logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak ustawić panele fotowoltaiczne 500Wp na gruncie 6x10m?

viwern 12 Lis 2024 13:30 657 23
  • #1 21299783
    viwern
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Dzień dobry.
    Przymierzam się do fotowoltaiki na gruncie. Do dyspozycji mam teren ok. 6m x 10m. Bok 6m jest dokładnie na południe. Rozglądałem się za jakimiś stołami, ażeby wygodnie kosiarką podjechać. Spokojnie coś idzie kupić.
    Myślę o 12 panelach po ok. 500Wp. Decyduję się na mikrofalowniki. Wstępnie mógłby mi pasować, że Hoymiles HMS-2000-4T.
    Początkowo myślałem o ustawieniu całości w kierunku na południe.
    Potem 6 na wschód i 6 na zachód.
    Lecz jest jeszcze jedna możliwość. 4 na wschód, 4 na zachód i 4 na południe. Sam nie wiem, który wariant wybrać?
    Poza tym czy decydować się na mikrofalowniki jednofazowe czy trójfazowe?
    Proszę o jakieś rady.
  • #2 21299836
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 718
    Moim zdaniem przy obecnych warunkach jeśli się da to należy sytuować panele by mieć produkcję od wschodu do zachodu bez celowania w piki południowe.
    Przy panelach wschód-zachód i tak najwięcej mocy jest w południe ale oczywiście mniej aniżeli z panelami na południe.
    Ale, że większość i tak nie potrzebuje max.produkcji w godzinach południowych to jeśli możesz to montuj tak jak napisałeś:
    viwern napisał:
    Lecz jest jeszcze jedna możliwość. 4 na wschód, 4 na zachód i 4 na południe.

viwern napisał:
    Poza tym czy decydować się na mikrofalowniki jednofazowe czy trójfazowe?

Ja bym Ci sugerował 3x trójfazowe HMS-2250-4T i wtedy mógłbyś po 6szt montować na każdy kierunek
  • #3 21300706
    viwern
    Poziom 12  
    Czy przy tak małej instalacji, przy ustawieniu na południe trzeba przejmować się pikami mocy?
    Znalazłem taki wykres:
    Jak ustawić panele fotowoltaiczne 500Wp na gruncie 6x10m?
    Tak jakoś nie widzę znaczącego wzrostu energii rano czy wieczorem.
    Skoro sumarycznie z ustawienia wschód-zachód uzyska się mniej, to trzeba pewno zwiększyć ilość paneli? Wolałbym aby troszkę odłożyło się na później przy gorszych warunkach nasłonecznienia.
  • #4 21300721
    michalPV
    Poziom 31  
    Po pierwsze: wykres jest zapewne dla 21 czerwca
    Po drugie: dla południowych dali 35 stopni a reszta ma 15 stopni.
    Po trzecie: spójrz o ile wcześniej i o ile później ma się sensowną moc.
    Po czwarte: eksport będziesz mieć po cenach RCE a nie RCEm także w południe będziesz oddawał za kilka groszy więc nie wiem o jakim odkładaniu piszesz.

Autokonsumpcja jest obecnie najważniejsza.
  • #5 21300730
    michal.zd
    Poziom 31  
    Ocena: 276
    viwern napisał:
    Wolałbym aby troszkę odłożyło się na później

Problem leży właśnie w tym. W godzinach południowych nic nie odłożysz, cena RCE w tym czasie jest bardzo bardzo bardzo niska, wręcz zerowa.
  • #6 21300862
    viwern
    Poziom 12  
    OK. Przyjmuję krytykę.
    Czy coś by zmieniło, jakbym dodał magazyn energii? Tak na 5 lub 10 kWh?
  • Pomocny post
    #7 21300985
    michal.zd
    Poziom 31  
    viwern napisał:
    Czy coś by zmieniło, jakbym dodał magazyn energii?

tak, bardzo dużo. Właśnie o to chodzi aby powiększyć wszelkimi metodami autokonsumpcję. Zwróć uwagę, że każda kWh zużyta przez ciebie warta jest ponad złotówkę (w G11 i G12 G12w podobnie) natomiast oddana do sieci w najlepszym razie 40 groszy rankiem i wieczorami. To nie są dobre czasy na przewymiarowanie instalacji PV, nic tym nie wskórasz, utopisz się w nadmiarze latem a zimą i tak będzie dużo brakować. Jesteś z Torunia, to mniej więcej wysokość geogr taka jak moja, więc warunki produkcji ze względu na długość dnia będą podobne. Wracając do magazynu, weź pod uwagę, że w listopadzie i grudniu będzie często niedoładowany, co oznacza, nie do użycia jeśli nie chcesz zakatować ogniw w jeden sezon.
    Wskocz na tematy, które @michalPV ma podane w stopce, omawiamy tam właśnie obecnie panujące warunki na PV. Jest też kilka innych ostatnio założonych tematów w tejże sprawie. Ot pierwszy z brzega: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4084731.html
    Co by nie mówić, to wszystko trzeba sobie samemu skalkulować, tym bardziej opłacalność magazynu energii. Podnosi on znacznie koszt instalacji, nie tylko o akumulatory, ale też falownik hybrydowy. Dodam, ze chcąc uzyskać dofinansowanie jesteś skazany na takie rozwiązanie.
    Na swoim przykładzie powiem, że po wyliczeniach w excelu zrezygnowałem z magazynu prądu, mając G12 i tanią nocną taryfę kompletnie nie opłaca mi się on. Ale ja jeszcze jestem rozliczany wg RCEm (miesięczna) więc nie ważne w jakich godzinach oddaję prąd mam stałą stawkę miesięczną. Dzięki temu, latem płacę niewielkie kwoty, w dzień mam swój prąd, a w noc płacę za przesył niewiele.
    Nie daj się złapać w pułapkę: "zachowam na zimę", nie planuj ogrzewania elektrycznego.
    Natomiast przykład @michalPV jest też ciekawym rozwiązaniem, dobrał on dla siebie prawie idealne rozwiązanie.
    Więc aby tobie coś podpowiedzieć, musimy więc wiedzieć więcej na temat twoich warunków "środowiskowych": roczne zużycie, profil sezonowy i dzienny, taryfa (choć to możesz zmienić ew na G12).
  • Pomocny post
    #8 21301352
    michalPV
    Poziom 31  
    viwern napisał:
    Czy coś by zmieniło, jakbym dodał magazyn energii? Tak na 5 lub 10 kWh?

Zmieniłoby tak jak pisze @michal.zd
    michal.zd napisał:
    Podnosi on znacznie koszt instalacji, nie tylko o akumulatory, ale też falownik hybrydowy.

Koszt magazynu może być mniejszy ale musiałbyś sam umieć go złożyć z komponentów kupionych na Aliexpress - zabawa nie dla każdego.

Policz sam za ile jesteś w stanie kupić magazyn 5kWh i Ci wyjdzie opłacalność jego zakupu: ale moim zdaniem się nie opłaca.
    Raz, że obecnie są drogie a dwa energia wcale nie jest taka droga.
    Za jakiś czas magazyny zapewne stanieją: musi się tylko nimi rynek nasycić a jak do tego dojdzie brak dotacji na ich zakup i montaż to ceny spadną.

michal.zd napisał:
    Nie daj się złapać w pułapkę: "zachowam na zimę", nie planuj ogrzewania elektrycznego.

Dokładnie.
    Instalacja PV obecnie tylko na czas od połowy lutego do połowy października. Przyjmij, że resztę miesięcy prądu z PV po prostu nie ma (w istocie coś tam jest ale dla obliczeń lepiej to pomijać moim zdaniem)

michal.zd napisał:
    Natomiast przykład @michalPV jest też ciekawym rozwiązaniem, dobrał on dla siebie prawie idealne rozwiązanie.

Może nie tyle sam dobrałem, co życie u mnie zweryfikowało moją instalację - co więcej, dalej weryfikuje ;)

michal.zd napisał:
    To nie są dobre czasy na przewymiarowanie instalacji PV, nic tym nie wskórasz, utopisz się w nadmiarze latem a zimą i tak będzie dużo brakować.

Niby tak ale generalnie obecnie niskie ceny paneli namieszały w tym Twoim stwierdzeniu.
    Jak były jeszcze po 700-800zł to nie było sensu przewymiarowywać.
    Ale teraz jak są po 250-300zł to aż się prosi by mieć zapas na gorsze warunki ;p

Dla mnie największym hamulcowym w rozbudowie on-grida to obecnie obawa, że za bardzo bym większą mocą podnosił napięcie w sieci - i na to radzę zwracać uwagę.

michal.zd napisał:
    Wskocz na tematy, które @michalPV ma podane w stopce

Dodam tylko, że na telefonie nie są stopki widoczne więc wstawię tutaj linka:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4046218.html
  • #9 21301427
    michal.zd
    Poziom 31  
    michalPV napisał:
    Dla mnie największym hamulcowym w rozbudowie on-grida to obecnie obawa, że za bardzo bym większą mocą podnosił napięcie w sieci - i na to radzę zwracać uwagę.

ja przy swoich 9.28kWp podnoszę o niecałe dwa Volty. Bardzo rzadkie mam sytuacje wyłączenia inwertera, a jak już to czas trwania to max kilkanaście minut. Dodam, że sąsiadów z PV mam dookoła sporo. Więc to nie reguła. Ale łatwo to sprawdzić czajnikiem. Spadek napięcia po jego włączeniu na zaciskach zabezpieczenia za licznikiem mniej więcej będzie odpowiadał wzrostowi podczas exportu podobnej mocy jak on ma. To taki hmm pomiar 'IPZ' ;)
  • #10 21301797
    viwern
    Poziom 12  
    Co do mojego rocznego zużycia, to jest na poziomie 3000 kWh. Taryfa G11. Z żoną jesteśmy na emeryturze, więc nie wstajemy zbyt wcześnie. Większość zużycia wypada raczej od południa do wieczora. Żonie marzy się kuchenka indukcyjna. Nie planuję żadnego ogrzewania elektrycznego.

Generalnie u mnie jest mało wyłączeń energii. Lecz w życiu przyzwyczaiłem się do brania pod uwagę najgorszej możliwości. Chciałbym mieć chociaż mały magazyn energii, tak aby brak podparcia z energetyki nie powodował braku prądu w domu. Chociaż minimalnie, nawet niezbyt długie zasilanie by się przydało. Przy aktualnych dotacjach koszt na magazyn nie jest wysoki.

Zaraz też przejrzę miejsca z informacjami, które koledzy mi proponują.
  • #11 21301847
    michal.zd
    Poziom 31  
    viwern napisał:
    mojego rocznego zużycia to jest na poziomie 3000kwh.

Niedużo. Jak masz rozwiązane CWU?

Dodano po 9 [minuty]:

viwern napisał:
    Przy aktualnych dotacjach, koszt na magazyn nie jest wysoki.

to prawda, ale ktoś pisał o wyczerpaniu środków w tym roku. Nie wiadomo jak będzie wyglądało dofinansowanie w następnym roku. Na razie podali tyle
    https://mojprad.gov.pl/
  • #12 21301896
    pllub
    Poziom 21  
    Ocena: 114
    @viwern Z dotacjami jak już zostało wspomniane może być różnie. Środki już zostały wyczerpane, a wnioski nadal są przyjmowane. Może pieniądze będą za kilka lat albo wcale...

Szacowałeś już jaki będzie koszt instalacji??? Bo masz małe zużycie, a jak instalacja wyniesie 20k, oszczędność 2k to zwrot po 10 latach.

Teraz dla nowych instalacji są ceny godzinowe, więc w lecie za odsprzedaż energii możesz mieć 30gr a może być 0gr za 1kWh. Więc na zimę w "skarbonce" może być mało pieniędzy.
  • #13 21301951
    michalPV
    Poziom 31  
    viwern napisał:
    Co do mojego rocznego zużycia, to jest na poziomie 3000 kWh. Taryfa G11.

Mam dokładnie takie samo zapotrzebowanie roczne w G11 ale licząc z grzaniem cwu.
    Cwu off-grid 1,6 kWp na południe 30stopni
    Reszta 1,6 kWp na wschód-zachód 35stopni
    W tym roku pobór z sieci będzie w okolicach 1300 kWh.

Także policz sobie dla siebie koszt instalacji i ile na tym zyskasz. Możliwe, że ciutkę więcej skoro nie pracujecie a więc jesteście raczej w ciągu dnia w domu. Chociaż ja w domu mam małe biuro (2 os.) więc także w ciągu dnia mam pobór.
  • #14 21302035
    viwern
    Poziom 12  
    Co do kosztów, to powiedziałbym coś w rodzaju fragmentu piosenki M. Rodowicz "rodzice trwonią krwawice". Czyli wolę 'trwonić' , w coś inwestując niż dać się dymać przez banki z kasą na fatalnych lokatach.
  • #15 21302078
    pllub
    Poziom 21  
    viwern napisał:
    Czyli wolę 'trwonić' , w coś inwestując niż dać się dymać przez banki z kasą na fatalnych lokatach.

Czasem fatalna lokata może być lepsza od złej inwestycji.
    Najważniejszy jest koszt montażu pv. Bo zamiast banku można być wydymanym przez sprzedawcę pv.
    Zależnie od kwoty, inwestycja może się zwrócić lub nie.
  • #16 21302102
    viwern
    Poziom 12  
    Zupełnie całej kasy nie mam zamiaru wydać na PV. Coś przecież musi być 'na później'.
    Czy ktoś z kolegów wie gdzie są publikowane ceny odkupu energii z PV?
    Prosiłbym od dokładny link, gdyż nie umiem się odszukać.
  • Pomocny post
    #17 21302137
    pllub
    Poziom 21  
    viwern napisał:

Wydaje mi się, że obecnie to na podstawie tych notowań https://tge.pl/energia-elektryczna-rdn
    Teraz cała Polska zachmurzona to cena dobra, ale w lecie to jak pisałem, pomiędzy 10 a 16 oddaje się za bezcen.
  • Pomocny post
    #19 21302175
    michalPV
    Poziom 31  
    viwern napisał:

https://raporty.pse.pl/index.html?report=RCE-...0kosztowe&date=2024-11-13&type=table&search=&

A tu masz przykład cen jakie były w lipcu 2024
    https://www.gramwzielone.pl/energia-sloneczna...ceny-rce-tyle-na-energii-zarabiali-prosumenci

Ja mogę napisać na moim przykładzie, że w miesiącach poza PV mam zużycie ok.200kWh/m-c. A spada do 40-50kWh/m-c w sezonie letnim (maj-lipiec)

Przy moim zużyciu nawet więcej paneli nie ugra mi za wiele.

A dla obecnych zasad to export jest tragiczny 😢

Najtańsze są słoneczne weekendy.
    Tu taki fatalny dla exportu dzień i to w połowie września:
    https://raporty.pse.pl/index.html?report=RCE-...0kosztowe&date=2024-09-15&type=table&search=&

Za energię oddaną w ten dzień od godz.11 do 15 ludzie dostali okrągłe ZERO 😞
  • #20 21302193
    michal.zd
    Poziom 31  
    Jest jeszcze jeden szkopół, do obliczeń trzeba wziąć vat, za energię wprowadzoną do sieci dostajemy cenę RCE (m) wg tabeli, ale płacimy za pobranie plus vat.
    Jest projekt ustawy o OZE, gdzie jest mowa o doliczeniu do konta prosumenta 23% do ceny RCE. Lecz to nie jest dobre rozwiązanie, gdyż przerzuca koszt VAT na dostawców energii a co za tym idzie, na nas, klientów. Znów podniosą cenę dystrybucji.
  • #21 21302206
    pllub
    Poziom 21  
    michal.zd napisał:
    Nie, nie tych. Aktualna RCE jest na stronie pse.

Widzę, że dużej różnicy nie ma, ale jednak jest.
    Chyba pomieszało mi się z taryfami dynamicznymi :D
  • #22 21302227
    michal.zd
    Poziom 31  
    pllub napisał:
    Widzę, że dużej różnicy nie ma, ale jednak jest.

Ta podawana przez tge, to cena RDN rynku dnia następnego, a RCE o aktualna rynkowa cena energii. Stąd skróty i różnice.
    Taryfa dynamiczna chyba jest wg RDN.
  • #23 21302339
    viwern
    Poziom 12  
    Ten przykład.
    michalPV napisał:
    Za energię oddaną w ten dzień od godz.11 do 15 ludzie dostali okrągłe ZERO
    zdecydowanie mnie przekonał, że układ wschód-zachód jest optymalny.

Dziękuję wszystkim za konstruktywne porady
  • #24 21303343
    viwern
    Poziom 12  
    Dzięki wyjaśnieniom i poradom uczestników uzyskałem pomocną wiedzę.
    Jeszcze raz dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje instalację paneli fotowoltaicznych o mocy 500Wp na gruncie o wymiarach 6x10m, z orientacją południową. Rozważa różne konfiguracje ustawienia paneli: wszystkie na południe, 6 na wschód i 6 na zachód, lub 4 na wschód, 4 na zachód i 4 na południe. Uczestnicy dyskusji sugerują, aby panele były ustawione w kierunku wschód-zachód, co pozwoli na lepszą produkcję energii w ciągu dnia, a także zalecają zastosowanie mikrofalowników trójfazowych, takich jak Hoymiles HMS-2250-4T. Poruszono również kwestie dotyczące autokonsumpcji energii oraz opłacalności zakupu magazynu energii, wskazując na niskie ceny energii oddawanej do sieci w godzinach szczytowych. Użytkownik uzyskał pomocne porady dotyczące optymalizacji instalacji oraz aktualnych cen energii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA