logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzenie płyty głównej przy montażu chłodzenia - sloty RAM nie działają

Karol9911 26 Lis 2024 14:36 510 11
REKLAMA
  • #1 21320606
    Karol9911
    Poziom 3  
    Cześć przez kilka dni miałem problem z komputerem zacięcia w grach i ogólnie jakieś dziwne objawy, bios czasem dawał sygnał 1 długi 2 krótkie, no i wczoraj padł mi 1 i 2 slot RAM i działa mi tylko 3 i 4 slot, ale bios nadal się odzywa, czy mogłem uszkodzić płytę główną jak dokręcałem chłodzenie i uszkodziłem linie z tyłu płyty przy otworach
    Fragment płyty głównej z widocznymi ścieżkami i okrągłym otworem montażowym. Zbliżenie na tylną część płyty głównej komputera z widocznymi ścieżkami i otworem. Zdjęcie tylnej części płyty głównej z widocznym uszkodzeniem przy otworze.

Dodano po 18 [minuty]:

Pomoże ktoś ?
  • REKLAMA
  • #2 21320627
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 974
    Długi i dwa krótkie beepy oznaczają często problem z kartą graficzną .
    Wiele rzeczy mogło się uszkodzić.
    Popękać mógł laminat,może nie stykać gniazdo procesor, może być odklejony układ BIOS,mogło dojść do zwarcia bo płyta nie trafiła w piny w obudowie.Jak masz płytę na gwarancji to wysyłaj na gwarancję, ale mogą odrzucić jeśli dopatrzą się fizycznych uszkodzeń.
    Jeśli poprzerywałeś śnieżki na laminacie to już o gwarancji można zapomnieć.

Dodano po 3 [minuty]:

Jaka to płyta?
  • #3 21320631
    Karol9911
    Poziom 3  
    Gigabyte B550 Gaming X V2 mogę jeszcze zwrócić towar, bo mam płytę kilka dni, a czy mogę wsadzić procesor, a dokładnie Ryzen 5 5600, bez chłodzenia i włączyć komputer, żeby sprawdzić ramy.
  • REKLAMA
  • #4 21320641
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 974
    Nie kombinuj wysyłaj płytę jako niesprawną.
    Chyba że chcesz jeszcze procesor usmażyć.

Było wiele wydań tej płyty:

rev. 1.0
    rev. 1.1
    rev. 1.2
    rev. 1.3
    rev. 1.4

Co świadczy że to nieudany model.
  • REKLAMA
  • #5 21320654
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10451
    @k45i89o98j66 Gdzie ma niby wyslac? Przeciez nikt mu nie uzna gwarancji z uszkodzeniami mechanicznymi. Odklejony bios? Heh, ale wymyslasz ;-)

@Karol9911 trzeba bylo oddac do serwisu zamiast bardziej psuc. Sciezki nie wygladaja na przerwane, ale co tam jeszcze zepsules to nie wiadomo.
  • #7 21320665
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Nie musza pekac, zeby serwis odrzucil gwarancje, przeciez widac slady psucia!

Procesor ma wszystkie nogi?
  • REKLAMA
  • #8 21320764
    Karol9911
    Poziom 3  
    Procesor ma wszystkie nogi to nie wina procesora, myślę że źle zamontowałem chłodzenie bez backplate a przykręciłem chłodzenie do nakrętek wiem po myślicie no debil, ale pierwszy raz składałem komputer pod ryzena, zawsze miałem Intela mój błąd przyznaje się błędu, no i komputer działa wszystkie sloty ram działają bios nie pika. ale zastanawia mnie dlaczego komputer po włączeniu wentylatory tak migają i gasną i się zatrzymują.

• #9 21320776
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Takie obtarcia na plycie niczego nie uszkodzily. Nie wiem dlaczego gasna, moze wina sterownika albo samych wentylatorow, do czego masz to podlaczone i jak? Podaj modele wentylatorow.
  • #10 21320786
    Karol9911
    Poziom 3  
    Obudowe kupiłem krux veko, chłodzenie to endorfy fera 5 argb a wentylator to Fluctus 120 PWM ARGB wszystkie wentylatory są podłączone pod płytę główną, wentylatory od obudowy są podłączone pod sys fan 1,2 i 3 a od CPU do fan CPU więc chyba jest dobrze podłączone. Wentylator Krux z podświetleniem RGB zamontowany w obudowie komputera.
  • #11 21320862
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 621
    Kolobos napisał:
    Takie obtarcia na plycie niczego nie uszkodzily. .

Mogło się zrobić zwarcie między masą która jest na otworze pod mocowanie chłodzenia a obtartymi scieżkami przez śrubę/nakrętkę którą zaaplikował.
  • #12 21320921
    Karol9911
    Poziom 3  
    Jeszcze mam taki problem, że BIOS się resetuje, a nie wyjmowałem baterii. Wyjąłem tylko kartę graficzną, procesor i RAM, no i wiadomo, podczas tej całej naprawy wyłączyłem zasilanie przyciskiem na zasilaczu.

Dodano po 4 [godziny] 27 [minuty]:

Jednak postanowiłem że zwrócę płytę główną ale czy razem z procesorem, a może winny jest też procesor.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z płytą główną Gigabyte B550 Gaming X V2, gdzie po montażu chłodzenia wystąpiły usterki w slotach RAM, które przestały działać. BIOS sygnalizował błąd 1 długi i 2 krótkie beepy, co sugerowało problemy z kartą graficzną lub innymi komponentami. Po dalszym badaniu, użytkownik stwierdził, że wszystkie sloty RAM działają, ale wentylatory migają i gasną. W dyskusji poruszono możliwość uszkodzenia płyty głównej podczas montażu chłodzenia oraz kwestie związane z gwarancją. Użytkownik rozważał zwrot płyty głównej oraz procesora Ryzen 5 5600, obawiając się, że mógł uszkodzić komponenty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA