logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Napęd CAME 109BX-78A do bramy nie startuje przy niskich temperaturach

sokaro 09 Gru 2024 19:54 1326 35
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego napęd CAME 109BX-78A z płytą ZBX7N czasami nie startuje przy zamykaniu lub otwieraniu mimo podania sygnału, a po kilku próbach zaczyna działać?

Najbardziej prawdopodobną przyczyną był problem na płycie sterującej, konkretnie z przekaźnikiem lub jego lutami, a nie z kondensatorem czy enkoderem. W threadzie najpierw zalecono obejrzenie całej płyty i sprawdzenie zacisków, potem wymieniono kondensator rozruchowy 119RIR278, ale to nie pomogło [#21340697][#21340814][#21343610] Następnie pojawił się kod E3, czyli niewykryta praca silnika, a po dociśnięciu wskazanego przekaźnika brama ruszała, co wskazywało na słaby styk albo zimny lut [#21357365][#21357768][#21436237] Po poprawieniu lutów na przekaźniku i oczyszczeniu przepalonych ścieżek napęd zaczął działać za każdym razem [#21439403][#21456066]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 21340660
    sokaro
    Poziom 8  
    Ocena: 9
    Dzień dobry,

mam prośbę o pomoc w temacie problemu z napędem CAME 109BX-78A do bramy przesuwnej, jednoskrzydłowej (napęd wyposażony w płytę ZBX7N).

Od kilku tygodni, co jakiś czas pojawia się problem ze startem bramy (najczęściej przy zamykaniu, rzadziej przy otwieraniu). Jak widać na załączonym filmie napęd nie startuje chociaż dostaje sygnał (miga lampa ostrzegawcza) - niezależnie czy sygnał podany z pilota czy aplikacji SUPLA. Po kilku próbach brama startuje i zamyka się.

Problem wiążę z niższymi temperaturami - wydaje mi się, że może siadać jakaś elektronika odpowiadająca za wprawienie napędy w ruch.

Kto miał podobny problem i jak można go rozwiązać?
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • #2 21340697
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3674
    Obejrzyj dokładnie (nawet z użyciem lupy) całą płytę. Dodatkowo sprawdź pewność połączeń w zaciskach.
  • #3 21340715
    sokaro
    Poziom 8  
    Połączenia, przewód sprawdzone, są ok.
  • #4 21340735
    balonika3
    Poziom 43  
    Nie wiem, co znaczy "połączenia, przewód sprawdzone". Tam nie ma jednego przewodu. Poza tym pisałem o płycie.
  • #5 21340814
    Darek0026
    Poziom 31  
    Ocena: 378
    Wymień kondensator rozruchowy na początek. Kod części 119RIR278
  • #6 21343610
    sokaro
    Poziom 8  
    Wymieniłem kondensator. Też wydawało mi się, że to może być przyczyną. Niestety po wymianie problem się powtórzył. Jakieś inne pomysły co można sprawdzić?
  • #7 21343722
    Darek0026
    Poziom 31  
    Cześć

Sprawdź, czy wymiary montażowe są zachowane, a zwłaszcza szczelina przy ograniczniku otwarcia (nie mylić z wyłącznikiem krańcowym) - brama może się klinować. Popatrz również na luz listwy - koło zębate:

wpis #5 https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4091268.html

Jeżeli brama zostanie przesunięta do pozycji z filmu, porusz bramą w jedną i drugą stronę delikatnie. Koło zębate nie powinno się ruszać w pewnym zakresie, a brama tak - oznacza to, że jest wymagana szczelina/luz. Brama nie może wisieć/opierać się na kole - napęd to nie podpora dla bramy. Jeżeli będzie się zgadzać, to trzeba sprawdzić silnik, czy jest ok. Jeśli jest ok, to ekipa i trzeba ściągać bramę, aby obejrzeć wózki.

Pozdrawiam

edit:

U Ciebie widać, że przy próbie otwarcia/zamknięcia zapala się lampa, to znaczy, że silnik również dostaje napięcie. Po podejściu do bramy (gdy zapala się kogut) powinieneś słyszeć, że silnik buczy, ale nie może z jakiegoś powodu wystartować/pokonać oporu bramy.
  • #8 21357363
    sokaro
    Poziom 8  
    Dziś zdjąłem obudowę. Sprawdziłem połączenia przewodów i wtyczek na płycie głównej. Przy awarii pojawia się komunikat E E. Zauważyłem, że problem ze startem zdarza się nie tylko w pozycji Zamknięta/Otwarta, ale również w różnych pozycjach pośrednich. Wg mnie brama w trybie ręcznym pracuje swobodnie. Nie ma oporów. Czy ten komunikat oznacza coś konkretnego?

• #9 21357365
    Darek0026
    Poziom 31  
    E3 oznacza, że centrala nie wykryła z jakiegoś powodu, że kręci się silnik, co się zgadza z filmem. Z jakiegoś powodu nie ma siły wystartować. Jaka rezystancja uzwojeń silnika?
  • #10 21357372
    balonika3
    Poziom 43  
    Silnik startuje, ale centrala tego nie widzi. Podejrzanym jest enkoder.
  • #11 21357376
    sokaro
    Poziom 8  
    Tak właśnie podejrzewam. Zaraz wyłączę enkoder w opcjach i sprawdzę czy bez będzie ok. W F11 ustawiam OFF i muszę wykonać kalibrację? Chyba nie muszę fizycznie demontować enkodera.
  • #12 21357383
    balonika3
    Poziom 43  
    Sam enkoder niekoniecznie jest uszkodzony, mógł też odpaść magnes.
  • #13 21357401
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 938
    balonika3 napisał:
    mógł też odpaść magnes.

Odpaść może nie, ale sam magnes mógł się poluzować (najczęściej taki magnes nabijany jest na oś wirnika silnika).
    Po prostu silnik zaczyna pracować, a zamontowany magnes nie nadąża za obrotami wirnika.
    Takie magnesy wyglądają różnie, na przykład tak:

Zbliżenie na metalowy wał z magnesem osadzonym na osi spirali. Zbliżenie na magnes zamocowany na osi wirnika obok metalowego elementu silnika. Zbliżenie na wał z zamontowanym magnesem i gwintem.
  • #14 21357464
    sokaro
    Poziom 8  
    Ten magnes jest na enkoderze czy przy silniku?
  • #15 21357525
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 938
    Sam magnes porusza się, najczęściej się kręci na jakimś tam wirniku (akurat w tym prezentowanym przeze mnie przypadku tak jest). Jest to małe, czarne, płaskie, okrągłe coś, co widać na powyższych fotkach. Tako, że to nie taki zwykły magnes. Magnes może posiadać nawet kilka pól N, S (północ, południe).

A sam enkoder wraz z płytką może wyglądać na przykład tak:
    Płytka z czujnikami Halla i złączem pinowym. Płytka obwodu drukowanego z czujnikami Halla. Płytka drukowana z czujnikami Halla i elementami elektronicznymi
    Jest to część nieruchoma, która się nie kręci, ale za to posiada tak zwane sensory (czujniki Halla), to te czarne prostokąciki z więcej niż dwiema nóżkami. Magnes kręcący się w ich pobliżu generuje za ich pośrednictwem odpowiednie impulsy odczytywane przez sterownik. A zresztą w sieci jest tego od "groma", jak działa czujnik Halla (hall sensor).

Uwaga:
    Przedstawione przeze mnie fotki to tylko jako poglądowe, ale prawdziwe.
    Bo wcale nie znaczy, że autor tematu musi mieć takie same lub podobne elementy, a co za tym idzie stosować się do moich porad.
  • #16 21357704
    Darek0026
    Poziom 31  
    Wprowadzacie w błąd, w tym napędzie nie ma takiego modułu n-kodera tylko optyczny, proszę sprawdzić kod 001B4336.
    Kolejnym wprowadzeniem w błąd jest brak poprawnej interpretacji powodu pojawienia się E3 a tym przypadku.
  • #17 21357710
    sokaro
    Poziom 8  
    Tak, mam taki enkoder, montowałem go kilka lat temu.
  • #18 21357712
    Darek0026
    Poziom 31  
    sokaro napisał:
    Tak, mam taki enkoder

Nie ma w tym napędzie takiego modułu n-kodera, mylisz z innym modelem, np. CAME BXV.

Naciskasz pilot, zaczynają się kręcić segmenty na wyświetlaczu - w momencie gdy się kręcą, centrala puszcza napięcie na silnik (u ciebie nie do końca dobrze słychać, czy silnik buczy, więc nie wiadomo, czy centrala puszcza napięcie prawidłowo). Powinien wystartować, ale nie startuje z jakiegoś powodu, w efekcie centrala pokazuje E3 - nie wykryta praca silnika.

Jeżeli uszkodzony byłby moduł n-kodera, to brama by ruszyła najpierw w jedną, potem w drugą stronę i dopiero byłby zwrócony komunikat E3 z powodu uszkodzonego modułu n-kodera lub innego problemu, który np. byłby na płycie.

Jeszcze raz:

E3 - NIEWYKRYTA PRACA SILNIKA
  • #19 21357721
    sokaro
    Poziom 8  
    Mam zamontowany 001B4336 (lub bardzo podobny jeśli są różne modele, ale konstrukcja taka) i brama działała poprawnie kilka lat.
  • #20 21357725
    Darek0026
    Poziom 31  
    sokaro napisał:
    001B4336

To ten moduł jest przeznaczony do tego napędu, ale nie ma w nim żadnych magnesów na wirniku, jak sugerowali koledzy.
    To, czego jeszcze nie napisali, to że ten moduł, mam na myśli koronkę na wirniku, jest bardzo delikatny i łatwo ją uszkodzić przy grzebaniu. Ten moduł jest praktycznie bezawaryjny w tym sprzęcie i nigdy nie widziałem, aby się uszkodził.

Teoria o uszkodzonym tym module to całkowita bzdura - dlaczego? Opisałem w innym wpisie.
  • #21 21357726
    sokaro
    Poziom 8  
    CAME 109BX-78A, płyta ZBX7N

Co powinienem sprawdzić?
  • #22 21357740
    Darek0026
    Poziom 31  
    W mojej opinii należy sprawdzić, czy są prawidłowe luzy.
    Gdy brama jest zamknięta, odłącz napięcie, sięgnij do koła zębatego i sprawdź, czy możesz nim poruszyć milimetr w jedną i milimetr w drugą. Jeżeli nie da się, to jest już pierwsza rzecz do zrobienia.

Następnie trzeba ewentualnie podkręcić siłę na trafo, czarny kabel możesz przełożyć np. na pozycję 3, jeśli masz na niższym.
    Kolejna sprawa to demontaż i przegląd napędu. Kolejna to trzeba zajrzeć do wózków.
  • #23 21357768
    balonika3
    Poziom 43  
    Co do jednego, racja - błąd pojawia się gdy silnik nie wystartuje. Co do enkoderów, to trudno pamiętać, jakie są w każdym napędzie, magnetyczne, czy optyczne. Co do samego problemu - autor napisał, że brama chodzi lekko, więc ja bym wskazał na przekaźnik. Można dołączyć równolegle do silnika żarówkę jak najmniejszej mocy i wiele się wyjaśni.
  • #24 21357782
    Darek0026
    Poziom 31  
    balonika3 napisał:
    Ale co do enkoderów, to trudno pamiętać, jakie są w każdym napędzie, magnetyczne, czy optyczne.

Jak się nie wie, to lepiej nie pisać, bo później ktoś będzie szukał tego magnesu, rozbierze napęd, pop******i czujnik optyczny - jest delikatny. Przy ponownym skręcaniu źle założy silnik (trzeba go właściwie zamontować zgodnie z instrukcją), podczas przykręcania urwie ucho od silnika. O tym pomyślałeś? Pewnie nie.
    Zwrócisz mu za to siano?

Co do przekaźników, to wystarczy z życiem puknąć w nie, gdy napęd nie może wystartować. Nie słychać, czy silnik buczy, czy nie.
    Na filmie widać, że E3 pokazuje się w jedną stronę tylko, co również sugeruje przekaźniki.
  • #25 21357810
    balonika3
    Poziom 43  
    Darek0026 napisał:
    Na filmie widać że E3 pokazuje się w jedną stronę tylko co również sugeruje przekaźniki.

Ale o tym nie napisałeś, tylko sugerujesz demontaż całego napędu.
    Darek0026 napisał:
    Zwrócisz mu za to siano?
    Nie samym sianem człowiek żyje! Luz kolego! Jeszcze niczego nie zepsuł!
  • #26 21357819
    Darek0026
    Poziom 31  
    balonika3 napisał:
    Ale o tym nie napisałeś, tylko sugerujesz demontaż całego napędu.

Chodzi o to aby odwodzić autora od problemu z napędem a sprawdzić najpierw bramę, dla mnie to nic nie znaczy że brama chodzi lekko. Bo ona chodzi lekko z punktu widzenia ręki autora a jak chodzi z punktu widzenia wału na którym jest koło zębate?

Najpierw podstawy a dopiero później inwazyjne sprawy.

Bo nie słychać czy w tą jedną stronę silnik buczy, autor powinien to sprawdzić, jeżeli buczy to nie przekaźniki.

Łatwo gadać i wprowadzać w błąd a nie myśleć z czym to się wiąże później. I tu nie chodzi tylko o autoa ale o wszystkich innych którzy kiedyś będą to czytać.
  • #27 21357828
    balonika3
    Poziom 43  
    Tyle, że każda porada, udzielana na odległość może wprowadzać w błąd, bo nie jest się na miejscu i nie można samemu wszystkiego sprawdzić, a logika pytającego rzadko jest spójna z naszą. Kolega też podał kilka przyczyn, a prawdziwa jest zapewne tylko jedna z nich (a może i nie). Zatem pozostałe są błędne... Taka już jest specyfika naprawiania przez internet.
  • #29 21357844
    balonika3
    Poziom 43  
    Darek0026 napisał:
    Napewno to nie jest moduł n-kodera :)

No tyle już wiemy. I tylko tyle.
  • #30 21436237
    sokaro
    Poziom 8  
    Cześć,
    Problem zdiagnozowany. Jest problem z jednym z przekaźników(wskazany śrubokrętem).
    Zbliżenie na płytę z kilkoma przekaźnikami i wskazanym śrubokrętem.
    Gdy brama nie może wystartować i docisnę ten przekaźnik brama rusza.

Będę chciał wymienić element i mam 2 pytania:
    1) Znalazłem taką ofertę - czy szukać czegoś z wyższej półki czy nie ma sensu?

https://eltron.pl/przekazniki_mocy_do_druku-f...Amhoh-N-omqcZY-syjCKmtCDcrvaJOPjroOEu8EEZLu26

2) Czy wymiana jest bardzo skomplikowana dla kogoś posiadające umiejętności lutowania na poziomie średnim?

Z góry dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy napędu do bramy przesuwnej CAME 109BX-78A z płytą sterującą ZBX7N, który nie startuje przy niskich temperaturach, najczęściej podczas zamykania. Objawem jest migająca lampa ostrzegawcza i komunikat E3, oznaczający niewykrytą pracę silnika. Brama w trybie ręcznym działa swobodnie, co wyklucza mechaniczne zacięcia. W toku diagnostyki wymieniono kondensator rozruchowy (kod 119RIR278) bez efektu. Sprawdzono połączenia przewodów i wtyczek na płycie, które były poprawne. Podejrzewano uszkodzenie przekaźnika na płycie głównej, co potwierdziło przyciśnięcie przekaźnika śrubokrętem, które umożliwiało start bramy. Wykryto częściowo przepalone ścieżki na płytce w okolicy przekaźnika, prawdopodobnie spowodowane uszkodzeniem lub obecnością insektów. Zalecane było poprawienie lutów przekaźnika zamiast jego wymiany, ze względu na trudności z dostępnością części. Po przelutowaniu i oczyszczeniu ścieżek napęd działa poprawnie. Dyskusja wykluczyła uszkodzenie modułu enkodera optycznego (kod 001B4336), który jest praktycznie bezawaryjny w tym modelu. Zwrócono uwagę na konieczność sprawdzenia luzów mechanicznych koła zębatego i poprawności montażu silnika oraz na możliwość uszkodzenia przekaźników lub ich lutów jako przyczynę problemu z rozruchem silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA