej (karta SD) w FAT.
    Obecnie partycja danych użytkownika (pamięci wewnętrznej) jest szyfrowana i nawet jak wylutujesz kość pamięci z płyty (czasem bywa zalana klejem) to nie ma szans na poskładanie tego w jedną całość, odszyfrowanie i odzyskanie zapisanych (usuniętych) plików. Jedynie z karty SD — ale tylko wyłącznie jeśli była używana w standardowy sposób, czyli jako pamięć zewnętrzna w FAT dostępna dla wszystkich. Jeżeli została użyta jako rozszerzenie pamięci wewnętrznej, to jest ona zaszyfrowana i odzysk danych możliwy jest tylko po wydobyciu klucza szyfrującego z systemu.
    Oczywiście jest możliwość wykonania zrzutu pamięci (obrazu partycji) z poziomu telefonu zrootowanego poprzez dd, ale jak pisałem wcześniej z partycji ext będzie ciężko odzyskać dane, jedynie ich fragmenty.
  • #12 21271562
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1285
    BANANvanDYK napisał:
    Oczywiście jest możliwość wykonania zrzutu pamięci (obrazu partycji) z poziomu telefonu zrootowanego poprzez dd, ale jak pisałem wcześniej z partycji ext będzie ciężko odzyskać dane, jedynie ich fragmenty.

Tak wykonany zrzut tez bedzie zaszyfrowany, choc to zalezy od telefonu. Dla starszych modeli z szyfrowaniem FDE (full disk encryption) da sie jeszcze wykonac obraz odszyfrowanej wersji partycji z danymi. Dla modeli z FBE (File based encryption) - stosowej od Androida 7 (np w Huawei), a powszechniej od Androida 9 (Samsungi, LG itp), juz takiej opcji nie ma, szyfrowanie jest transparentne dla urzadzenia, a dane odszyfrowywane sa w locie.
  • #13 21277121
    abko
    Poziom 11  
    Wyjaśniono problem

Podsumowanie tematu

✨ Zmapowanie urządzenia z Androidem jako dysku w systemie Windows jest obecnie utrudnione z powodu zastosowania szyfrowania danych oraz protokołów MTP, które nie pozwalają na bezpośredni dostęp do pamięci urządzenia. Użytkownicy zauważają, że odzyskiwanie usuniętych danych z Androida stało się praktycznie niemożliwe, szczególnie po wprowadzeniu mechanizmów takich jak TRIM oraz szyfrowanie partycji. W przypadku starszych modeli z Androidem 2.3 możliwe było odzyskiwanie danych z karty SD, ale nowsze wersje systemu, takie jak Android 4.1 i późniejsze, wprowadziły ograniczenia, które uniemożliwiają skuteczne odzyskiwanie plików. Użytkownicy sugerują korzystanie z dedykowanych aplikacji do odzyskiwania danych, jednak wiele z nich okazuje się być nieskutecznych lub oszustwami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA