logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie roletami Mobilus M35 MR - alternatywne rozwiązania?

Omletowiec 06 Gru 2024 21:10 1191 5
  • #1 21336330
    Omletowiec
    Poziom 1  
    Witam. W nowo postawionym domu zamontowano nam niedawno okna z roletami. Wszystkie rolety są ze sterowaniem radiowym (odchodzi od nich kabel z trzema przewodami), silnik to Mobilus M35 MR 10/14, mam jeden centralny pilot (Pilot COSMO HCT), żeby nimi wszystkimi sterować. Jednak chciałbym ostatecznie mieć też przycisk przy każdym oknie, żeby tam sterować każdą roletą pojedynczo. Producent Mobilus mówi, że teraz jedyną opcją jest dokupienie radiowych sterowników od nich (np. Ścienny pilot COSMO WM), które przez pilot mogę skonfigurować, żeby radiowo były połączone każdy sterownik z każdą roletą. Te sterowniki są na baterie 3xAAA i generalnie nie pasuje mi taka opcja.

Czy ktoś miał podobny problem, ma ktoś może jakiś pomysł, jak to rozwiązać? Czy jest szansa znaleźć sterownik z innej firmy, który by działał normalnie na prąd z kabla i ogarniał mi tę sytuację? Pewnie też by musiał radiowo sterować tą roletą, skoro tylko 3 kable odchodzą od silnika? Jest w ogóle możliwa taka integracja sprzętu z różnych firm?

Widzę, że mają na stronie coś takiego jak moduł C-MR - możliwość radiowej obsługi rolety. Czy dałoby się jakoś podpiąć do tego przycisk sterowania rolety i przez ten moduł wysyłać sygnał na roletę?

https://mobilus.pl/mobilus-products/moduly-mobilus/c-mr/
    AI: Czy możesz podać więcej informacji na temat wymagań dotyczących kompatybilności, które musiałby spełniać sterownik innej firmy, aby działał z Twoim obecnym systemem?
    Nie znam ich
    AI: Czy są jakieś ograniczenia instalacyjne, które powinniśmy wziąć pod uwagę przy proponowaniu alternatywnych rozwiązań, np. dostępność miejsca na dodatkowe moduły lub specyficzne wymagania dotyczące okablowania?
    Nie, jestem na etapie budowy, można wszystko zmienić.
  • #2 21337240
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3622
    Skoro są dostępne zarówno piloty klawiszowe jak i dopuszkowe, sam sobie odpowiedziałeś.
    Jeśli nie chcesz baterii w klawiszówkach - daj pod każdy mały zasilacz sieciowy 5V zamiast nich, co wiąże się jednak z dokuciem przewodu 230V z puszki zasilającej roletę do przełącznika.
    Prościej założyć ten nadawczy moduł podtynkowy, któy działa na "prąd z kabla", tyle że pytanie, czy wlezie pod/nad przewody w puszcze zasilającej roletę (lub wystukać nowe puszki), tutaj też musisz puścić 2 przewody od tego modułu do przełącznika klawiszowego na dole.
    Czyli kucie tak czy inaczej cię nie ominie ( a czy jest warte wymiany kilku bateryjek AAA co jakiś czas....)
  • #3 21337253
    lemur75
    Poziom 16  
    Ocena: 40
    >>21336330
    Niestety przy tym modelu silnika pozostaje ci tylko pilot naścienny.
    Moduł c-mr to odbiornik radiowy. Stosuje się go gdy chcesz sterować za pomocą pilota silnikiem bez radioodbiornika. Ty potrzebujesz nadajników czyli pilotów.
  • #4 21337262
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3622
    A moduł dopuszkowy C-AR? to już nadajnik z dwoma wejściami stykowymi (co prawda opisany jako współpracujący z centralami alarmowymi ale styk to styk, czy to z centrali, czy to z przycisku ściennego).
  • #6 21757341
    Dariusz_83
    Poziom 1  
    Witam, mam podobny problem. Czyli jak to można podłączyć? Można jakiś schemat prosić :)
REKLAMA