logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Gorenje D7560A+ - suszarka nie kończy programu, zatrzymuje się na ostatniej minucie

Jareen 26 Lis 2024 17:53 936 4
REKLAMA
  • #1 21320888
    Jareen
    Poziom 21  
    Ocena: 234
    Suszarka do prania z pompą ciepła Gorenje D7560A+ (Typ SP10/320, ART 412061/03) - nie kończy programu w prognozowanym czasie, stoi na ostatniej minucie i suszy dalej.

Pierwotnym uszkodzeniem suszarki był brak startu pompy ciepła - wymiana kondensatora rozruchowego sprężarki ten problem rozwiązała. Obecnie jednak pod koniec prawidłowo przebiegającego cyklu suszenia czas zatrzymuje się na ostatniej minucie, a sprzęt suszy dalej. Czujnik wilgotności oczyszczony i pracuje dobrze w odpowiednich warunkach, skracając czas pracy. Pranie jest suche na wiór. Po powiedzmy godzinie suszarka w końcu zmęczy temat i zakończy program.

Moje podejrzenia budzi wentylator z przodu suszarki, zaraz za frontową kratką - na żadnym etapie cyklu nie zaobserwowałem jego działania. Sam wentylator sprawdzony i sprawny. Będę wdzięczny za podpowiedź, na jakim etapie pracy powinien się on uruchamiać i skąd przychodzi jego zasilanie, by nie rozbierać niepotrzebnie połowy sprzętu na poszukiwania - niestety sprzęt nie grzeszy jakością wykonania obudowy. Czy aby wydłużony czas końca cyklu może być związany z brakiem możliwości wychłodzenia się suszarki, a tym samym spełnienia warunku dla terminowego zakończenia cyklu?

Z góry dziękuję za podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 21321169
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6930
    Jareen napisał:
    Będę wdzięczny za podpowiedź, na jakim etapie pracy powinien się on uruchamiać

Jak przegrzeje się sprężarka.

Jareen napisał:
    Czy aby wydłużony czas końca cyklu może być związany z brakiem możliwości wychłodzenia się suszarki,

Nie, po prostu taki jest klimat. Jeśli suszarka suszy ciuchy do prawidłowego poziomu, to daj jej spokój, i nie szukaj problemu tam gdzie go nie ma.
  • REKLAMA
  • #3 21321416
    Jareen
    Poziom 21  
    @mrice
    Owszem, suszy prawidłowo i ciuchy są odpowiednio suche już w chwili przerwania jej cyklu suszenia w ostatniej wyświetlanej minucie. Stąd moje obawy, że problem chyba jednak jakiś jest, skoro potrafi się z nimi tłuc dalej jeszcze godzinę albo lepiej, zwłaszcza, że nie zachowywała się tak przed pierwszymi problemami.
  • REKLAMA
  • #4 21322479
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6930
    Czujnik wilgotności może być innego zdania. Do tego po paru latach, na pewno przypchał się nieco wymiennik.
    Ja jeszcze nie spotkałem suszarki, która by skończyła perfekto w podawanym przez siebie czasie.
  • #5 21392285
    Jareen
    Poziom 21  
    Po kilku cyklach suszenia suszarka zaczęła dość poprawnie szacować zakończenia cyklu. Zaobserwowałem też w końcu pracę przedniego wentylatora zatem faktycznie niepotrzebnie i zbyt namiętnie się jej przyglądałem. Dzięki za wsparcie, temat uważam za zamknięty.
    - wymiana kondensatora rozruchowego sprężarki,
    - oczyszczenie czujnika wilgoci za drzwiami suszarki,
    - po kilkunastu cyklach suszenia sytuacja z odmierzaniem czasu unormowała się.
REKLAMA