logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba Satellite L500D-163 - brak sterowników USB i czytnika kart na Windows 7 32bit

paprykaczerwona 14 Lis 2024 19:49 177 4
REKLAMA
  • #1 21303421
    paprykaczerwona
    Poziom 10  
    Toshiba Satellite L500D-163. Płyta główna NSWAE PCI-E., Windows 7 (32bit). Nie działają mi porty USB ani też czytnik kart pamięci ani cokolwiek podłączone przez usb.

Nie potrafie odszukać właściwych sterowników lub instaluje te sterowniki może w niewłaściwy sposób. Nie mam żadnej płyty ze sterownikami a laptopa zakupiłem z nowym dyskiem twardym i zainstalowanym Windowsem 7 i SP1 (mam oryginalny klucz od Windowsa7 więc chciałbym pozostać przy siódemce). Wszystkie pozostałe sterowniki jakoś udało mi się ściągnąć i poprzez meneger urządzeń zainstalować brakujące. Gdy próbuje zaktualizować w menegerze to pojawia się komunikat, że oprogramowanie jest aktualne. Próbowałem zaktualizować przez DriverBoster i inne podobne programy i nic. Ekran Menedżera urządzeń na laptopie Toshiba pokazujący listę urządzeń USB i nieznane urządzenia.

Poproszę o link do sterownika. A może ma ktoś paczke sterowników wszystkich od tego laptopa.
    AI: Czy pojawiają się jakieś konkretne komunikaty błędów lub kody, gdy próbujesz używać portów USB lub czytnika kart?
    Nie rozpoznano urządzenia usb
    AI: Czy porty USB i czytnik kart działały wcześniej na obecnym systemie operacyjnym i konfiguracji sprzętowej?
    Tak
  • REKLAMA
  • #2 21303435
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15478
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1228905.html
    paprykaczerwona napisał:
    Próbowałem zaktualizować przez DriverBoster i inne podobne programy i nic

To szkodliwe oprogramowanie.
    Sterowniki powinny być na stronie producenta.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21303501
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 433
    Pewnie trzeba szukać po identyfikatorze w Manager Urządzeń.
    To stary laptop na platformie AMD.
    Na stronie Toshiba nie potrafię znaleźć driverow pod ten laptop ale mam blokadę reklam może to przeszkadza, a może po prostu usunęli.
    Pewne trzeba zainstalować chipset skoro nie wykrywa USB ale na AMD to nie Intel gdzie było banalnie.
  • REKLAMA
  • #4 21304355
    paprykaczerwona
    Poziom 10  
    Wchodząc w Meneger urządzeń , Właściwości elementu z żółtym znakiem (wykrzyknik, Szczegóły, Identyfikator sprzętu - otrzymuje informacje "USB\UNKNOWN".
    Czyli nic.
    Ale odkryłem, że jak w Menegerze Urządzeń odinstaluje jeden z dwóch "Standard Enhanced PCIto USB Host Controller" to nagle problem z usb znika, komputer zaczyna wykrywać pendrajwa podłączonego do usb. I wszystko byłoby super gdyby nie to, że jak uruchamiam komputer od nowa to znowu mam zainstalowane "Standard enhanced..." i usb nie działa.
    Zrzut ekranu Menedżera urządzeń z problemem kontrolera USB.

A więc Szczegóły / Identyfikator sprzętu dla "Standard Enhanced..." to: PCI/VEN_1002&DEV...
    I teraz przeszukuje internet aby znaleźć ten sterownik.
    I nie mogę nic znaleźć (ten co znalazłem był zainfekowany wirusem).

Edit:
    Zainstalowałem windows10 myśląć, że poradzi sobie i zainstaluje sam jakieś standardowe sterowniki, ale nic z tego.
    Ciekawostka: można zaktualizować Windows 7 do Windows 10 za darmo i legalnie (u mnie 10ka spowalniała działanie laptopa więc wróciłem do 7ki).

Więc nadal szukam sterownika do płyty głównej NSWAE PCI-Express 2.0 na laptopie Toshiba satellite L500D. Jakby ktoś miał to poproszę o link.
  • #5 21711268
    paprykaczerwona
    Poziom 10  
    Problem istnieje nadal. Czasem USB działa, a czasem nie. Na przykład, gdy mysz USB nie działa, wkładam wtyczkę USB myszy w drugie gniazdo USB i działa przez jakiś czas. Czasem trzeba wyłączyć laptopa, to zadziała USB, a czasem nic nie pomaga. Wydaje mi się, że problemem jest sterownik chipsetu (mam chyba Realtek). Chyba nie potrafię odnaleźć właściwego sterownika.
REKLAMA