logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Victrix x 24 2: Jak naprawić błąd E10 w układzie otwartym kotła?

przemo300 16 Lis 2024 08:19 963 4
REKLAMA
  • #1 21305070
    przemo300
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Immergas Victrix x 24 2: Błąd E10 kocioł w układzie otwartym. Na manometrze ciśnienie spadło do zera. Instalacja napełniona. Zwarcie przy presostacie powoduje rozruch pieca. Ciśnienie na manometrze zawsze było i jest około 1 bar. Nic nie cieknie. Układ rozebrałem, lekko przeczyściłem i nic. Jakieś sugestie? Dlaczego na manometrze jest 0 bar, jak wysokość słupa wody to około 10 m? Czy jest możliwe zatkanie się układu za pompą, bo w tym miejscu są ulokowane presostat i czujnik ciśnienia? Sprawa pilna - zima. Dziękuję za sugestie.
    AI: Jakie konkretne działania podjąłeś, aby rozwiązać problem z błędem E10, poza czyszczeniem układu?
    Wykluczyłem już chyba wszystko.
    AI: Czy w ostatnim czasie były przeprowadzane jakieś zmiany lub konserwacje w systemie, które mogłyby wpłynąć na jego działanie?
    Nie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21305189
    raks0
    Poziom 31  
    Ocena: 447
    Ten kocioł nie jest przystosowany do pracy w układzie otwartym. Żeby uzyskać wymagane ciśnienie naczynie przelewowe musiało by być na wysokości ok.10 m czyli jakieś 3 piętro.
  • REKLAMA
  • #3 21305399
    przemo300
    Poziom 11  
    Tak jest 10m 3 kondygnacje. Piec działał 8 lat i nagle ciśnienie 0. Przecieku nie widzę. Piec jest w instalacji z zasobnikiem i piecem co węglowym bez wymiennika. Dodam jeszcze, że zbiornik wyrównawczy na 4kondygnacji (strychu) się jeż przelewa a odpowietrznik kaloryfera na na 3 kondygnacji zamiast wypuszczać wodę to wciąga powietrze.
  • REKLAMA
  • #4 21306907
    przemo300
    Poziom 11  
    Sprawa rozwiązana, chodź do końca sam nie wiem dlaczego nie było ciśnienia w instalacji. Podsumowuj piec rozebrany na najdrobniejsze kawałki, pompy, czujniki, itd przy okazji wyczyszczony. Winowajcą okazał się zawór zablokowany zwrotny przy zasobniku, w który przez przypadek uderzyłem i się odblokował. Jakby jakaś bańka powietrzna w nim była. Wszystko wróciło do normy. 24 h spędzone na szukaniu przyczyny. Masakra. Dziękuję.
  • #5 21306908
    przemo300
    Poziom 11  
    Sprawa rozwiązana, chodź do końca sam nie wiem dlaczego nie było ciśnienia w instalacji. Podsumowuj piec rozebrany na najdrobniejsze kawałki, pompy, czujniki, itd przy okazji wyczyszczony. Winowajcą okazał się zawór zablokowany zwrotny przy zasobniku, w który przez przypadek uderzyłem i się odblokował. Jakby jakaś bańka powietrzna w nim była. Wszystko wróciło do normy. 24 h spędzone na szukaniu przyczyny. Masakra. Dziękuję.
REKLAMA