Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zasilacz ( przetwornica) z akumulatora na 32v/0,5 A

zasaniak 11 Dec 2005 12:34 2405 13
phoenixcontact
    zasaniak
    Level 14  
    Potrzebuję przetworniczki na 32V DC i 500 mA do zasilania drukarki fotograficznej HP 100 z akumulatora samochodowego ( zasilacz sieciowy jest w wyposażeniu).
    Oczywiście chodzi mi o jakiś niezbyt skomplikowany schemat lub układ.
  • phoenixcontact
    megao
    Level 24  
    Są dwa rozwiązania tego problemu:

1. zakup gotowej przetwornicy DC/DC, biorąc pod uwagę przyjęte parametry 32V/0,5A (~15W), to koszt takiej przetwornicy może wynosić ok. 200zł,

2. zbudowanie własnej przetwornicy, np. na układzie SG3525. Nota katalogowa zawiera gotowe aplikacje.
    http://www.st.com/stonline/products/literature/ds/4286.pdf

Sporo informacji na ten temat można znaleźć na forum oraz w necie.
    -RoMan-
    Level 42  
    Najtaniej: MC34063 + MOSFET.
    zasaniak
    Level 14  
    RoMan, dzięki za fajną radę- tak myślę.
    Znalazłem w NECIE aplikację MC 34063 ( w załączniku), ale który układ wybrać w moim przypadku? ( z 12V chcę 32V i 500 mA.[/url]
  • phoenixcontact
    jony15
    Level 24  
    jesli sie nie myle to ten ze strony 5-tej tylko musisz dodac tranzystor tak jak na nastepnej stronie no i jeszcze troche obliczeń. z tym nie ma najmniejszych problemów http://www.nomad.ee/micros/mc34063a/index.shtml pozdrawiam
  • Helpful post
    -RoMan-
    Level 42  
    -> zasaniak

Oryginalny PDF nie podaje aplikacji dla tranzystora MOSFET ale przy tak małej mocy można spokojnie zastosować dodatkowy tranzystor NPN po prostu. Zastosuj tranzystor na napięcie większe od 40V i prąd większy niz 3A. Wystarczajacy będzie BD(P)281/283/285 (2N6292).
    Możesz też spróbować z BD135/137/139 ale jest to praca tuż poza granicą ich parametrów...
    Układ z rysunku 9a (str. 6).

-> jony15

Większość formularzy automagicznie liczących parametry dla MC34063 powiela błąd z PDFa tego układu. Błędem tym jest założenie stałej częstotliwości pracy i PWM. W rzeczywistości jest to układ PFM ze stałym toff i zmiennym ton.
    Przyjęcie wartości proponowanych przez takie formularze kończy się zazwyczaj mocnym grzanie układu i/lub tranzystora kluczującego oraz wyjątkowo niestabilną pracą.
    Problem opisywałem na forum wielokrotnie i - szczerze mówiąc - nie bardzo chce mi się pisać po raz kolejny.

Najlepiej opracowywać przetwornicę step-up na MC34063 korzystając ze strony: http://schmidt-walter.fbe.fh-darmstadt.de/smps_e/aww_smps_e.html
    i wykresu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=133955
    Należy dobrac Ct na podstawie toff - to jest podstawa dla MC34063.
    drZoidberg
    Level 15  
    Witam.
    Znalazłem kiedyś u siebie malutką kostkę składającą się ze scalaka TL497AC, 2 kondensatorów i 3 wychodzących z tego kabli. Wygooglalem tego scalaczka i okazuje się, że razem z tymi kondensatorami jest to przetwornica ok. 12->30V przy 0,5A. Może coś takiego wystarczy? Koszt 10zł.

Chyba, że coś źle zrozumiałem w dokumentacji, to proszę wyprowadzić mnie z błedu ;) Ale rzeczywiście podłączałem tam 5-15V i dawało ponad 30.

Pozdrawiam
    -RoMan-
    Level 42  
    TL497 jest funkcjonalnie niemal identyczny z MC34063. Ma jednak dwukrotnie mniejszy prąd wewnętrznego klucza i na pewno nie wyciśniesz z niego step-up 12/32V 0.5A
    90125
    Level 12  
    Witam , TL 497 z zewnętrznym tranzystorem bez problemu osiągnie założone parametry , jako zew. tranzystor można zastosować jakiś tani bipolarny , jak i mosfeta , ja robiłem przetwornicę 12/30V i na BUZ 11 można wyciągnąć kilka amperów .
    -RoMan-
    Level 42  
    Wiem, że z zewnętrznym tranzystorem sobie poradzi.

Tylko po co kupować droższy i większy układ, skoro MC34063 jest tańszy i mniejszy a funkcjonalnie są podobne?
    zasaniak
    Level 14  
    Mam mrośbę do "90125". Gdybyś mógł mi przesłać na e-maila ( twrotny(_at_)wp.pl) schemat tej przetwornicy, bo tak się składa, że mam TL 497, więc już początek byłby. Z góry dziękuję.
    -RoMan-
    Level 42  
    Układ będzie identyczny (oczywiście nie dotyczy to zgodności nóżek) jak dla MC34063. Tylko musisz pamiętać, żeby napięcie zasilania TL497 nie przekraczało 12V.
    Zyskujesz diodę - jest już w układzie.
    zasaniak
    Level 14  
    Czy te 12V, to sztywne ?
    Chcę tą przetworniczkępodłączać do gniazda zapalniczki samochodowej ( napostoju), a tam może być może być kapinkę więcej.
  • Helpful post
    -RoMan-
    Level 42  
    Z PDFa:
    absolute maximum ratings over operating free-air temperature range (unless otherwise noted)
    Supply voltage, VCC (see Note 1) 15 V
    Output voltage, VO 35 V

Ale kiedyś dorwałem note aplikacyjną i nie zalecali przekraczania 12V.

MC34063 dopuszcza 40V