logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Subwoofer nie działa, dioda nie świeci, zaschnięte plamy na płytce - co sprawdzić?

sebastianraszkowskis 10 Gru 2024 12:42 864 20
REKLAMA
  • #1 21341624
    sebastianraszkowskis
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam kolegów, nisko prądowych. Mam problem z subwooferem. Przestał działać, a jak wyłączyłem i włączyłem to już nawet dioda nie zaświeciła. Podpowie ktoś od czego zacząć? Bo z mojej branży wszytko jest ok, napięcie dochodzi na włącznik i włącznik też dalej podaje, ale dalej to nie wiem co się powinno dziać. Na płytce są jakieś "kałuże" zaschniętego czegoś, ale kondensatory wyglądają na całe. Czy ze zdjęć coś widać? Dawałem to elektroników już 2 razy, ale teraz nie mam nikogo w zasięgu 70km i taki problem z tym mam. A gdybym sam zasilacz chciał inny wstawić to po czym poznać jaki?
    AI: Jaki to model i marka subwoofera? To pomoże w dokładniejszym zdiagnozowaniu problemu.
    Carbon 150W
    Załączniki:
    • Subwoofer nie działa, dioda nie świeci, zaschnięte plamy na płytce - co sprawdzić? IMG20241209211225.jpg (2.06 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Subwoofer nie działa, dioda nie świeci, zaschnięte plamy na płytce - co sprawdzić? IMG20241209211222.jpg (1.71 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Subwoofer nie działa, dioda nie świeci, zaschnięte plamy na płytce - co sprawdzić? IMG20241209211231.jpg (2.14 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Subwoofer nie działa, dioda nie świeci, zaschnięte plamy na płytce - co sprawdzić? IMG20241209211426.jpg (1.8 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Subwoofer nie działa, dioda nie świeci, zaschnięte plamy na płytce - co sprawdzić? IMG20241209211429.jpg (1.7 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Subwoofer nie działa, dioda nie świeci, zaschnięte plamy na płytce - co sprawdzić? IMG20241209211942.jpg (2.56 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Subwoofer nie działa, dioda nie świeci, zaschnięte plamy na płytce - co sprawdzić? IMG20241209211959.jpg (2.25 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Subwoofer nie działa, dioda nie świeci, zaschnięte plamy na płytce - co sprawdzić? IMG20241209211948.jpg (1.98 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Subwoofer nie działa, dioda nie świeci, zaschnięte plamy na płytce - co sprawdzić? IMG20241209212005.jpg (2.22 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Subwoofer nie działa, dioda nie świeci, zaschnięte plamy na płytce - co sprawdzić? IMG20241209212253.jpg (2.13 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Subwoofer nie działa, dioda nie świeci, zaschnięte plamy na płytce - co sprawdzić? IMG20241209212325.jpg (2.34 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Subwoofer nie działa, dioda nie świeci, zaschnięte plamy na płytce - co sprawdzić? IMG20241209212310.jpg (2.04 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21341680
    Pikko_Srv
    Poziom 22  
    Ocena: 71
    Dokąd jest napiecie.? Zwarcia na diodach sprawdzałeś? kondensatorach?
  • Pomocny post
    #4 21341747
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3855
    Sprawdż czy na największym kondensatorze zasilacza jest około 310VDC
  • Pomocny post
    #5 21341829
    TechLovers
    Poziom 17  
    Ocena: 81
    Czy przetwornica uruchamia się? Po stronie wtórnej jest jakieś napięcie? Na płycie zasilacza widoczne kilka zimnych lutów. Charakterystyczne obrączki na polach lutowniczych. Mosfet zasilacza sterowany z układu umieszczonego na małej pionowej płytce, obok kondensatora na 310V. Co to za rezystor 750k wmontowany na spodzie PCB? Sprawdź kondensator obok sterownika przetwornicy (ten mały). Często jego uszkodzenie uniemożliwia start. Zmierz napięcie na tym kondensatorze. To zasilanie sterownika przetwornicy. Powinno tam być od kilku do kilkunastu V, w zależności od typu układu. Sprawdź rezystor 0,22Ω. Jeśli jest uszkodzony, to należy sprawdzić tranzystor na radiatorze. Bez dodatkowych pomiarów dalsze porady to w zasadzie wróżby. Należy dokonać podstawowych pomiarów napięć po stronie pierwotnej i wtórnej.
  • #6 21342527
    sebastianraszkowskis
    Poziom 5  
    >>21341680
    Dzięki za szybką odpowiedź. Na wyjściach z zasilacza do płytki tej dużej nie ma napięć stałych. Zwarć na diodach i kondensatorach to nie sprawdzałem. Jak to zrobić? Przy wyłączonym napięciu 230? Czy przy włączonym? I robić to miernikiem w pomiarze rezystancji? Jest takie ustawienie z rysunkiem diody, na zakresie 2000 ohm.
    Pozdrawiam
  • #7 21342536
    Pikko_Srv
    Poziom 22  
    Ojoj, może to być trochę niebezpieczne na początek.
    Nie wiem, czy samemu dasz radę.
    Rękawiczki by się przydały, więc...
    Pod napięciem mierzymy tylko w trybie napięcia V. I tu musisz tak zrobić. Najpierw na dużym kondensatorze. Obczaj na początku bez zasilania, gdzie to wszystko masz. Trochę musisz poćwiczyć, jak tak i ostrożność.
  • REKLAMA
  • #8 21342543
    sebastianraszkowskis
    Poziom 5  
    >>21342536
    Na tym dużym kondensatorze 330V. Robię to ostrożnie, bo kondensatory to i bez załączonego napięcia trzepią.

Dodano po 2 [minuty]:

TechLovers napisał:
    Co to za rezystor 750k wmontowany na spodzie PCB

Nie wiem co to jest, chyba właśnie ostatnio elektronik do lutował.
  • Pomocny post
    #9 21342553
    Pikko_Srv
    Poziom 22  
    Oki. Czyli pół biedy.
    Zmierz te duże jeszcze po wtórnej stronie, czy aby one cokolwiek już mają, chyba że po załączeniu.
    Sprawdź na pinach złącza, czy jakieś napięcia z masą wtórną oczywiście są.
  • #10 21342581
    sebastianraszkowskis
    Poziom 5  
    PIKKOSRV napisał:
    Zmierz te duże jeszcze po wtórnej stronie

Czyli te 2 obok transformatora? Żadnego napięcia, jak przykładam miernik, to gdzieś po przecinku się pojawia i znika. Pomiary zaczynam od max zakresu i schodzę w dół.

Dodano po 2 [minuty]:

Multimetr cyfrowy i układ elektroniczny na stole warsztatowym.

Dodano po 3 [minuty]:

>>21342581

Która to jest strona pierwotna? Ta z tym dużym kondensatorem i radiatorem, jak mniemam? A wszystko po drugiej stronie transformatora, to strona wtórna?
    Załączniki:
    • Subwoofer nie działa, dioda nie świeci, zaschnięte plamy na płytce - co sprawdzić? 17338624263622476890470981346626.jpg (3.1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #11 21342623
    Pikko_Srv
    Poziom 22  
    Tak dokładnie. Często odkreślone linią czarną grubą lub właśnie białą. Przy złączu wielopinowym białym masz stronę wtórną i kondensatory.
    Widocznie zasilacz nie włączy się bez płyty głównej podłączenia i odpalenia tego przez przycisk na przykład.
    Polecam na metalowych krokodylkach nałożyć termokurczki stosowne, bo kiedyś narobisz sobie biedy :)

Dodano po 4 [minuty]:

Od spodu masz ładnie napisane w samym rogu symbol PLUSA. Znajdź masę, przeważnie najgrubsza ścieżka, chyba że producent zrobił odwrotną topologię sterowania minusem.
    Sprawdź na wtyczce napięcia, czy jakieś są.
  • #12 21342651
    sebastianraszkowskis
    Poziom 5  
    PIKKOSRV napisał:
    Znajdź masę, przeważnie najgrubsza ścieżka, chyba że producent zrobił odwrotną topologię sterowania minusem..
    Sprawdź na wtyczce napięcia, czy jakieś są

Podłączenie płyty głównej nic nie zmieniło, na kondensatorach wtórnej strony nie pojawiły się napięcia. A czy masa będzie opisana DG? Czy -VCC? Jakoś mi się kojarzy GND jako masa. Jeszcze powiem, że ten rezystor z dołu był luźny. Przylutowałem go, ale po co on tam został dodany, to nie wiem, na wierzchu, tj. z drugiej strony płytki było coś rozlanego.

Dodano po 7 [minuty]:

TechLovers napisał:
    Mosfet zasilacza sterowany z układu umieszczonego na małej pionowej płytce, obok kondensatora na 310V.

Co z tym? Bo tak hasłowo napisane. Zimny lut?

Dodano po 7 [minuty]:

TechLovers napisał:
    Sprawdź kondensator obok sterownika przetwornicy (ten mały). Często jego uszkodzenie uniemożliwia start. Zmierz napięcie na tym kondensatorze. To zasilanie sterownika przetwornicy. Powinno tam być od kilku do kilkunastu V, w zależności od typu układu.

Czy chodzi o ten?Płytka drukowana z kondensatorami i radiatorem, widoczny przyrząd wskazujący na komponent.

Dodano po 2 [minuty]:

>>21342651 Płytka elektroniczna z kondensatorami i radiatorem
    Na radiatorze obok tej płytki jest coś okopcone.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #13 21342720
    TechLovers
    Poziom 17  
    Ocena: 81
    sebastianraszkowskis napisał:
    Na radiatorze obok tej płytki jest coś okopcone.

To niedobrze. Zobacz, czy na tej małej płytce, któryś z elementów nie jest wypalony. Masz zimny lut na transformatorze. Zimny lut to inaczej utleniony, niekontaktujący, lub mechanicznie uszkodzony wadliwy punkt lutowniczy. Masz takich kilka. Popraw te zaznaczone miejsca. Topnik i świeża cyna.
    Płytka drukowana z zaznaczonymi obszarami zimnych lutów.
    To zresztą mogło być główną przyczyną uszkodzenia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #14 21342752
    Pikko_Srv
    Poziom 22  
    Tak. Podstawowa sprawa to przelutowanie, jak pisaliśmy na początku wszystkiego, gdyż jak wiadomo, płytki tu mają ciężkie warunki, jeśli chodzi o drgania. W końcu subwoofer :)

Dodano po 44 [sekundy]:

Topnik, cyna i lutownica :)

Dodano po 35 [sekundy]:

Potem dobrze oczyść IPA lub jakiś np. KT-5 i przejrzyj raz jeszcze.

Dodano po 2 [minuty]:

Co do kondensatora, to fakt, warto sprawdzić, gdyż on filtruje i stabilizuje napięcie dla układu kluczującego. Najlepiej pomiar rezystancji ESR i pojemności.
  • #15 21350835
    sebastianraszkowskis
    Poziom 5  
    >>21342752
    Panowie przelutowalem wszystko, ale nic z tego. Teraz nawet na tym dużym kondensatorze nic nie ma. Jakieś pomysły?
  • #16 21351011
    Pikko_Srv
    Poziom 22  
    Diody sprawdzane? Stabilizatory?
  • #17 21351030
    sebastianraszkowskis
    Poziom 5  
    A co to jest te zaznaczone na zdjęciu? Bo przy przelutowaniu wypadły i nie wiem, czy biegunowość zachowałem, nie wiem, co to jest, dlatego może zamienione bieguny robią teraz problem. Jak sprawdzić diody?
    Załączniki:
    • Subwoofer nie działa, dioda nie świeci, zaschnięte plamy na płytce - co sprawdzić? IMG_20241216_191056.jpg (2.26 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 21352798
    sebastianraszkowskis
    Poziom 5  
    Wracam do informowania, sprawdziłem diody, po stronie wtórnej wszystkie są ok. Po drugiej stronie dioda Zenera w obie strony ma zwarcie, tak jak jedna z diod koło radiatora (lewa u góry) z dopisanym zerem. Ta obok dziwnie, bo w jedną stronę ma 0,4, a w drugą 0,2, a wcześniej chyba jeszcze inne wskazanie miała, ale nie jestem pewien. Płytka drukowana z oznaczeniami i elementami elektronicznymi Widok uszkodzonego elementu elektronicznego z przewodem na drewnianym tle. <br /> I taki na drugim zdjęciu wicajster elektronik mi przyczepił na klej na gorąco przy przewodzie zasilającym, do niczego nie było to przylutowane. Jakiś dowcip?
  • #19 21354707
    sebastianraszkowskis
    Poziom 5  
    Jakie te diody powinienem zamówić? Bo z nich samych nie da się wyczytać nic.
  • #20 21437124
    sebastianraszkowskis
    Poziom 5  
    Widzę, że po podziękowaniu kolegom temat się wyczerpał?
  • #21 21442925
    Pikko_Srv
    Poziom 22  
    Tu najwidoczniej masz diody prostownicze. Montaż jak przed ostatnią. Robią za mostek w parach.

Dodano po 6 [minutach]:

Pisz jak coś.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy subwoofera Carbon 150W, który przestał działać, a dioda sygnalizacyjna nie świeci. Na płytce zasilacza widoczne są zaschnięte plamy oraz zimne luty, szczególnie na transformatorze i w okolicach mosfeta sterowanego przez małą pionową płytkę. Pomiar napięcia na dużym kondensatorze elektrolitycznym (około 310V) początkowo był obecny, lecz po przelutowaniu elementów zniknął. Brak napięć stałych po stronie wtórnej zasilacza oraz brak napięć na wyjściach do płyty głównej wskazuje na uszkodzenie w układzie zasilania. Zdiagnozowano zwarcie w diodzie Zenera oraz uszkodzenie jednej z diod prostowniczych. Zalecane jest sprawdzenie i wymiana uszkodzonych diod, przelutowanie wszystkich zimnych lutów z użyciem topnika i świeżej cyny, oczyszczenie płytki izopropanolem oraz pomiar rezystancji ESR i pojemności kondensatorów filtrujących. Wskazano na konieczność ostrożności przy pomiarach pod napięciem oraz na znaczenie prawidłowego podłączenia masy (GND) i biegunowości elementów. Wymiana zasilacza jest możliwa, ale wymaga znajomości parametrów napięć i prądów na wejściu i wyjściu oryginalnego modułu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA