logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch CBG635BS101 - dlaczego piekarnik nie reaguje na włączenie?

lubankce 02 Gru 2024 19:03 621 6
REKLAMA
  • #1 21329681
    lubankce
    Poziom 2  
    Cześć mam problem z piekarnikiem Bosch CBG635BS1/01, który się nie włącza? Wyświetlacz jest ciemny, przycisk on/off nie reaguje. Podłączenie do innego gniazdka nic nie zmienia. Urządzenie działo do tej pory bezawaryjnie. Przestało działać najprawdopodobniej przy wybiciu bezpiecznika przez podgrzewacz wody. Macie jakieś sugestie co sprawdzić? Próbowałem znaleźć wewnętrzny bezpiecznik piekarnika, ale nie mogę go zlokalizować. Dziękuję.
    AI: Czy sprawdziłeś, czy bezpiecznik został zresetowany i czy piekarnik jest podłączony do dedykowanego obwodu?
    TAK
    AI: Czy podjąłeś jakieś kroki w celu sprawdzenia kabla zasilającego lub wewnętrznych bezpieczników piekarnika?
    NIE
  • REKLAMA
  • #2 21329880
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2333
    Zapewne nie działa zasilacz, przetwornica niskich napięć, trzeba się dobrać do modułu i zmierzyć, czy na jego wejściu jest zasilanie 230V AC.
  • REKLAMA
  • #3 21330009
    lubankce
    Poziom 2  
    >>21329880 >>21329880

Dziękuję za odpowiedź. Napiszesz mi, w którym miejscu mogę zmierzyć napięcie? Chociaż wydaje mi się, że bez serwisu i tak się nie obejdzie. Jeszcze jedno pytanie: czy ten element da się naprawić, czy tylko wymiana?

Płytka drukowana z widocznymi ścieżkami i lutowanymi elementami elektronicznymi. Płyta elektroniczna z różnymi komponentami, w tym kondensatorami i cewkami.
  • REKLAMA
  • #4 21330276
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2333
    Po podłączeniu modułu na stole do zasilania 230V AC trzeba zmierzyć, czy jest zasilanie na wyjściu mostka prostowniczego, czy sekcja zasilacza pracuje i czy procesor ma zasilanie. Czy kolega ma jakieś doświadczenie i miernik oraz podstawy elektroniki? Na początek zmierz czy do tego czarnego dużego złącza dociera zasilanie sieciowe?
    Płytka drukowana ze zasilaczem, mostkiem prostowniczym i podzespołami elektronicznymi.
  • #5 21330383
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1593
    @lubankce W zasadzie może i wystarczy kilka zdjęć sterownika, zatem do dzieła!
  • REKLAMA
  • #6 21334881
    lubankce
    Poziom 2  
    Panowie, dziękuję za odpowiedzi. Moduł zdemontowany i zawieziony do elektronika. Dla mnie zbyt wysokie progi ;) Oby udało się go naprawić...
  • #7 21409617
    polskaija
    Poziom 1  
    Witam
    Mam ten sam problem .
    Udało się to naprawić czy była wymiana modułu?

Podsumowanie tematu

✨ Piekarnik Bosch CBG635BS1/01 nie włącza się, wyświetlacz pozostaje ciemny, a przycisk on/off nie reaguje, mimo podłączenia do różnych gniazdek. Problem pojawił się prawdopodobnie po wybiciu bezpiecznika przez podgrzewacz wody. Sugerowano sprawdzenie zasilacza i przetwornicy niskich napięć w module sterownika, w szczególności obecności napięcia 230V AC na wejściu oraz wyjściu mostka prostowniczego. Zalecane jest zmierzenie zasilania na dużym czarnym złączu modułu. Autor zdemontował moduł i oddał go do serwisu elektronicznego, gdyż samodzielna naprawa wymaga zaawansowanej wiedzy i sprzętu pomiarowego. W dyskusji pojawiło się pytanie o możliwość naprawy modułu lub konieczność jego wymiany, jednak brak jest ostatecznej informacji o rozwiązaniu problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA