logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen Berlingo I 1.9D 2001 zapowietrzanie się układu paliwowego i kilka innych usterek.

Maclfy 05 Gru 2024 01:35 795 3
REKLAMA
  • #1 21333509
    Maclfy
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Ogólnie temat standardowy z zapowietrzaniem się układu paliwowego, z którym było już kombinowane. Samochód Berlingo 1.9 2001 nie chce odpalać. Dopiero jak jedna osoba napsika Plaka w dolot, a druga zacznie kręcić, to za którymś razem odpali. Niestety po odpaleniu widać na wężyku paliwowym, że są pęcherzyki powietrza, cieknie ze śruby regulacyjnej od pompy wtryskowej Lucasa i wydaje mi się, że świece mogą nie grzać, bo nawet na Plaku jest ciężko odpalić samochód.

Czytałem, że te pompy Lucasa to jeden wielki syf, który pada. Mam na podwórku Peugeota Partnera 1.9 z 2000 roku, którego losy są już przesądzone ze względu na zgniłą karoserię. Autko odpala od strzała i ma pompę Boscha. Moje pytanie do was, Elektrodowiczów, czy ktoś przerzucał pompę Boscha zamiast tej felernej Lucasa? Co prócz samej pompy trzeba przerzucić? 2. pytanie, czy dolot z filtrem powietrza okrągły, mocowany przy akumulatorze, ze starszej wersji DW9 z 2000 roku jest zamienny względem tego z 2001, który ma filtr przy podłużnicy? W Berlingo, które zakupiłem, poprzedni właściciel wiercił dolot, żeby sobie dociągnąć rurkę na Plaka do środka. Oprócz tego pogubione są mocowania i śrubki od tego. Ogólnie straszna rzeźba, włącznie z wyrwanym EGRem (nie wiem, co poprzedni właściciel miał na myśli...). Kolejne pytanie, jak sprawdzić, czy grzeją świece żarowe? Kontrolka się świeci na liczniku, jakie mniej więcej wartości powinien pokazać miernik, jak je na krótko zasilić, żeby sprawdzić, czy jednak będzie różnica, może jakiś moduł/przekaźnik jest zrąbany i ich nie podgrzewa? Nie grzebałem wcześniej w dieslach, benzyny na Plaka zawsze jakoś w miarę paliły, a ten klekocik ma ciężkawo. Kolejne pytanko. Poprzedniemu właścicielowi, przed tym, jak zaczęły się cyrki z odpalaniem, padł prędkościomierz. Wymienił cały licznik ze złomu (wersja na 2 wyświetlacze) i przez to nie zgadza się przebieg. Mam stary oryginalny licznik, ale nie działa w nim prędkościomierz. Czy jest jakiś domowy sposób, poprzez podpięcie sprzętem jakimś diagnostycznym, żeby ustawić na wyświetlaczu rzeczywisty przebieg? Gdyby nie była to duża różnica, to bym to olał, ale jednak 44 tysiące to trochę sporo. A może da się naprawić jakoś w starym liczniku prędkościomierz? Co w nich pada, co warto sprawdzić? Przeglądałem allegro za takim licznikiem, ale jak na złość żadnego nie ma do kupienia.

Pacjent:
    Komora silnika Citroena Berlingo 1.9 z 2001 roku z widoczną pompą wtryskową i przewodami.
    Potencjany dawnca:
    Silnik samochodu z widocznymi elementami układu dolotowego i paliwowego.
  • REKLAMA
  • #2 21333592
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1464
    Klekocik 1.9 był w opinii szwagrów i kumpli w problemach paliwowych, zmieniałem w zimie filtr paliwa itd....
    Rzeczywistym problemem była regulacja zaworów, profesjonalny mechanik to prawidłowo ocenił
  • REKLAMA
  • #3 21334036
    Maclfy
    Poziom 10  
    Przeglądając forum znalazłem temat: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3854254.html#19760459 na którym użytkownik szymonwnuk2 przerobił układ paliowy, omijając oryginalny filtr co rozwiązało problem z cofaniem się paliwa. U mnie i tak poprzednik namieszał ominął całkowicie oryginalny filtr paliwa z pompką do paliwa do odpowietrzania. Nie mam nawet odpowietrzyć układu przez to. Zamówiłem Filtr paliwa z 2 wyjściami od Golfa II 1.6D tak jak kolega szymonwnuk2 oraz gruszkę do pompowania paliwa ze wbudowanym zaworem zwrotnym ze starszej wersji XUD9 . Zobaczymy czy pomoże na uciekanie paliwa. Jeśli nie to raczej zastosuję się do twojej rady i zawiozę oby 2 auta do mechanika, żeby ustawił te zawory jak mówisz i przerzucił mi pompę wtryskową starego typu. Chcę jak najwięcej samemu zrobić przy silniku, żeby były mniejsze koszty.

Mam na myśli tą przeróbkę :
    Silnik samochodowy z przerobionym układem paliwowym.

Bo obecnie mam taką rzeźbę pod maską :
    Widok silnika z przerobionym układem paliwowym w samochodzie. Widok pod maską samochodu pokazujący silnik z przerobionym układem paliwowym.
  • #4 21341859
    Maclfy
    Poziom 10  

No niestety ziścił się czarny scenariusz . Prócz problemów z pompą , padnięta uszczelka pod głowicą . Jednak będzie potrzeba przeszczepić silnik z Vana o którym wspominałem że w razie czego będzie dawcą ...
REKLAMA