logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Opel Astra H 1.6 XEP - Wentylator chłodnicy nie działa, silnik się przegrzewa

grzegorz1478 25 Lis 2024 12:12 621 15
REKLAMA
  • #1 21318862
    grzegorz1478
    Poziom 4  
    Ocena: 11
    Witam, posiadam Opla Astrę H 1.6 XEP. Problem taki: nie załącza się wentylator chłodnicy, woda w przewodach bulgocze. Był upalony rezystor, ale wymieniłem. Wentylator sprawny, auto sięga 110 stopni, termostat oryginał, latem założony, przewody gorące, wszystkie.
  • REKLAMA
  • #2 21319035
    Pikko_Srv
    Poziom 22  
    Ocena: 71
    CO było jeszze sprawdzane, robione?
    Bezpiezniki, zasilanie na nim, przekażniki , sygnał PWM tu jest czy rezystory
    Ile przewodów do niego dochodzi

Dodano po 1 [minuty]:

Jaką ma rezystancje
  • REKLAMA
  • #3 21321215
    grzegorz1478
    Poziom 4  
    zagotowałem do 113 stopni i wiatrak działa moje 2 pytanie czy jest jakiś płyn żeby nie gotował się przy tych 105 stopniach tylko wrzenie dopiero by miał 115 120 stopni?
  • #4 21321299
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21324032
    grzegorz1478
    Poziom 4  
    Jeździłem z podłączonym komputerem, dochodzi temperatura do 110 stopni max, po zgaszeniu w raz bulgocze w przewodach.

Dodano po 52 [sekundy]:

test głowicy nic nie wykazał, płyn się nie zmienił
  • REKLAMA
  • #6 21324042
    Pikko_Srv
    Poziom 22  
    Czyżby zły odczyt z czujnika ?
  • #7 21324065
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2066
    Po pierwsze płyn zagotuje się dopiero przy około 120 stopniach. Ciśnienie w układzie jeszcze podnosi temperaturę wrzenia. Może pompa robi słaby obieg. Tak czy inaczej wentylator powinien pracować nie później niż przy 102-105 stopni. Jeżeli masz rezystor wentylatora, prawdopodobnie nie włącza się pierwszy bieg wentylatora. Winny może być sterownik silnika, wiązka, przekaźniki ( są tam dwa albo trzy) albo bezpiecznik, nie mam schematu pod ręką. Jak masz jakiś bardziej zaawansowany tester, to wejdź w test elementów wykonawczych i sprawdź działanie.
  • #8 21324192
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #9 21324237
    grzegorz1478
    Poziom 4  
    wymieniony w sierpniu tego roku zwykły najtańszy różowy

Dodano po 3 [minuty]:

w moim przypadku jest tylko 2 przekaźniki jest miejsce na 3 ale puste a rezystor jest nowy wentylator włącza się dopiero jak auto ma 113 stopni
  • #10 21342888
    tkordus
    Poziom 26  
    Ocena: 146
    zmieniałeś korek wlewu płynu chłodniczego? On ma zaworek i utrzymuje odpowiednie ciśnienie by płyn nie wrzał. U siebie zmieniałem co roku - koszt kilka/kilkanaście PLN w motoryzacyjnym.
  • #11 21343725
    grzegorz1478
    Poziom 4  
    Dziś zmieniłem powiem czy pomogło chciałem zrobić test głowicy ale nie ma szans zagrzałem do 90 założyłem to z płynem i czekałem auto się zagotowało i wywaliło ten niebieski płyn przez tą nenzuórkę

Dodano po 30 [minuty]:

korek nie pomógł wywala płyn zbiorniczkiem już nie wiem co robić nawet tego testu nie da się zrobić.mam pytanie czy jakby było 2 przekaźniki wentylatora to by włączał się wcześniej

Dodano po 10 [minuty]:

może być pompa uszkodzona wody i przewody wszystkie gorące?i czemu gruby przewód od termostatu jak auto zimne jest zgnieciony jak by zasany

Dodano po 37 [minuty]:

Czy można kogoś prosić i zdjęcia przewodów tych cienkich od obudowy termostatu bo może zamieniłem przewody od wody bo wymieniałem termostat miesiąc temu?
  • #12 21344384
    Pikko_Srv
    Poziom 22  
    Chyba pompa siadla..
  • #13 21344969
    grzegorz1478
    Poziom 4  
    Przewód pompy gorący płyn cienkimi przewodami zbiorniczka widać gania to by była pąpa? a powiedzcie czy uszczelki kolektora ssącego mają coś do tego bo robiłem kolektor ze 2 miesiące temu
  • #14 21347223
    Pikko_Srv
    Poziom 22  
    Woda by Ci ciekła najwyzej.
  • #15 21348629
    QCoo
    Poziom 17  
    Ocena: 33
    A ja bym podszedl do tematu inaczej. Co trzeba zrobic by zagotowac plyn w silniku zimą? Chyba z godzine stac z włączonym silnikiem. Przy normalnej jeździe nie ma możliwości, żeby tak temp poszła w górę by uruchomiła wentylator.
    Niesprawna/uszkodzona pompa - możliwe. Wina kolektora - bzdura.
  • #16 21395214
    grzegorz1478
    Poziom 4  
    Witam dziwna sprawa była bo była dziurka jak szpilka w przewodzie wodnym i układ się zapowietrzał i chłodnica była dołem zimna i ten czujnik w prawym dolnym rogu nie uruchamiał wiatraka.

Podsumowanie tematu

✨ W Opel Astra H 1.6 XEP występuje problem z niezałączającym się wentylatorem chłodnicy, co powoduje przegrzewanie silnika i bulgotanie w przewodach układu chłodzenia. Wymieniono rezystor wentylatora oraz zastosowano oryginalny termostat, jednak wentylator uruchamia się dopiero przy temperaturze około 113°C, co jest wyższe niż standardowe 102-105°C. Płyn chłodniczy jest różowy, wymieniony niedawno, a korek wlewu płynu został również wymieniony bez poprawy. Podejrzewano uszkodzenie pompy wody, możliwe zapowietrzenie układu spowodowane nieszczelnością (dziurka w przewodzie wodnym), co skutkowało zimną chłodnicą u dołu i brakiem sygnału do włączenia wentylatora. Testy głowicy nie wykazały uszkodzeń, a czujnik temperatury i przekaźniki wentylatora zostały zasugerowane jako potencjalne źródła problemu. Wskazano również na konieczność sprawdzenia wiązki elektrycznej, bezpieczników oraz sterownika silnika. Wymiana korka i płynu nie rozwiązała problemu, a uszkodzona pompa wody oraz zapowietrzenie układu zostały uznane za główne przyczyny przegrzewania i opóźnionego załączania wentylatora.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA