logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Spadek ciśnienia w instalacji C.O.

xoree 09 Paź 2020 12:54 41319 27
REKLAMA
  • #1 18967560
    xoree
    Poziom 30  
    Ocena: 174
    Witam, instalacja C.O to grzejniki i podłogówka.
    Cała instalacja działała poprawnie 6 lat, od kliku dni mam problem z ciśnieniem wody w piecu, spada do zera i oczywiście na piecu gazowym wywala błąd E10 (Immergas Victrix 24KW). Dopuszczałem odrobinę wody dosłownie 2-3 litry i ciśnienie wskakiwało na 2,5 bara... po czym powoli spadało. Po kilku dolewkach zauważyłem wodę przy jednej z rozdzielni (do podłogówki) (jak na zdjęciu), okazało się że te czerwone plastikowe główki były luźne, nie dokręcone i z jednej tej dolnej (zaznaczonej) leciała woda.Pozakręcałem i uzupełniłem wodę, ciśnienie trzymało się całą noc i koło 11 rano znów błąd na piecu i zero barów...
    Czyżby zapowietrzyła się instalacja?
    I czemu to się odkręciło?
    Spadek ciśnienia w instalacji C.O.121183004_...5456_n.jpg (273.84 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18967681
    janek_wro
    Poziom 29  
    Ocena: 291
    Na początek oczywiście wszystko odpowietrz.
    2-3 litry na dobę to masa wody. Szukaj gdzie jest plama. Jeśli nigdzie się nie znajdzie, to może być i sam kocioł wewnątrz.
    Może być też winne naczynie przeponowe, dając podobny objaw. Ale to ma swój limit, do utraty swojego ciśnienia na przeponie.

xoree napisał:
    I czemu to się odkręciło ?
    To odpowietrznik. On ma być popuszczony, aby odpowietrzał automatycznie. Ale jeśli sączy wodą, to koniecznie do wymiany.
  • Pomocny post
    #3 18967696
    Rafael22
    Poziom 21  
    Ocena: 172
    Główki odpowietrzników powinny być lekko zakręcone tak jak miałeś.
    Odpowietrznik, albo jest zasyfiony i pływak się zawiesił trzeba było by go rozebrać i przeczyścić (po spuszczeniu wody z układu) lub trzeba kupić nowym odpowietrznik. Chodź w Twoim wypadku wydaje się, że trzeba będzie kupić nowy.
  • #4 18967709
    xoree
    Poziom 30  
    Co do ilości wody to prawdopodobnie przesadzam co do 2-3 litry bo uruchamiam kran na 1-3 sekundy i mam 2 bary ...
    Woda ciekła tylko z tego odpowietrznika.
    A jak się odpowietrza taka instalacje ?
    Co do wymiany odpowietrznika to pewnie coś jest na rzeczy ...
    Co do naczynie przeponowe jest pełne powietrza bo sprawdzałem czy wenty jest szczelny.

Dodano po 3 [minuty]:

Rafael22 napisał:
    Główki odpowietrzników powinny być lekko zakręcone tak jak miałeś.
    Odpowietrznik, albo jest zasyfiony i pływak się zawiesił trzeba było by go rozebrać i przeczyścić (po spuszczeniu wody z układu) lub trzeba kupić nowym odpowietrznik. Chodź w Twoim wypadku wydaje się, że trzeba będzie kupić nowy.

Ale ta główka była całkowicie odkręcona i ciekła woda.
    Zaraz pojadę do jakiegoś marketu budowlanego i kupie odpowietrzenie.
    Takie coś ? https://www.leroymerlin.pl/ogrzewanie/grzejni...znik-1-2-alfa-bialy-valvex,p248210,l1012.html
  • #5 18967734
    Krzys55
    Poziom 28  
    Ocena: 303
    Jeżeli ciśnienie jest zero i bardzo szybko rośnie przy dobijaniu to uszkodzone jest naczynie przeponowe lub należy dobić do niego powietrza.
  • REKLAMA
  • #7 18967761
    Krzys55
    Poziom 28  
    To ze jest powietrze to nic nie znaczy. Może go być mało. Prawidłowego pomiaru należy dokonać przy zerowym ciśnieniu wody lub na zdemontowanym naczyniu, ponieważ ciśnienie wody wprowadza błąd pomiaru.
  • #9 18967782
    Krzys55
    Poziom 28  
    Odpowietrzniki często się psują ale z awarią naczynia nie ma nic wspólnego. Sprawdź dokładnie naczynie bo inaczej przy uruchomieniu pieca nadmiernie wzrośnie ciśnienie w instalacji.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 18967846
    janek_wro
    Poziom 29  
    Ocena: 291
    xoree napisał:
    A jak się sprawdza takie naczynie ?
    Kolega Krzys55 opisał Ci warunki. Ja dodam że da się pomierzyć nawet manometrem do auta. Wentyl taki sam.

Dodano po 2 [minuty]:

xoree napisał:
    Co do ilości wody to prawdopodobnie przesadzam co do 2-3 litry bo uruchamiam kran na 1-3 sekundy i mam 2 bary
    Czekaj chwilę... to odkręcasz kran na wodzie (której? z.w.? c.w.?) i w tym momencie spada ciśnienie na obiegu c.o.?
    Chyba że nie zrozumiałem Twojego skrótu myślowego...
  • #12 18967868
    Krzys55
    Poziom 28  
    Na naczyniu jest naklejka z opisem wartości ciśnienia jakie powinno być w naczyniu. Resztę opisałem w poprzednim poście.
  • #13 18967901
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1086
    xoree napisał:
    Powietrze jest w tym naczyniu sprawdzałem ... (próbowałem dopompować ale niestety nie dało się bo cienienie jest za duże ;))

xoree napisał:

To jest świetny przykład, gdy użytkownikowi wydaje się, że robi coś dobrze ;)
    Opis sprawdzenia ciśnienia w naczyniu jest też przyklejony jako jeden z wątków na pierwszej stronie.
    Jest on ogólny ale oddaje idee sprawdzenia.

Zwykle w danych technicznych kotła było podawane ciśnienie naczynia i często jest 0,75 bar.
    W moim kotle jest właśnie 0,75 bar ale sam pompuje powietrze do ok. 0,95 bar i na zimnej instalacji wody dolewam do 1,4 bar.
    W trakcie pracy ciśnienie skacze nie więcej niż 0,2/0,3 bar, czyli 1,6/1.7 bar.
    Inaczej mówiąc kocioł nigdy sam z siebie nie osiąga ciśnienia wody 2,0 bar.

janek_wro napisał:
    Czekaj chwilę... to odkręcasz kran na wodzie (której? z.w.? c.w.?) i w tym momencie spada ciśnienie na obiegu c.o.?

ja to zrozumiałem, że jeśli jeśli brakuje mu wody, czyli spadnie ciśnienie to odkręca kranik w domyśle zawór do napełniania instalacji wodą i po 1-3 sekundach ma na kotle 2,0 bar.

Dodano po 8 [minuty]:

Ja bym powiedział tak.
    Chcąc sprawdzić ciśnienie powietrza w naczyniu należy spuścić wodę z kotła i na otwartym zaworze spustowym sprawdzamy ciśnienie powietrza w naczyniu.
    Jeśli naczynie ma nominalne 0,75 bar to jest OK jeśli ma mniej to trzeba dopompować i sprawdzić czy nie ma wycieku powietrza.
    Jeśli wszystko jest OK to zakręcamy zawór spustowy i dolewamy wody do kotła, odpowietrzamy kocioł, pompę i cieszymy się sprawnym kotłem i naczyniem ;)

Ale ciśnienie początkowe w naczyniu przeponowym zależy do wysokości statycznej instalacji c.o., więc może się zdarzyć tak, że w wyjątkowej sytuacji 0,75 bar będzie zbyt małym ciśnieniem.
    W większości przypadków starcza fabryczne 0,75 bar.
    U mnie starcza 0,75 bar ale sam z siebie daję powietrza w okolicy 1,0 bar. Po roku spadek powietrza nie przekracza 0,2 bar, więc jak dla mnie jest OK.
    Naczynie pompuję co roku przy okazji przeglądu i czyszczenia kotła, więc problem naczynia wydaje się nie istnieć.
    Jeśli u autora przez 5-6 lat nic nie było robione to naczynie ma prawo się opróżnić.
    To tak jakby ktoś napompował koło w samochodzie i oczekiwał, że po 5 latach będzie miało tyle samo powietrza. Zawsze gdzieś będzie jakiś ubytek, większy lub mniejszy ale będzie.
  • REKLAMA
  • #14 18967932
    xoree
    Poziom 30  
    janek_wro napisał:
    xoree napisał:
    Kolega Krzys55 opisał Ci warunki. Ja dodam że da się pomierzyć nawet manometrem do auta. Wentyl taki sam.

Dodano po 2 [minuty]:

xoree napisał:
    Co do ilości wody to prawdopodobnie przesadzam co do 2-3 litry bo uruchamiam kran na 1-3 sekundy i mam 2 bary

Chodzi mi o kran do dopuszczania wody do instalacji CO.
  • Pomocny post
    #15 18968004
    kz61
    Poziom 27  
    Ocena: 315
    xoree napisał:
    (próbowałem dopompować ale niestety nie dało się bo cienienie jest za duże

Pewnie powietrza nie ma w ogóle i membrana jest przyklejona do ścianki naczynia.
  • #16 18968057
    xoree
    Poziom 30  
    Więc tak sprawdziłem ilość barów w naczyniu 3,9 Bara.
    Nabiłem wodę do układu i jest 1,8 bara (ciśnienie się trzyma ).
    Jak by był wyciek to myślę że już by ubywało ... ?
    Spadek ciśnienia w instalacji C.O.20201009_1..739.jpg (589.89 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Spadek ciśnienia w instalacji C.O.20201009_1..750.jpg (793.06 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 18968072
    BUCKS
    Poziom 39  
    xoree napisał:
    Więc tak sprawdziłem ilość barów w naczyniu 3,9 Bara.

ale to jest naczynie Refix DE 18 do wody użytkowej, czyli do c.w.u. jeśli masz zasobnik c.w.u.
    Do obiegu c.o. jest osobne naczynie, zwykle o o pojemności 6-10 l i jest ono wbudowane w kocioł.
    Jak ktoś ma instalację o dużej pojemności to stosuje się dodatkowe naczynie gdzieś poza kotłem, a wtedy trzeba pilnować ciśnienia w naczyniu wbudowanym i dodatkowym, bądź odłącza się to wbudowane i stosuje jedno o wymaganej pojemności dla danej instalacji.
    Naczynie dla obiegu c.o. ma jak pisałem np. 0,75 bar, a nie 3,9 bar.
    Tak to jest jak laik bierze się za rzeczy o których nie ma totalnie zielonego pojęcia.
    Też jestem amatorem ale jak czytam takie wątki to czuję się jak zawodowiec z 30 letnim stażem ;)
  • #19 18968095
    xoree
    Poziom 30  
    Wiesz rozumiem cie bardzo dobrze ... sam próbuje czasami pomóc naprawić zdalnie płytę główna w laptopie, ale czasem to jest nierealnie a teraz wiem dlaczego.
    Niedopowiedzenie barak wiedzy itp ... nikt nie powiedział mi że to naczynie jest w kotle ...
    BTW...
    To jak sprawdzić to naczynie w kotle ?? ;)
  • Pomocny post
    #20 18968121
    BUCKS
    Poziom 39  
    xoree napisał:
    To jak sprawdzić to naczynie w kotle ??

Jak to już było wyżej.

Musisz ustalić gdzie masz to naczynie.
    Najlepiej pobierz instrukcję instalacji dla Twojego kotła to będziesz miał schemat.
    W moim kotle naczynie jest na tylnej ściance czyli od strony ściany nośnej na której jest kocioł zawieszony.
    Może mieć kształt okrągły albo prostokątny, u mnie było fabrycznie naczynie 10 l w kształcie prostokąta o kolorze wiśniowym/czerwonym.
    Obecnie mam naczynie zamiennik 8l, okrągłe, w szarym kolorze, które sobie wisi na ścianie obok kotła i jest podłączone elastycznym przewodem stalowym do miejsca gdzie było podłączone oryginalne naczynie.
    W moim kotle dostęp do oryginalnego naczynia był bez ściągania obudowy ale zawór jest na samej górze kotła przy rurze spalinowej i tak blisko ściany, że nie każdy manometr mieścił się fizycznie by udało się zrobić pomiar ciśnienia.
    Nie wiem jak jest w Twoim kotle.
    Ustal położenie swojego naczynia oraz gdzie ma zawór do uzupełniania powietrza. Wtedy musisz powtórzyć operację spuszczając wodę z kotła i na otwartym zaworze spustowym do spuszczania wody z kotła sprawdzić ciśnienie powietrza w naczyniu. W przypadku naczynia c.o. to ja przyjmuję 0,75 bar jako minimum i 1,0 bar jako maksimum dla ciśnienia powietrza początkowego.
  • #21 18968135
    xoree
    Poziom 30  
    To pytanie było żartem.
    Na poniedziałek ma wpaść do mnie gość który mi robi przeglądy pieca ... pogadałem z nim i powiedział ze temat ogarniemy ...
    Przy okazji zrobi przegląd itp ...
    Oczywiście jak sprawa się wyjaśni to napisze co i jak...
    Póki co dziękuje wszytkom za poświęcony czas.
  • #22 18968143
    BUCKS
    Poziom 39  
    kz61 napisał:
    Pewnie powietrza nie ma w ogóle i membrana jest przyklejona do ścianki naczynia.

Jeśli będziesz miał ten wariant o którym pisał kz61 to może się okazać, że membrana uległa uszkodzeniu i samo napompowania może być nie wystarczające.
    W najgorszym wypadku czeka Ciebie wymiana naczynia na nowe lub montaż zamiennika obok kotła.
    Jeśli masz szczęście to wystarczy napompować naczynie i będzie OK.

Dodano po 3 [minuty]:

xoree napisał:
    To pytanie było żartem.

temat naczynia przeponowego można ogarnąć samodzielnie ale trzeba znać podstawy, a jak nie to trzeba je szybko poznać. Praktyka czyni mistrza, więc początki zawsze są trudne.
    Czasami uszkodzeniu ulega zaworek, więc profilaktycznie skombinuj sobie zaworek do koła samochodowego, aby wykluczyć winę po stronie zaworka. Do wymiany zaworka potrzeba specjalny kluczyk, taki sam jak do wymiany zaworków w kołach samochodowych do kupienia za kilka/kilkanaście złotych.
  • #23 18968160
    xoree
    Poziom 30  
    Wiesz ja się najbardziej bałem tego że któraś pex-a padła z podłogówki i będę kuł płytki ... Ale raczej nie bo teraz ciśnienie jest stabilne jak by był wyciek w podłogówce to nie ma konia ciśnieni by się nie trzymało. Na pewno zaczął bym widzieć wycieki wody a obleciałem cały dom i nic nie widze wewnątrz i na zewnątrz.
    Oczywiście wymienię też to odpowietrzenie co ciekło.
  • #24 18968197
    BUCKS
    Poziom 39  
    Brak powietrza w naczyniu powoduje to, że po podgrzaniu wody przez kocioł ciśnienie przekracza dozwolony zakres i otwiera się zawór bezpieczeństwa.
    Jeśli zawór bezpieczeństwa masz podłączony z kanalizą to nawet nie widzisz tego wycieku z zaworu bezpieczeństwa i stąd efekt braku plamy wody.
    Zawór bezpieczeństwa dla c.o. ma nominalnie 3,0 bar ale ponoć norma dopuszcza tolerancję 0,5 bar, więc zawór bezpieczeństwa może zacząć popuszczać wodę już przy ciśnieniu 2,5 bar.
    Dlatego naczynie przeponowe jest ważnym elementem, który należy sprawdzać jak nie co roku to chociaż co parę lat ale często ludzie zaniedbują swoje kotły i instalacje i reagują dopiero jak pojawią się problemy.
  • #26 18968929
    BUCKS
    Poziom 39  
    jeśli masz kocioł kondensacyjny to może to być odprowadzenie kondensatu do kanalizy, więc niekoniecznie jest to rura z zaworu bezpieczeństwa.
    Nie ważne. Przyjdzie do Ciebie spec to zrobi co trzeba i z grubsza powinno być OK.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z instalacją centralnego ogrzewania (C.O.), w której ciśnienie wody spada do zera, co powoduje błąd E10 w piecu gazowym Immergas Victrix 24KW. Po kilku dolewkach wody zauważono wyciek z odpowietrznika, który był luźny. Użytkownik został poinformowany o konieczności odpowietrzenia instalacji oraz sprawdzenia naczynia przeponowego, które może być uszkodzone lub wymagać dopełnienia powietrza. Po dalszych analizach i pomiarach ciśnienia, problem został rozwiązany poprzez spuszczenie wody i dopełnienie powietrza w naczyniu, co przywróciło stabilność ciśnienia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA