logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odblokować ATmega32 po błędnym ustawieniu fuse bitów na zewnętrzny kwarc?

set6666 10 Gru 2005 20:55 2043 2
REKLAMA
  • #1 2072121
    set6666
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Witam programowałem atmega32 programatorem isp i zle chyba ustawiłem fuse bity, chciałem żeby chodził na zewnetrznym kwarcu 16MHz i cos pochszaniłem teraz wogule nie chodzi przestawiłem z internal..... na cristal oscilator high .... cośtam cośtam już nie pamiętam, próbowałem podłączyć kwarc 4Mhz tez nie rusza z tego co widiząłem w datashet to jest wiele ustawień, spróbuje jeszcze podłaczyć jakiś generator jak nie pomoże to chyba zostaje tylko programowanie programatorem równoległym np stk500, czy ktos kiedykolwiek wykozystywał ten programator jest wiele informacji na elektrodzie ale żadnych konkretów, macie jakis sprawdzony programator i program do niego, którym będe mógł odblokowac atmega32 ???
    --------------------------------------------------------------------------------
    po godzinie:
    Odblokowałem procek zrobiłem generator jak na rysunku poniżej i proc ruszyl, przestawiłem fusy tak jak byc powinny i wszystko chodzi :-)
    Załączniki:
    • Jak odblokować ATmega32 po błędnym ustawieniu fuse bitów na zewnętrzny kwarc? gener.JPG (7.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2076431
    Tanaka_san
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    stk 200 jest dobry a do odczytu fuseow pony prog np ale skoro juz dziala ;)
  • #3 2077138
    set6666
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Ja używam stk200 w pony prog i nie mam z nim problemów, a pytałem o sprawdzony programator równoległy, bo na elektrodzie jest dużo ale zero konkretów, a atmega zablokowałem bascom-em avr :-)
REKLAMA