logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sparować czujnik z aplikacją Smart Life? Instrukcje i wskazówki

sergiuszmichalak33 11 Lis 2024 23:31 2652 9
  • #1 21299270
    sergiuszmichalak33
    Poziom 3  
    Biały czujnik Zigbee do pomiaru temperatury i wilgotności na stole.

Witam, mam problem z tym czujniczkiem. Nie mogę go sparować z aplikacją Smart Life i nie wiem, czy popełniam jakiś błąd podczas prób dodawania, czy coś z tym czujnikiem jest nie tak? Proszę o jakieś podpowiedzi, instrukcje, co muszę zrobić.

Cytat:
    AI: Jaki jest dokładny model i marka czujnika, który próbujesz sparować z aplikacją Smart Life?

Zigbee thermo - hydrometr sensor

Cytat:
    AI: Czy pojawiają się jakieś komunikaty o błędach podczas próby sparowania czujnika? Jakie kroki już podjąłeś?

W aplikacji chciałem dodać nowe urządzenie, znalazłem czujniki temperatury i wilgotności i próbowałem dodawać, ale bez powodzenia.
  • #3 21299997
    sergiuszmichalak33
    Poziom 3  
    Nie posiadam bramki Zigbee,

Opakowanie czujnika termo-higrometru Zigbee TH02.
  • #5 21300675
    sergiuszmichalak33
    Poziom 3  
    I nie ma innej możliwość? Tylko dokupić bramkę?
  • #7 21301064
    sergiuszmichalak33
    Poziom 3  
    Okej, a bramka ma być jakaś dedykowana do tych czujników, czy obojętnie jaka?
  • #9 21302480
    roman106
    Poziom 28  
    Ocena: 271
    prosiak_wej napisał:
    ZigBee to ZigBee

Nieprawda. Urządzenia Zigbee nie są ze sobą kompatybilne. Żeby się nie rozpisywać zacytuję:

"ekosystemy nie są ze sobą kompatybilne, urządzenia względem siebie również nie - chyba, że napisano wyraźnie inaczej!".

Akurat bramka RTX współpracuje ze Smart Life.
  • #10 21302484
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Ocena: 1461
    Racja, mój błąd. Kiedyś miałem problem z modułem 4-przekaźnikowym i bramką z Lidla. Tu akurat się parowały i stany się "przełączały", jednak tylko wirtualnie, a nie fizycznie. Dlatego wymieniłem bramkę na RTX, od tego czasu wszystko działa poprawnie :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z parowaniem czujnika ZigBee (thermo-hydrometr) z aplikacją Smart Life, nie posiadając bramki ZigBee. Odpowiedzi wskazują, że czujnik ZigBee wymaga bramki do komunikacji z aplikacją. Użytkownik pyta o możliwość użycia innej bramki, ale odpowiedzi potwierdzają, że konieczne jest posiadanie odpowiedniej bramki, najlepiej najnowszej wersji, aby uniknąć problemów z kompatybilnością. Wspomniano, że bramka RTX współpracuje z aplikacją Smart Life.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA