logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Viessmann Vitodens 200-W: Jak zaprogramować cyrkulację CWU i ustawić temperatury?

pinochio 07 Gru 2024 20:06 1158 1
REKLAMA
  • #1 21337564
    pinochio
    Poziom 11  
    Ocena: 76
    Mam od wczoraj uruchomiony nowy kocioł Viessmann Vitodens 200-W (B2HF), połączony wraz ze starym, ale dobrym zasobnikiem wody Viessmann VertiCell 200 (HG). Chciałbym otworzyc wątek na temat programowania tego kotła i się czegoś nauczyć. Pierwszy problem, jaki po pierwszym uruchomieniu przez serwisanta pozostał nierozwiązany, to brak cyrkulacji wody użytkowej.
    Serwisant podłączył pompę cyrkulacyjną pod wejście P2, ale chyba nie wprowadził odpowiednich kodów, bo nie wyświetla mi się w menu "Ciepła woda użytkowa" opcja do ustawień cyrkulacji. Może ktoś mnie poinstruować, jak zaprogramować cyrkulację CWU?

Zdjęcie kotła Viessmann Vitodens 200-W i zasobnika wody Viessmann VertiCell 200 w kotłowni. Zbliżenie na panel połączeń kotła Viessmann z widocznymi kolorowymi przewodami i złączami.

Wszedłem w menu serwisowe, i widzę, że jednak serwisant coś tam poustawiał, może ktoś to ocenić, czy dobrze tak jest?

Panel sterowania kotła Viessmann z menu ciepłej wody użytkowej na wyświetlaczu.

Na niemieckim forum poinformowano mnie, że pompa cyrkulacyjna ustawia się automatycznie do programu ciepłej wody, to jak to w takim razie zrobić?

Druga rzecz, która mnie interesuje, to jakie są optymalne parametry ustawień temperatury wody na zasilaniu normalne, a jakie zredukowane? Dom jest ogrzewany grzejnikami tradycyjnymi (purmo), cztery piętra, 19 grzejników i dodatkowo w jednej łazience odgałęzienie na podłogówkę. Średnio docieplony, przez duże okno klatkowe duże straty ciepła. Serwisant ustawił u mnie normalny na 55, a zredukowany na 45, czy to jest ok?

Panel sterowania kotła Viessmann z wyświetlaczem temperatury.

Dodano po 4 [godziny] 52 [minuty]:

Na poniższym filmiku jest pokazane, jak ustawić program czasowy cyrkulacji ciepłej wody użytkowej, ale u mnie nie ma takiej opcji na wyświetlaczu

Wyświetlacz kotła Viessmann z menu ciepłej wody użytkowej.

Może serwisant źle ją podłączył i dlatego nie jest wyświetlana ta opcja w menu? Podłączył pod P2.
  • REKLAMA
  • #2 21340586
    pinochio
    Poziom 11  
    Ocena: 76
    Ok, nikt nie pomógł, problem rozwiązałem samemu. Serwisant przy pierwszym uruchomieniu zawalił i ustawił w menu Ciepła woda użytkowa - Zasobnik z jednym czujnikiem, zamiast - Zasobnik z jednym czujnikiem i pompą cyrkulacyjną. Ponownie zainicjalizowałem asystenta uruchamiania i zmieniłem tak jak należy tę opcję. Teraz jest widoczny w głównym menu ciepłej wody użytkowej Program czasowy pompy cyrkulacyjnej... i wszystko hula jak trzeba.

Wyświetlacz sterownika z menu ustawień ciepłej wody użytkowej. Panel sterowania urządzenia marki Viessmann, wyświetla ustawienia dla ciepłej wody użytkowej.
REKLAMA