logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Focus MK2 1.6 TDCI 2006 - komunikat woda w paliwie, usterka układu silnika, błędy CAN

adam_t11 26 Paź 2024 15:23 576 10
REKLAMA
  • #1 21277554
    adam_t11
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich
    Mam Focusa MK2 1,6TDCI 109KM 2006
    Od około tygodnia sporadycznie auto wywala usterki. Na ekranie komputera pokładowego najpierw wyświetla się komunikat Woda w paliwie. Jednocześnie zegary przestają działać, zapalają się wszystkie kontrolki tak jak po załączeniu zapłonu, czyli brak ładowania, smarowania, ikona silnika. Jednak silnik pracuje na wolnych obrotach, ale nie reaguje na pedał gazu. Chwilę później pojawia się komunikat o usterce układu silnika, a czerwona dioda na konsoli zaczyna szybko migać. Zgaszenie i odpalenie powoduje, że znów wszystko wraca do normy. Ta sytuacja nie ma nic wspólnego z prędkością, dodawaniem gazu ani czy silnik jest ciepły czy zimny. Paliwo zatankowane na Orlenie, który w moim mieście jest bardzo zaufaną stacją. Po pierwszej takiej sytuacji poszedłem po najkrótszej linii oporu, dolałem środek wypierający wodę z paliwa oraz zatankowałem do pełna i wymieniłem filtr paliwa. Niestety nic to nie dało. Po podłączeniu interfejsu widać, że błędów jest sporo, więc jest to grubszy problem i raczej nie związany z wodą w paliwie. Chyba system wariuje - konkretnie szyna CAN, a ja nie wiem co sprawdzić. Ta szyna to pewnie jakaś osobna wiązka, ale gdzie jej szukać. Dodaję wydruk błędów z ForScan. Proszę o pomoc i wskazówki.
    Załączniki:
    • Błędy Focus.pdf (65.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21277590
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1720
    Sprawdź luty na zegarach. Tam występują problemy i głupieje komunikacja. Diagnoza ? - z czuciem ręką z góry w zegary.
  • REKLAMA
  • #3 21277606
    adam_t11
    Poziom 8  
    >>21277590
    Dzięki, tak zrobię. Trafiłem na info, że problemy z zegarami mogą robić takie cuda. Czy wymiana zegarów wiąże się z jakimś kodowaniem w systemie? Szlag mnie trafia i paraliżuje strach, bo taka sytuacja na drodze stwarza ogromne niebezpieczeństwo.
  • Pomocny post
    #4 21277613
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5155
    Wiąże się,po wymianie nie uruchomisz silnika.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #5 21277622
    adam_t11
    Poziom 8  
    >>21277613
    A czy są jakieś wytyczne przy wymianie. Chodzi mi o numery na zegarach. Wiadomo że w razie czego będę szukał zegarów z rocznika 2004-2008 i wizualnie identycznych.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21277631
    madamsz1
    Poziom 42  
    adam_t11 napisał:
    A czy są jakieś wytyczne przy wymianie.

Tak, programowanie immo - siedzi w zegarach.
  • #7 21277703
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5155
    Napraw swoje bo jest duża szansa,że kupisz w takm samym stanie
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #8 21278012
    adam_t11
    Poziom 8  
    Serdecznie dziękuję za wskazówki. Obejrzałem kilka filmów odnośnie demontażu i poprawiania pękniętych (zimnych lutów). Jestem pełen optymizmu, zwłaszcza że elektronika to zainteresowanie i tutaj bez problemu dam sobie radę. Mam nadzieję, że to rozwiąże problem, bo faktycznie, jak widać w pliku, kody błędów były jak z rękawa. Wszystkiego po trosze.
    Wezmę się za to w ciągu kilku dni. Póki co zegary dostały kilka razy z pięści i usterka nie wystąpiła. Niemniej jednak jest to słuszny trop. Sprawdziłem wszystkie dostępne wtyczki GEM i skrzynkę bezpieczników pod maską (stamtąd idzie zasilanie na wszystko).
    Poinformuję o efektach i zamknę temat, jak powiedzmy po dwóch tygodniach nic się nie wydarzy.

Dodano po 6 [godziny] 7 [minuty]:

Winowajca zlokalizowany. Oczywiście pęknięte luty. Co najmniej na czterech górnych i dwóch dolnych pinach. Mam już wszystkie piny poprawione a samo gniazdo dodatkowo ustabilizowane klejem na gorąco. Na większości filmów widać że skrajne piny stanowią problem. Widocznie są tam naprężenia.
    Skladam do kupy i idę montować.
    Załączniki:
    • Ford Focus MK2 1.6 TDCI 2006 - komunikat woda w paliwie, usterka układu silnika, błędy CAN DSC_6368.JPG (4.17 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ford Focus MK2 1.6 TDCI 2006 - komunikat woda w paliwie, usterka układu silnika, błędy CAN DSC_6366.JPG (4.45 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ford Focus MK2 1.6 TDCI 2006 - komunikat woda w paliwie, usterka układu silnika, błędy CAN DSC_6367.JPG (4.46 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ford Focus MK2 1.6 TDCI 2006 - komunikat woda w paliwie, usterka układu silnika, błędy CAN DSC_6365.JPG (4.06 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #9 21278732
    madamsz1
    Poziom 42  
    Zrób raz a dobrze. Usuń starą cynę, daj nowe luty i będzie chodziło.
  • #10 21278742
    adam_t11
    Poziom 8  
    Tak zrobiłem. Odessałem. Posmarowałem topnikiem i dałem dobra cynę z ołowiem, bo tamto fabryczne dziadostwo nawet z topnikiem zamieniało się w kaszę. Dziękuję za wskazówki 👍
  • REKLAMA
  • #11 21284344
    adam_t11
    Poziom 8  
    Witam ponownie
    Auto sprawuje się bez zarzutu. Naprawa bardzo szybka i prosta, a jak wiele dobrego sprawiła 🙂. Zamykam temat.
    Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam serdecznie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik Forda Focusa MK2 1.6 TDCI z 2006 roku zgłaszał problemy z komunikatem "Woda w paliwie", co prowadziło do awarii zegarów i usterki układu silnika. Po wymianie filtra paliwa i dodaniu środka wypierającego wodę, problemy nie ustąpiły. Użytkownicy zasugerowali sprawdzenie lutów na zegarach, co może wpływać na komunikację i generować błędy. Po demontażu i naprawie pękniętych lutów, użytkownik odnotował poprawę działania pojazdu. Wymiana zegarów wiąże się z koniecznością programowania, co użytkownik wziął pod uwagę. Po naprawie, auto działa bez zarzutu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA