logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Unitra 232P - czy warto składać? Identyfikacja części ze zdjęcia nr 3

piotrpawlak5 29 Lis 2024 21:59 810 10
REKLAMA
  • #1 21325837
    piotrpawlak5
    Poziom 4  
    Ocena: 14
    Witam szanownych kolegów i proszę o poradę. Otóż wpadł mi ostatnio w ręce magnetofon Unitra 232P (ze starych zapasów magazynowych zakładu, w którym obecnie pracuję), a że jestem fanem Unitry i wszystkiego, co z nią związane (w przyszłości chcę otworzyć muzeum Unitry), od razu go przygarnąłem. Mam z nim pewien problem, gdyż jest on, można to powiedzieć, w częściach. Nigdy tego modelu nie naprawiałem, więc podsyłam jego zdjęcia i proszę szanownych kolegów o przejrzenie tych zdjęć i udzielenie mi odpowiedzi, czy są wszystkie jego części i czy warto go w ogóle próbować składać? Chciałbym jeszcze wiedzieć, co za część jest na zdjęciu nr 3 i gdzie ona powinna być. To, co udało mi się sprawdzić, to to, że silnik działa, a te rolki, na które wchodzi kaseta, mają dosyć duży luz wzdłużny. Uprzejmie proszę o porady, dziękuję.

Przód magnetofonu Unitra MK 232P z widoczną kasetą w kieszeni na tle głośnika. Część magnetofonu na białym tle Wnętrze magnetofonu Unitra 232P w stanie rozłożonym Element z magnetofonu Unitra 232P z kołem pasowym i szczypcami na białym tle. Części magnetofonu Unitra 232P na białym tle. Czarny element magnetofonu na białym tle materiałowym Metalowy element z magnetofonu na białym tle.

W opisie wkradł mi się mały błąd, chodzi mi o nazwę elementu z ostatniego zdjęcia i miejsce, gdzie ewentualnie on się powinien znajdować?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21325859
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1710
    Masz dokumentacje, składaj.
    piotrpawlak5 napisał:
    gdzie ewentualnie on się powinien znajdować?

Od strony taśmy z małą rolką
    Załączniki:
    • unitra_mk-232p_sm.pdf (24.24 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21325866
    darfur5
    Poziom 35  
    Ocena: 1715
    Chwilę wcześniej to był Grundig MK 235 , miałem taki i pewnie jeszcze go mam tylko trzeba poszukać. Niezwykle trwały, czego on nie przeżył to w gazetach pisać! Chyba mnie zmotywowałeś do poszukiwań.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21325868
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1710
    W tym czasie w tych magnetofonach o ile dobrze pamiętam mechanizmy były na jedno kopyto :)
  • Pomocny post
    #5 21325891
    darfur5
    Poziom 35  
    Ocena: 1715
    Jeśli chodzi o mechanizmy to pewnie tak było, jedynie dokładane były układy "RS" i "Dolby B i C" np. w magnetofonach Finezja też z Unitry.
  • Pomocny post
    #6 21326325
    ml
    Poziom 30  
    Ocena: 168
    >piotrpawlak5
    Jeżeli dobrze popatrzyłem to nie masz kompletu części, brakuje tych najczęściej felernych czyli kół zębatych: na koło zamachowe pośredniego koła dowijania, nie widzę też paska. Ogólnie "dla sportu" warto się zabawić w odbudowę jeżeli tylko stan zewnętrzny jest dobry. Tym bardziej, że to wersja z głośnikiem eliptycznym, moim zdaniem dużo lepiej brzmiąca od tej następnej z GD10/1,5.

>darfur5
    Finezje nie miały Dolbiego w wersji C, zresztą mało było magnetofonów z tym mechanizmem z Dolby (Finezja <1>, MSD1405).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 21326499
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1658
    Już td kiedyś napisałem. Mam właśnie taki w graciarni. Nigdy nie był naprawiany (nie przypominam sobie) i niewiele pracował. Główna jedo fukcja to zaleganie i starzenie się.
  • #8 21326974
    piotrpawlak5
    Poziom 4  
    >>21326499Witam a można prosić o zdsjecia tego pana magnetofonu odkupiłbym go

Dodano po 17 [minuty]:

>>21326325 [>>21326325

witam dziękuję za odpowiedź stan zewnętrzy jest dość dobry wiedziałem ,że czegoś w nim brakuje a czy rolka dowijania to nie jest czasem ta rolka z mojego zdjecia nr 4 dzisiaj popołudniu trochę go jeszcze przejrzałem i napewno brakuje jeszcze dwóch sprężyn ( nr32 i 45 - numeracja ze schematu serwisowego powyżej jak mogą wygladać te koło zębate których u mnie brakuje ? pytam gdyż dostałem ostatnio od znajomego elektryka cała skrzynkę używanych części od magnetofonów otwarłem też dziś z przodu ten mój magnetofon i widzę ,że mocowanie jednej głowicy jest uszkodzone . W załączniku przesyłam zdjęcie Wnętrze starego magnetofonu z widocznymi podzespołami elektronicznymi i przewodami.

Dodano po 5 [minuty]:

Mam jeszcze jedno pytanie czy któryś z panów podjąłby się naprawy tego mojego magnetofonu gdyż ja nie zajmuję się zawodowo elektronika tylko hobbistycznie i nie mam wiedzy na temat wszystkich części a nie chciałbym go uszkodzić jeszcze bardziej wiadomo wszelkie koszty naprawy , przesyłek itp. ja pokryję Uprzejmie proszę o wiadomość. Dziękuję

Dodano po 19 [minuty]:

Witam ponownie chyba już wiem jak te zębatki mają wyglądać jedna z tych zębatek jest na tej części z mojego zdjęcia nr 7 o która pytałem do czego jest tylko nie mogę się połapać jak ta część powinna być zamontowana w magnetofonie
  • Pomocny post
    #9 21328023
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Ocena: 463
    ml napisał:
    Finezje nie miały Dolbiego w wersji C

Fabrycznie nie, ale można było Finezję 1 udoskonalić takim układem dobudowując dodatkową płytkę opublikowaną w RE 5/86.

piotrpawlak5 napisał:
    Witam ponownie chyba już wiem jak te zębatki mają wyglądać

Wystarczy wpisać na portalu aukcyjnym "zębatka MK232" i wyskakuje cała masa zamienników.
    A jak ją zamontować możesz zobaczyć tutaj:

Wnętrze mechanizmu zębatkowego urządzenia elektronicznego.
  • #10 21328358
    piotrpawlak5
    Poziom 4  
    Witam dziękuję za porady te dwie zębatki już sobie załatwiłem nowe i mam jeszcze jeden problem gdyż brakuje mi do niego jeszcze 2 sprężyn w instrukcji obsługi serwisowej wyczytałem ,że mają one nr 45 i 32 i mam w zwiazku z tym pytanie czy te sprężyny mają dociskać czy odciągać bo tego nie mogę nigdzie wyczytać.
  • #11 21449102
    piotrpawlak5
    Poziom 4  
    Pomogła wymiana zębatek

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy naprawy magnetofonu Unitra 232P pozyskanego ze starych zapasów. Użytkownik prosi o ocenę kompletności części oraz identyfikację elementu ze zdjęcia nr 3. Wskazano, że brakuje typowych, często uszkodzonych kół zębatych, paska oraz dwóch sprężyn oznaczonych numerami 32 i 45 według schematu serwisowego. Silnik działa, jednak rolki prowadzące kasetę mają luz wzdłużny. Mechanizmy w magnetofonach tego okresu były podobne, a wersja 232P z głośnikiem eliptycznym jest ceniona za lepszą jakość dźwięku w porównaniu do nowszych modeli z głośnikiem GD10/1,5. Zalecane jest posiadanie dokumentacji serwisowej do prawidłowego montażu. Wymiana kół zębatych poprawiła działanie urządzenia. Pytanie o funkcję sprężyn (czy mają dociskać czy odciągać) pozostaje bez jednoznacznej odpowiedzi w dyskusji. Wskazano również możliwość znalezienia zamienników kół zębatych pod nazwą "zębatka MK232" na portalach aukcyjnych oraz udostępniono zdjęcie montażu. Użytkownik rozważa dalszą naprawę hobbystycznie, poszukując także pomocy fachowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA