logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować czujnik uderzenia do wiatrówki z LED na baterie?

k-91 02 Lis 2024 16:25 366 7
REKLAMA
  • #1 21286621
    k-91
    Poziom 10  
    Witam, mam taki problem…

Chciałem pomóc mojemu nastoletniemu synowi, który lubi majsterkować i chce sam zbudować czujnik uderzenia. Chłopak strzela z wiatrówki do blach na różne odległości i chciałby, aby po trafieniu zaświeciło się jakieś światełko (mocne LED-y). Ważne, aby cała instalacja była na jakieś baterie.
    Widzę to tak, że do tej blachy mocujemy jakiś czujnik wstrząsu, który przekaże sygnał po trafieniu do jakiegoś kontrolera, który uruchomi np. 3 razy światełko i to tyle!
    Do celu byłby mocowany czujnik, a reszta np. 2 metry z boku w jakiejś obudowie itd.

Poproszę o pomoc, jak pomóc synowi w zakupie części i poskładaniu tego do kupy.
    Mogę nawet za to zapłacić, za gotowy projekt z opisem budowy.
    Dzięki
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21286638
    yanes
    Poziom 33  
    Ocena: 597
    A nie lepiej kupić mu lunetę by sobie sprawdził gdzie dokładnie trafił?
  • REKLAMA
  • #4 21286643
    k-91
    Poziom 10  
    Lunetę już ma…chce zbudować taki czujnik
  • #5 21286725
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 1992
    Prosta blaszka piezo + wzmaciacz i jakiś zatrzask zdalnie resetowalny, ewentualnie załączany i wyłączany trafieniem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 21286963
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1110
    A może rozwiązanie mechaniczne jeżeli nie ma znaczenia miejsce trafienia w tarczę. W tak zwanym strzelaniu nr 2 były takie tarcze figury podnoszone elektrycznie a po trafieniu upadały i się chowały za murkiem. Strzelanie było z kałasznika więc może być problem czy pocisk z wiatrówki ma dość energi aby przewrócić tarczę.
  • #8 21287182
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 1992
    Jeśli chodzi o mechaniczne tarcze kaczki to są dedykowane dla wiatrówek rozwiązania.
    Cztery czy 5 kaczek wyciętych z blachy plus jedna kaczka do resetowania. Trafienie do kaczki powoduje jej obrót i zmianę pozycji do horyzontalnej, i tak dla każdej z kaczki. Spionizowanie kaczek odbywa się poprzez trafienie kaczki od resetu.
    Metalowa tarcza strzelnicza z wyciętymi kaczkami do strzelania z wiatrówki.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w budowie czujnika uderzenia do wiatrówki, który po trafieniu w blachę uruchomi mocne LED-y. Proponowane rozwiązania obejmują użycie czujnika wstrząsowego z alarmu samochodowego, prostych elementów takich jak blaszka piezo, wzmacniacz oraz mechaniczne tarcze, które reagują na trafienia. Wskazano również na możliwość zakupu gotowych modułów oraz mechanicznych tarcz, które są dedykowane do strzelania z wiatrówek. Użytkownik jest otwarty na zakup części oraz gotowych projektów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA