logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Focus mk2 1.8 TDCI - Focus mk2 1.8 TDCI nie odpala

kuba20111 15 Cze 2014 20:50 12057 4
REKLAMA
  • #1 13710936
    kuba20111
    Poziom 12  
    Ocena: 25
    Witam, mam następujący problem. Od niedawna mam problem z odpalaniem Focusa mk2 1.8 TDCI. Czasami na niezależnie czy silnik jest zimny czy ciepły, odpali i po paru sekundach zgaśnie. Nie działo się tak zawsze, czasami po prostu odpalił i nie było żadnego problemu, nawet gdy nie chciał zapalić to po paru próbach w koncu załapał, jednak jeszcze przez moment była odczuwalna nierówna praca silnika (strasznie nim telepało). Aż do wczoraj... Odstawiłem samochód na jakieś 2h, po odpaleniu zaraz zgasł i już za nic w świecie nie chce załapać (nawet na samostarcie).
    Po odczytaniu błędów na Fordscanie wyskakuje błąd- "ciśnienie na listwie wtryskowej- zbyt małe), filtr paliwa wymieniany 6k km temu.
    Co waszym zdaniem może być tego przyczyną? Dodam, że od dłuższego czasu słychać dosyć mocno "dwumase", może być ona przyczyną? W osiągach nie zauważyłem żadnych spadków mocy.
    Z góry dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 13711093
    zajkos
    Poziom 14  
    Ocena: 50
    Proponuje sprawdzić wtryskiwacze w fachowym serwisie na początek
  • REKLAMA
  • #3 13711256
    tomasz0703
    Poziom 26  
    Ocena: 488
    Zobacz w parametrach jakie ciśnienie masz na listwie , jak nie ma ciśnienia to nie otworzy wtrysków .Można zrobić test przelewowy podmienić regulator czujnik cisnienia na listwie .Jak nie pali na plaka to usterka mechaniczna (gdzie psikasz tego plaka?).
  • REKLAMA
  • #4 13711369
    kuba20111
    Poziom 12  
    Ocena: 25
    Ciśnienie na listwie podczas kręcenia waha się miedzy 230-280 barów. Ściągam wąż od IC i plaka psikałem w dolot. Było słychać jakieś dziwne chrobotanie, tylko nie wiem skąd dochodziło bo siedziałem i kręciłem, ale silnik nie złapał nawet 800 obr/m. Wcześniej gdy tak nie mógł odpalić, aż w końcu załapał to silnik chodził jak zegarek (tzn chwile nim potelepało), żadnego kopcenia, spalanie takie samo. Dziś to już kaplica, posprawdzałem większość złączek, i o odpaleniu ani widu, ani słychu.
REKLAMA