logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak prawidłowo uziemić wiszącą szafę Rack wraz z urządzeniami

ryba2303 08 Gru 2024 17:32 2043 10
REKLAMA
  • #1 21338829
    ryba2303
    Poziom 2  
    Witam, mam pytanie odnośnie uziemienia wiszącej szafy Rack oraz urządzeń się w niej znajdujących. Szafa znajduje się nad główną rozdzielnicą elektryczna w związku z czym zrobiłem to w ten sposób, że wszystkie urządzenia podpiąłem od śrubki uziemienia na obudowie urządzenia do zbiorczej szyny którą umieściłem na dole szafy (Przewód linka PE 10mm²- od strony urządzenia końcówka oczkowa, od strony szyny tulejka). Następnie od zbiorczej szyny chcę poprowadzić kabel również 10mm² do szyny uziemienia w rozdzielnicy. Mam pytanie w jaki sposób uziemić samą szafę rack ? Należy podpiąć przewód do szyny na której są zamocowane urządzenia i następnie do szyny zbiorczej w szafie ? Czy może od obudowy do szyny zbiorczej w szafie? Proszę o pomoc i ocenę czy wszystko prawidłowo wykonałem.

Widok przedni i tylni rejestratora HikVision z zaznaczonym miejscem do uziemienia. Widok z tyłu urządzenia sieciowego z gniazdem zasilania i śrubą uziemiającą. Zestaw listew uziemiających w białych obudowach. Widok wnętrza wiszącej szafy Rack z urządzeniami sieciowymi. Zielono-żółty przewód z końcówką oczkową na szarym tle.
    AI: Jaki jest model lub typ szafy Rack, którą chcesz uziemić? Czy producent zaleca jakieś konkretne metody uziemienia?
    Szafa Getfort, brak oryginalnego miejsca do uziemienia
    AI: Jakie urządzenia znajdują się w szafie Rack? Czy mają one jakieś specyficzne wymagania dotyczące uziemienia?
    Switch Tp-link, rejestrator HikVision, Router
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21338863
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21338899
    ryba2303
    Poziom 2  
    Szafa jest marki Getfort, także nie takie znowu "tani chińczyk", tylko polski produkt. Niemniej jednak miejsca na uziemienie nie przewidział. Jak w takim razie mogę takie miejsce samemu dorobić? Obskrobać kawałek farby z dwóch stron, zrobić mały przewiert i do tego przez śrubę przykręcić przewód uziemiający do szyny zbiorczej? Co z szynami, na których wiszą sprzęty? Zrobić tak samo, tzn. przełożyć śrubę i przykręcić kabel?
  • #4 21338918
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21339395
    ryba2303
    Poziom 2  
    W takim razie może ktoś sam dorabiał punkty uziemienia do obudowy i szyny szafy rack i podrzuci jakiś patent, jak to najlepiej wykonać?
  • REKLAMA
  • #6 21402185
    ryba2303
    Poziom 2  
    Co w wypadku, gdy u klienta zamontowana jest szafa rack, do której schodzą się wszystkie skrętki z kamer i pokoi na patchpanel + rejestrator + switch poe + router. W szafie rack jest listwa zasilająca i nie ma możliwości uziemić wszystkich urządzeń do GSU, ponieważ klient nie życzy sobie układania kolejnego przewodu. Czy w takiej sytuacji można zrobić w szafie szynę zbiorczą, do której podłączymy uziemienie wszystkich urządzeń, a następnie szynę do bolca pe w listwie? Czy lepiej odpuścić całkiem uziemienie urządzeń i nie kombinować do PE w listwie?
  • Pomocny post
    #7 21918834
    domsat
    Poziom 23  
    Ocena: 185
    Odkopuję ten temat, bo akurat zamontowałem szafkę Rack. Szafka wyprodukowana w Chinach. W PL sprzedawana pod markami Pulsar, Eprado i Pixir. Wyrób b. porządny. Zacisk uziemienia oczywiście jest. Odnośnie szafki Getfort to z jej opisu wynika, że ma w/w zacisk:
    "Najważniejsze cechy
    Szafa wisząca 6U
    Drzwi przednie przeszklone z zamkiem
    Głębokość 450mm
    Zdejmowane panele boczne
    Uziemienie
    2 regulowane przepusty kablowe
    Miejsce na wentylator"
    Forumowicze - nie doktoryzujcie się w temacie uziemienie szafki. LgY 4 mm kw doprowadzone do zacisku wystarczy. Uziemiamy rejestrator i metalowy switch oraz ekrany F/UTP
  • REKLAMA
  • #8 21918853
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3530
    domsat napisał:
    Odkopuję ten temat, bo akurat zamontowałem szafkę Rack.
    Forumowicze - nie doktoryzujcie się w temacie uziemienie szafki. LgY 4 mm kw doprowadzone do zacisku wystarczy.
    Jakiej odpowiedzi oczekujesz w dziale elektryka ?
  • #9 21918859
    domsat
    Poziom 23  
    Ocena: 185
    Ja nie oczekuję żadnej odpowiedzi. Po prostu przedstawiłem swoją opinię.
  • #10 21919370
    ryba2303
    Poziom 2  
    Czyli jak dobrze zrozumiałem do zacisku fabrycznego w szafie rack prowadzisz LgY z obudowy switcha, z patchpanelu FTP i ewentualnie z metalowych drzwiczek z szafy rack? Robisz to w celu wyrównania potencjałów? Bo skoro zacisk z szafy nie jest podłączony nigdzie dalej do uziemienia, to jako tako nie stanowi uziemienia.
  • #11 21921402
    ryba2303
    Poziom 2  
    @domsat zyli jak dobrze zrozumiałem do zacisku fabrycznego w szafie rack prowadzisz LgY z obudowy switcha, z patchpanelu FTP i ewentualnie z metalowych drzwiczek z szafy rack? Robisz to w celu wyrównania potencjałów? Bo skoro zacisk z szafy nie jest podłączony nigdzie dalej do uziemienia, to jako tako nie stanowi uziemienia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy prawidłowego uziemienia wiszącej szafy rack oraz urządzeń zamontowanych wewnątrz. Autor opisał wykonanie zbiorczej szyny PE w szafie i połączenie do niej urządzeń przewodem 10 mm², z planem dalszego połączenia szyny z szyną uziemienia w rozdzielnicy. Pojawiły się wątpliwości, jak uziemić sam korpus szafy rack oraz czy punkty uziemienia należy prowadzić osobno dla urządzeń, szyn montażowych, korpusu, drzwi i boków. W odpowiedziach wskazano, że szafa powinna mieć fabryczny zacisk/kołek uziemiający, a jeśli producent go nie przewidział, należy zwrócić się do producenta lub wykonać punkt uziemienia samodzielnie w sposób zapewniający dobry styk metaliczny. W późniejszej części rozmowy doprecyzowano, że w praktyce wystarczy doprowadzić przewód LgY 4 mm² do zacisku szafki i uziemić rejestrator, metalowy switch oraz ekrany przewodów F/UTP, przy czym podkreślono różnicę między samym zaciskiem ekwipotencjalizacji a rzeczywistym połączeniem do GSU/MSU.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA