logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ślizgające się sprzęgło w Ford Focus MK2 - przyczyny i możliwe naprawy?

patron62ps 08 Lis 2024 12:40 633 2
REKLAMA
  • #1 21294233
    patron62ps
    Poziom 2  
    Cześć wszystkim forumowiczom. Mam problem ze ślizgającym się sprzęgłem w focusie mk2. Zacznę od tego, że nie znalazłem podobnej usterki na forum, dlatego przychodzę do was z pytaniem. Auto płynnie wrzuca biegi, jednak powyżej 2.5 tys. obrotów wszystko zaczyna się ślizgać i obroty rosną drastycznie szybko, a samochód nie przyspiesza. Skrzynia biegów pracuje cicho, nic nie stuka, nie puka. Jedyne co zauważyłem, to pedał sprzęgła jakby minimalnie wolniej wraca na swoje miejsce. Czy ktoś wie, z czym może być problem? Dodam, że wszystko stało się w przeciągu 2 dni gwałtownie, a nie stopniowo.
    Auto stoi już u mechanika, który ma dać wkrótce znać coś więcej, ale chętnie zapytam o opinie kogoś doświadczonego z forum :)
  • REKLAMA
  • #2 21294262
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3328
    No to jest typowy objaw skończonego sprzęgła. Tarcza pewnie zrobiła się za chuda i docisk nie jest wstanie jej ścisnąć z normalną siłą i wytworzyć tym samym tarcia statycznego o odpowiedniej sile. Nie napisałeś czy benzyna czy diesel. Ale po tym że ślizga powyżej 2500RPM sądzę że benzyna ,bo wtedy właśnie silnik uzyskują największy moment obrotowy (3000-4000 RPM - "największa siła na wale korbowym")

PS To jest skrzynia manualna?
  • #3 21294410
    patron62ps
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedź. Skrzynia manualna, motor to Duratec 1.6 benzyna z LPG. Mechanik nie był zadowolony, jak zobaczył przewody od gazu :D Mam nadzieję, że nie policzy przez to podwójnie.
REKLAMA