logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Miękki pedał hamulca w VW Golf 5 Plus 1.6 TDI - co sprawdzić?

Pajda89 12 Lis 2024 08:12 1857 5
REKLAMA
  • #1 21299421
    Pajda89
    Poziom 10  
    Ocena: 66
    Problem z hamulcami w VW golf 5 plus 1.6 tdi.

Witam uprzejmie.
    Przychodzę do Was z problemem w golfie 5.
    Ale do rzeczy, podczas postoju pedał hamulca po napompowaniu jest twardy. Gdy trzymam nogę w momencie gdy jest twardy i odpalę silnik pedał schodzi prawie na sam dół. Gdyby wpadł trochę to bym się nie martwił bo wiedziałbym że serwo pracuje.
    Ale również podczas jazdy gdy próbuję hamować to pedał jest strasznie miękki i siła hamowania jest strasznie mała i coś tam hamuje dopiero przy samym dole. Gdy podpompuję w czasie jazdy to na chwilę stwardnieje ale po chwili jest to samo.

Kupiłem używaną pompę hamulcową, zalałem płynem zbiorniczek i odpowietrzyłem każde koło. Powietrze po paru odpowietrzaniach się już nie pokazało. Chyba że trafiłem walniętą pompę ale dzisiaj jeszcze kupię zestaw naprawczy i ją zregeneruję jeżeli nie będzie żadnych wżerów w jej środku.

Oczywiście zdaję sobie sprawę że mogła się też pompa abs zapowietrzyć lecz przed tą usterką nie było nic grzebane przy układzie.
    Zaciski suche, nigdzie nie widać wycieku.

Czy może zalać zbiorniczek do pełna i podać jej ciśnienie przez taki mały patent z wklejonym wentylem w korek od zbiorniczka?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21299472
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3319
    Widzę kilka opcji:
    1. Zapowietrzona pompa ABS. Trzeba odpowietrzyć z pomocą komputera (uruchamia pompę i otwiera zawory).
    2. Kupiłeś używkę ale jest uszkodzona.

Czasem na pierwszy problem jak nie masz komputera pomaga hamowanie na trawie tak by pompa popracowała trochę. Wtedy kilka takich jazd przeplatanych z odpowietrzaniem i powinna się odpowietrzyć.
    Ja np odpowietrzam dużą strzykawką 100ml. Z założonym wężykiem. Dodatkowo podwijam teflonem gwint na odpowietrzniku (by nie zaciągało powietrza i lało płynem). Wtedy popuszczając odpowietrznik można zaciągnąć podciśnieniowo płyn (100ml) z układu . Poczekać chwilę jak bąble w strzykawce uniosą się do góry i wpompować z powrotem ten płyn do układu. 100 ml to sporo i kilka takich ruchów skutecznie odpowietrza układ.
  • REKLAMA
  • #3 21299517
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 21299546
    Pajda89
    Poziom 10  
    Nic wcześniej nie było grzebane przy hamulcach.
    Po złożeniu wszystkiego dzieje się to samo co przed wymianą.
  • REKLAMA
  • #5 21299610
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3319
    To sprawdź wymień przewody elastyczne. Niech ktoś naciska hamulec a ty patrz czy nie puchną.
  • #6 21560611
    Pajda89
    Poziom 10  
    Wymiana pompy hamulcowej załatwiła sprawę. Hamulec teraz działa jak należy.
REKLAMA