logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamienniki sond lambda Denso - inny pinout, błąd obwodu grzałki po wymianie

carrot 06 Gru 2024 09:55 549 2
  • #1 21335268
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3587
    Post ku przestrodze: Uważajcie na zamienniki szerokopasmowych sond lambda firmy Denso, miałem ostatnio już 3 przypadki sond, które pasują mechanicznie, na pierwszy rzut oka wszystko jest ok, zgadza się długość przewodów, złącze itd. natomiast zamienniki mają zupełnie inny pinout wtyczki. Po wymianie kasujemy błędy, uruchamiamy silnik i po chwili zapala się check, tym razem błąd dotyczy obwodu grzałki sondy. Jak zaczniemy analizować co jest nie tak i posprawdzamy sobie miernikiem gdzie są piny grzałki w oryginalnej sondzie i w zamienniku to okaże się, że producent umieścił je zupełnie gdzieś indziej. Udało mi się przełożyć kabelki we wtyczce w Outlanderze phev i samochód jeździ bez błędów, natomiast wczoraj poddałem się we Fiacie doblo 1,9jtd, nie dość, że grzałka jest wpięta gdzieś indziej to jeszcze rezystor kalibracyjny też jest inaczej umieszczony, oryginalny ma 100Ω a w zamienniku 500Ω. I weź teraz oddaj do hurtowni sondę, którą zamontowałeś w samochodzie i uruchomiłeś silnik...
  • #2 21335436
    ZAHYR
    Poziom 33  
    Ocena: 179
    Miałem identyczny przypadek w nissanie chyba. Sonda też denso. Co do hurtowni to zwrócić nie zwrócisz, ale zostaje reklamacja.
  • #3 21501207
    Doktorr
    Poziom 35  
    Ocena: 1097
    Trend jest szerszy zamiast Dox0510 założyłem inny markowy produkt nawet droższy i po 40 ok wywalał błąd bogatej mieszanki.
REKLAMA