logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dobór termistora NTC do układu pomiaru temperatury - błąd odczytu 40°C przy 8°C

cyborg39 30 Lis 2024 07:25 1050 5
REKLAMA
  • #1 21326048
    cyborg39
    Poziom 29  
    Ocena: 538
    W układzie pomiaru temperatury z termistorem NTC, termistor uległ uszkodzeniu. Na próbę zastosowano termistor 2,2k. Teraz przy rzeczywistej temperaturze ok 8 stopni celsjusza, układ pokazuje 40 stopni. Jakiej wartości termistor powinien być zastosowany, aby układ pokazywał prawidłową temperaturę?
    @ElektrodaBot ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21326062
    zgierzman
    Poziom 31  
    Ocena: 1554
    Nie jestem botem, ale zerknij na tabelkę na dole. Ja bym zaczął od 10 kΩ, to jest zresztą wartość często spotykana.

Niestety, jest jeszcze coś takiego jak stała B, która powoduje, że różne NTC 10K pokażą różne temperatury - różnice mogą być rzędu kilku stopni i to tym większe, im dalej od 25°C się znajdziesz.
    Zobacz ile różnych NTC 10K jest w ofercie TME. B określa nachylenie krzywej, i choć w 25°C wszystkie czujniki będą miały tą samą rezystancję 10 kΩ, to już w 80°C różnice będą znaczne.
    https://www.tme.eu/pl/katalog/termistory-ntc-...we_100402/?params=38:1436672_rezystancja:10ko
    Jeżeli zależy Ci na dokładnych pomiarach w szerokim zakresie temperatur, to jak określić jakie B jest potrzebne? Podłączyć rezystor nastawny zamiast NTC i dość gęsto zrobić pomiary i wpisać do tabelki. Potem policzyć co i jak. jeżeli będziesz wiedział jaką temperaturę układ pokazuje przy zadanej i znanej rezystancji, to poznasz nachylenie krzywej, i B da się wyliczyć. Wzory bez problemu znajdziesz w necie. U mnie kiedyś wyglądało to tak:

Wykres prezentujący różne krzywe oporu termistorów NTC w zależności od temperatury.

Tabela wartości rezystancji dla różnych typów termistorów i czujników.
  • REKLAMA
  • #3 21326066
    cyborg39
    Poziom 29  
    Ocena: 538
    Dziękuję, tak właśnie rozważałem między 6,8k a 10k. Dziś po pracy mam zamar właśnie podłączyć potencjometr 10k i zobaczę co będzie pokazywać. A interesuje mnie niewielki zakres temperatur, bo chodzi o wnętrze samochodu, pewnie pomiędzy -10 a + 26 stopni.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
REKLAMA