logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówka Haier A3FE742CGBJ - przestała chłodzić.

mikr23 25 Lis 2024 08:09 5601 10
REKLAMA
  • #1 21318580
    mikr23
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    Witam serdecznie.
    Jak to ostatnio jest modne - 5 miesięcy po upływie gwarancji lodówka przestała chłodzić. Lodówka Haier A3FE742CGBJ. Na wyświetlaczu mruga wskaźnik temperatury zamrażarki (na -18), wskaźnik temperatury lodówki pokazuje 4 stopnie C, ale jest 17. Ostatnio przez chwilę nie było prądu - jak to na wsi i zapewne wtedy się to stało. Czy jest opcja zresetowania sterownika? Może się zawiesił lub wszedł w jakiś tryb serwisowy?
    Gdzie on się znajduje i gdzie są np. czujniki temperatury? Od czego zacząć?
    Pozdrawiam.
    Tabliczka znamionowa lodówki Haier A3FE742CGBJ Wyświetlacz lodówki Haier z migającym wskaźnikiem temperatury zamrażarki.
  • REKLAMA
  • #2 21318590
    mariuszp19
    Poziom 35  
    Ocena: 410
    Urządzenie resetuje się poprzez odłączenie zasilania na około minutę.
  • REKLAMA
  • #3 21318663
    mikr23
    Poziom 11  
    Dzięki za pomoc - sprawdziłem, ale nie pomogło.
    Co jeszcze mogę zrobić we własnym zakresie?
    Czy z panelu sterującego mogę wejść w tryb serwisowy?
    Co oznacza miganie temperatury zamrażarki? Co 1 s.
  • #4 21318714
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2833
    mikr23 napisał:
    Co oznacza miganie temperatury zamrażarki? Co 1 s.

Przeczytaj w instrukcji obsługi.
    Ja strzelam trzy możliwości: Czeka na zakończenie ustawiania nastawy temp zamrażarki lub temperatura poza zakresem lub uszkodzenie czujnika.
    mikr23 napisał:
    wskaźnik temperatury lodówki pokazuje 4 stopnie C, ale jest 17.

To "normalne", że pokazywana jest tylko nastawa temp (set point), a nie aktualna mierzona temp. Chodzi o to aby klient ... się nie denerwował informacją, że temp jest podniesiona - z reguły na krótki czas.
    Większe i dłuższe przekroczenia temp powinny(!) być sygnalizowane właśnie mruganiem lub sygnałem dźwiękowym.
    mikr23 napisał:
    Od czego zacząć?

Wysunąć lodówkę i kontrolować czy po włączeniu zasilania i odczekaniu 1 -2 min. ruszy sprężarka.

A najlepiej wyłączyć lodówkę z sieci na co najmniej 24h z otwartymi drzwiami aby nastąpiło odszronienie/odlodzenie parownika zamrażarki. A potem patrz wyżej.
  • REKLAMA
  • #5 21318783
    mikr23
    Poziom 11  
    jack63 napisał:
    Wysunąć lodówkę i kontrolować czy po włączeniu zasilania i odczekaniu 1 -2 min ruszy sprężarka.

Witam.
    Lodówka sądząc po produktach w zamrażarce to od 2-3 dni nie działa.
    Włączyłem i sprężarka nie rusza.

Dodano po 1 [minuty]:

Widok tylnej części lodówki z widocznym kompresorem i przewodami Wnętrze lodówki z odsłoniętą płytką elektroniczną i kolorowymi przewodami.
    Otworzyłem ją z tyłu.
  • REKLAMA
  • #7 21318919
    jack63
    Poziom 43  
    mikr23 napisał:
    Lodówka sądząc po produktach w zamrażarce to od 2-3 dni nie działa.

Trochę dziwne jest to, że nie wyje/piszczy.
    Poszukaj instrukcji obsługi. Przeczytaj ją i powiedz czy ma alarm dźwiękowy?
    Na zdjęciu płyty sterującej jest coś co wygląda na buzzer(głośnik piezoelektryczny z generatorem), ale czy jest buzzerem tego nie wiem. Jeżeli jest to buzzer, to po przekroczeniu temp w którejkolwiek z komór lodówki, powinien alarmować.
    Jednak warunkiem tego działania jest sprawność czujników temp i zasilacza płyty (poprawne poziomy napięć odniesienia).
    Jeżeli nie wyje/wył(i został wyciszony), to niestety sprężarka (jako zespół) jest uszkodzona i masz poważny problem.
    To sprężarka tzw inverterowa Embraco. Doczytaj typ i podaj.
    Najczęściej padają tzw invertery, ale są bardzo trudne do kupienia osobno jako część zamienna. Z reguły cała sprężarka, a to ok 800zł + robocizna fachowca. Sam tego nie zrobisz.
    Jednak aby być pewnym trzeba wykonać trochę czynności diagnostycznych na miejscu. Z tym może być kłopot, bo fachowców od "elektroniki lodówkowej" jest niewielu. Z reguły są tzw "nabijacze gazu".
    Aby cię dobić zauważę, że jest tam też zawór przekazujący ciekły czynnik na dwa obiegi chłodnicze. Ten zawór też trzeba sprawdzić.Ogólnie konstrukcja dość skomplikowana i bez sewisówki ciężko doradzać. Szczególnie zdalnie i to laikowi.
    Poszukaj service manual w sieci i jak znajdziesz, to wklej go do postu.
  • #8 21318964
    mikr23
    Poziom 11  
    >>21318919
    jack63 napisał:
    Trochę dziwne jest to, że nie wyje/piszczy.
    Poszukaj instrukcji obsługi. Przeczytaj ją i powiedz czy ma alarm dźwiękowy?

Buzzer działa - wydaje dzwięki przy włączaniu i przy otwartych drzwiach.
    Mnie zastanawia, dlaczego podaje błędną temperaturę a zgodnie z instrukcją powinna to być faktyczna temperatura i miga temperatura zamrażarki.

Dodano po 33 [sekundy]:

Panel kontrolny lodówki z różnymi ustawieniami temperatury i funkcjami. Instrukcja obsługi z informacjami o klawiszach czujnika i włączaniu urządzenia
  • #9 21319059
    jack63
    Poziom 43  
    mikr23 napisał:
    dlaczego podaje błędną temperaturę a zgodnie z instrukcją powinna to być faktyczna temperatura

Większa część sprzętów wyświetla tylko nastawę. Tak jest np. w mojej lodówce beko, ale chyba niektóre Samsungi wyświetlały temp aktualną. Także może być tak jak piszesz, że wyczytałeś w instrukcji.
    Wniosek wyciągnąć można taki, że czujnik temp komory chłodziarki jest uszkodzony i pokazuje błędną temperaturę.
    Spróbuj zmienić nastawę temp chłodziarki na najniższą możliwą i zobacz co się stanie.
    Wg. mnie jest jednak coś "grubszego" niż awaria czujnika, bo zamrażarka powinna się schładzać normalnie gdy układ chłodniczy jest sprawny.
    Trzeba poszukać kabelków od czujników we wtyczkach płyty sterującej.
    Daj bardzo dobre zdjęcia samej płyty (bez wtyczek) tak aby dało się odczytać napisy przy gniazdach. Może po tych opisach dojdziemy które kable tyczą czujnika temp komory chłodziarki. Sam czujnik powinie być gdzieś w na ścianie komory pod jakąś pokrywką z dziurkami. Tą pokrywkę można z reguły zdjąć. Wtedy podgrzewając sam czujnik palcami i równocześnie mierząc rezystancję na "podejrzanych" kabelkach możemy dokonać diagnozy czujnika.
    PS
    Najczęstsze rezystancje czujników temp w temp 25 oC to 5k, 10k i 20k. Jak temp wyższa(przytrzymanie palcami) to będzie mniej. Jak wyższa, to będzie więcej.
  • #10 21319094
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 437
    jack63 napisał:
    Wniosek wyciągnąć można taki, że czujnik temp komory chłodziarki jest uszkodzony i pokazuje błędną temperaturę.

Przy uszkodzonym czujniku, pracowała by w trybie awaryjnym, wyświetli błąd, instrukcje są błędne, wyświetla temp. zadaną, a miga bo jest zbyt wysoka temperatura, ostrzeżenie.
    Uszkodzony zespół agregat/inwerter lub płyta główna, jedyna szansa to te 25 lat...
  • #11 21319147
    jack63
    Poziom 43  
    Sebastian_M26 napisał:
    Przy uszkodzonym czujniku, pracowała by w trybie awaryjnym, wyświetli błąd,

Błąd i praca w trybie awaryjnym wystąpi gdy układ sterownia wykryje uszkodzenie czujnika temp. Układ wykrywa, bo tylko tyle może dwa stany awaryjne:
    1. Rezystancja zbyt niska (czyli temp zbyt wysoka) - najczęściej zwarcie na kablach
    2. Rezystancja zbyt wysoka (czyli temp zbyt niska) - najczęściej przerwa w obwodzie pomiarowym - kabelek przerwany

W każdej innej sytuacji układ pomiarowy przyjmuje wartość rezystancji "za dobrą monetę" i zostaje oszukany!!!
    Miałem wiele przypadków zmiany charakterystyki temp-rezystancja. Sterowniki nie zgłaszały błędu, a układ nie pracował prawidłowo. Najczęściej uszkodzenie polegało na zawilgoceniu, które dokłada równoległą rezystancję do obwodu. Tyopa sytuacja gdy termistory są w tzw. gilzach i "puszcza" uszczelnienie wyjścia kabla.
    Nie ma co gdyba. Trzeba to sprawdzić.
    Sebastian_M26 napisał:
    instrukcje są błędne, wyświetla temp. zadaną, a miga bo jest zbyt wysoka temperatura, ostrzeżenie.

Błędne instrukcje to wręcz norma. Szczególnie w kwestii tłumaczenia.
    Tylko dlaczego mruga TYLKO dioda zamrażarki???
    A może trzeba liczyć ilość mrugnięć? Choć przy wyświetlaczu alfanumerycznym błąd moż wyświetlić w bardziej przystępny sposób.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Lodówka Haier A3FE742CGBJ przestała chłodzić po 5 miesiącach od zakończenia gwarancji. Użytkownik zauważył migający wskaźnik temperatury zamrażarki oraz nieprawidłową temperaturę w lodówce. Po krótkim braku prądu, spróbował zresetować urządzenie przez odłączenie zasilania, co jednak nie przyniosło efektu. Użytkownicy sugerują sprawdzenie instrukcji obsługi, a także wykonanie diagnostyki, w tym sprawdzenie czujników temperatury i stanu sprężarki. Wskazano na możliwość uszkodzenia czujnika lub inwertera sprężarki, co może wymagać interwencji serwisowej. Dodatkowo, podano, że sprężarka powinna być objęta 25-letnią gwarancją.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA