Witam. Szukam jakiejś drukarki 3D na początek do drukowania różnych obudów (jakieś projekty oparte na Arduino) lub innych dość prostych elementów. Przez ostatnie lata, robiąc jakieś "urządzenia", korzystałem z gotowych obudów i robiłem w nich otwory montażowe itp. Od kilku lat także uczestniczę w rozgrywkach ASG i myślałem nad wydrukowaniem jakiejś konwersji karabinowej do pistoletu elektrycznego lub ładownic. Teraz pojawia się pytanie: co kupić na początek? Początkowo byłem skłonny kupić coś do około 2k, ale czytając coraz więcej wątków i po obejrzeniu filmów, zastanawiam się, czy nie wystarczy mi coś tańszego (druk w jednym kolorze). Takie obudowy nie muszą być bardzo ładne. Głównym czynnikiem dla mnie byłaby wytrzymałość druku. Podobnie z wykończeniem. Nie musi być ono jakieś idealnie gładkie. Jakieś drobne niedoróbki mogę zlikwidować papierem ściernym lub dremelkiem z odpowiednimi końcówkami. Na początku myślałem nad Creality K1, która jest do kupienia w okolicach 1600 zł. Potem znalazłem Creality Ender za około połowę tej ceny. Jedna jest zamknięta, a druga otwarta. Przeglądając dalej, trafiłem na promocję drukarek Anycubic. Taka Kobra 3 jest tańsza aż o ponad 600 zł jeszcze przez 2 dni. Co myślicie o tym?