logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak prawidłowo uziemić wiszącą szafę Rack wraz z urządzeniami

ryba2303 08 Gru 2024 17:32 1743 5
  • #1 21338829
    ryba2303
    Poziom 3  
    Witam, mam pytanie odnośnie uziemienia wiszącej szafy Rack oraz urządzeń się w niej znajdujących. Szafa znajduje się nad główną rozdzielnicą elektryczna w związku z czym zrobiłem to w ten sposób, że wszystkie urządzenia podpiąłem od śrubki uziemienia na obudowie urządzenia do zbiorczej szyny którą umieściłem na dole szafy (Przewód linka PE 10mm²- od strony urządzenia końcówka oczkowa, od strony szyny tulejka). Następnie od zbiorczej szyny chcę poprowadzić kabel również 10mm² do szyny uziemienia w rozdzielnicy. Mam pytanie w jaki sposób uziemić samą szafę rack ? Należy podpiąć przewód do szyny na której są zamocowane urządzenia i następnie do szyny zbiorczej w szafie ? Czy może od obudowy do szyny zbiorczej w szafie? Proszę o pomoc i ocenę czy wszystko prawidłowo wykonałem.

Widok przedni i tylni rejestratora HikVision z zaznaczonym miejscem do uziemienia. Widok z tyłu urządzenia sieciowego z gniazdem zasilania i śrubą uziemiającą. Zestaw listew uziemiających w białych obudowach. Widok wnętrza wiszącej szafy Rack z urządzeniami sieciowymi. Zielono-żółty przewód z końcówką oczkową na szarym tle.
    AI: Jaki jest model lub typ szafy Rack, którą chcesz uziemić? Czy producent zaleca jakieś konkretne metody uziemienia?
    Szafa Getfort, brak oryginalnego miejsca do uziemienia
    AI: Jakie urządzenia znajdują się w szafie Rack? Czy mają one jakieś specyficzne wymagania dotyczące uziemienia?
    Switch Tp-link, rejestrator HikVision, Router
  • Pomocny post
    #2 21338863
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21338899
    ryba2303
    Poziom 3  
    Szafa jest marki Getfort, także nie takie znowu "tani chińczyk", tylko polski produkt. Niemniej jednak miejsca na uziemienie nie przewidział. Jak w takim razie mogę takie miejsce samemu dorobić? Obskrobać kawałek farby z dwóch stron, zrobić mały przewiert i do tego przez śrubę przykręcić przewód uziemiający do szyny zbiorczej? Co z szynami, na których wiszą sprzęty? Zrobić tak samo, tzn. przełożyć śrubę i przykręcić kabel?
  • #4 21338918
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21339395
    ryba2303
    Poziom 3  
    W takim razie może ktoś sam dorabiał punkty uziemienia do obudowy i szyny szafy rack i podrzuci jakiś patent, jak to najlepiej wykonać?
  • #6 21402185
    ryba2303
    Poziom 3  
    Co w wypadku gdy u klienta zamontowana jest szafa rack do której schodzą się wszystkie skrętki z kamer i pokoi na patchpanel + rejestrator+ switch poe + router. W szafie rack jest listwa zasilająca i nie ma możliwości uziemić wszystkich urządzeń do GSU ponieważ klient nie życzy sobie układania kolejnego przewodu. Czy w takiej sytuacji można zrobić w szafie szynę zbiorczą do której podłączymy uziemienie wszystkich urządzeń a nastepnie szynę do bolca pe w listwie ? Czy lepiej odpuścić całkiem uziemienie urządzeń i nie kombinować do PE w listwie ?
REKLAMA