Posiadam smartfon Huawei Mate 10 lite i zauważyłem, że jak się podłączy do komputera (Windows 8 64-bit), to prezentuje się w systemie nie jako dysk czy pendrive, tylko jako urządzenie przenośne/multimedialne. Oznacza to, że żaden program inny niż eksplorator Windows nie widzi telefonu, a przez to nie mogę skorzystać z programu HxD ani DMDE, więc choćbym chciał, to nie mogę zrobić kopii posektorowej pamięci telefonu, ani nawet karty SD (mógłbym dopiero po wyjęciu karty i włożeniu do czytnika). Niedawno kolega prosił mnie o próbę odzyskania jakiś plików z telefonu (był to smartfon Samsung, ale nie pamiętam modelu), ale tam był ten sam problem i nie mogłem zrobić kopii posektorowej. A gdyby widział jako dysk, to zrobiłbym kopię i spróbował w DMDE.
W jaki sposób można zmusić Windows do traktowania podłączonych smartfonów jako dyski/pendrivy bądź co zrobić, żeby we wszystkich programach, przy wyświetlaniu listy nośników prezentował się ten smartfon?
W jaki sposób można dokonać bezpiecznego usuwania urządzenia po wgraniu na telefon jakiś plików? W przeciwieństwie do pendrivów nie pojawia się ikona do bezpiecznego odłączania, a jestem na to uczulony, bo wielokrotnie miałem sytuację że po wgraniu plików na pendrive i odłączeniu go bez bezpiecznego usuwania, tych plików nie było lub były uszkodzone, brak bezpiecznego odłączenia był przyczyną problemu i jedynym rozwiązaniem było powtórne wgranie plików.
W jaki sposób można zmusić Windows do traktowania podłączonych smartfonów jako dyski/pendrivy bądź co zrobić, żeby we wszystkich programach, przy wyświetlaniu listy nośników prezentował się ten smartfon?
W jaki sposób można dokonać bezpiecznego usuwania urządzenia po wgraniu na telefon jakiś plików? W przeciwieństwie do pendrivów nie pojawia się ikona do bezpiecznego odłączania, a jestem na to uczulony, bo wielokrotnie miałem sytuację że po wgraniu plików na pendrive i odłączeniu go bez bezpiecznego usuwania, tych plików nie było lub były uszkodzone, brak bezpiecznego odłączenia był przyczyną problemu i jedynym rozwiązaniem było powtórne wgranie plików.