logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy montaż kabli PV w aluminiowych rurkach pod okapem jest bezpieczny?

GrandMasterT 02 Gru 2024 17:12 411 8
  • #1 21329481
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    Ocena: 195
    Robię powoli porządki w instalacji z tego tematu i jestem na etapie montażu na stałe kabli PV idących z dachu do regulatora, które dotychczas miałem po prostu zrzucone w dół i położone na glebie dookoła w budynku pod ścianą. Korzystam z kabla 2x6mm^2 dedykowanego do zasilania wież telekomunikacyjnych, w grubej osłonie z ekranem w postaci folii + oplotu.
    Planuję pod okapem, gdzie wystają krokwie konstrukcji dachu (dach jest drewniany) przykręcić aluminiowe rurki 25mm - pasujące do uchwytów do typowych rurek instalacyjnych - i w tych rurkach puścić kabel w stronę sterownika gdzie przebiję się przez ścianę - żeby nie robić dodatkowych dziur w dachu. Montaż kabla bezpośrednio do drewna jakoś do mnie nie przemawia, mimo że ten kabel bez problemu jest w stanie wytrzymać prąd zwarciowy zainstalowanych paneli. Czy istnieją jakieś przeciwwskazania do takiego montażu ?
  • Pomocny post
    #2 21329664
    Tech132
    Poziom 29  
    Ocena: 389
    Lepiej zastosuj rurki plastykowe ,kabel nie będzie się nagrzewał.
  • #4 21329687
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1133
    Tech132 napisał:
    Lepiej zastosuj rurki plastykowe ,kabel nie będzie się nagrzewał.
    Nieprawda. Plastyk jest gorszym przewodnikiem ciepła, więc w rurce plastykowej kabel ma gorsze warunki termiczne.
  • #5 21329688
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    A z jakiego powodu w aluminiowych miałby się nagrzewać ? Planuję przykręcić to pod okapem który wystaje ze 40cm dookoła budynku, tam zawsze jest cień, po dachu będzie szedł tylko odcinek z 50cm. Preferuję alu ze względu na niepalność i parametry mechaniczne, plastikowe rurki są dość wiotkie a odległości między uchwytami limitowane są elementami konstrukcyjnymi dachu.
  • Pomocny post
    #6 21329819
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1133
    GrandMasterT napisał:
    ... Preferuję alu ze względu na niepalność i parametry mechaniczne, plastikowe rurki są dość wiotkie a odległości między uchwytami limitowane są elementami konstrukcyjnymi dachu.
    W niektórych krajach używa się metalowych peszli do instalacji przewodów. Mężczyzna pracujący przy instalacji przewodów w drewnianej konstrukcji.
  • Pomocny post
    #7 21329912
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1431
    Ja kupiłem peszel metalowy fi20 do maszyn i w nim puściłem kable PV na poddaszu do oczywiście metalowej skrzynki, dzięki temu śpię spokojniej. Oczywiście krawędzie trzeba zabezpieczyć żeby nie uszkadzały kabli.
  • #8 21329918
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    O super, nawet nie wiedziałem że takie coś istnieje, a widzę że bez problemu da się kupić. Piękna sprawa, nie dość, że materiał niepalny, to na dodatek zabezpieczy instalację przed gryzoniami. Na zewnątrz dam raczej rurki bo peszel by zwisał i zaburzał estetykę, ale jeżeli będę dokładał coś wewnątrz to zastanowię się nad taką opcją.
    Ciekawe, że kiedyś rozglądałem się za niepalnym peszlem w necie i ani jeden rezultat wyszukiwania nie wyskoczył mi z metalowym. A dokładałem wewnątrz domku przewody do instalacji i ostatecznie puściłem w standardowych plastikowych rurkach instalacyjnych. Z tym, że to wszystko akurat są obwody niskoprądowe - mam w zasadzie do każdego urządzenia oddzielny kabel i bezpieczniki rurkowe 1-3A, więc tu raczej nie powinno się nic zapalić.
  • #9 21329944
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Montaż kabli PV w aluminiowych rurkach pod okapem dachu budzi różne opinie. Użytkownik planuje użycie rur aluminiowych 25mm do prowadzenia kabla 2x6mm², co ma zapewnić lepsze warunki mechaniczne i niepalność. W odpowiedziach podkreślono, że aluminiowe rurki są akceptowalne, a ich zastosowanie nie powinno prowadzić do przegrzewania się kabli, zwłaszcza w cieniu pod okapem. Zasugerowano również alternatywę w postaci metalowych peszli, które mogą dodatkowo chronić instalację przed uszkodzeniami mechanicznymi i gryzoniami. Użytkownik wyraził zainteresowanie metalowymi peszlami, które są dostępne na rynku, ale planuje używać rur aluminiowych na zewnątrz ze względów estetycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA