logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Golf 5 2004 1.9 TDI - ciepłe powietrze tylko z prawego nawiewu, reszta zimna

PitBartek 10 Gru 2024 22:03 1398 4
REKLAMA
  • #1 21342683
    PitBartek
    Poziom 7  
    Ocena: 9
    Witam mam problem z ogrzewaniem w aucie
    Pacjent Golf 5 2004 1.9 TDI
    Ciepłe powietrze wylatuje tylko z jednego nawiewu x prawej strony
    Pozostałe nawiewy cały czas zimne powietrze dmuchają
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21342716
    JayRo
    Poziom 39  
    Ocena: 957
    Jest na pokładzie climatronic? Jak jest, to diagnoza komputerowa powinna coś podpowiedzieć. Napotykałem przeważnie na uszkodzenia serwomotorów sterowania klapami nawiewów. Najczęsciej V158 oraz V159. Jeden po lewej stronie środkowej konsoli, a drugi po prawej.
  • REKLAMA
  • #3 21342975
    PitBartek
    Poziom 7  
    Tak jest climatronic. Niestety nie mam możliwości podłączenia do komputera a nie będę 200 wywalał w błoto ponieważ to prawdopodobnie to co napisałeś.
    Przez jakiś czas mimo że klapki ustawione w jednej pozycji to ciągle słyszałem od strony kierowcy silniczek a teraz już go nie słychać.
    Zamówię część wymienię i zobaczę co dalej
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21343126
    JayRo
    Poziom 39  
    Ocena: 957
    Nie mając pod ręką żadnego diagnoskopu, można zdjąć ten boczny plastik tunelu. Ten silniczek znajduje się zaraz pod nim, zamontowany nad samą nagrzewnicą. Zmieniając temperaturę z min. na max, powinien się poruszać. Jeżeli będzie stał, pomimo wszelkich manipulacji na panelu klimatyzacji, to prawdopodobnie zabrudzeniu uległ jego potencjometr. Przy odrobinie umiejętności można go rozebrać, wyczyścić oraz ponownie przesmarować np. wazeliną techniczną. W dużej części przypadków taki zabieg pomaga na długie lata.
  • #5 21408515
    PitBartek
    Poziom 7  
    Prawdopodobnie coś się zablokowało. Po około 5 minutach "zabawy" każdą funkcją nawiewu zaczęło się ruszać i działa normalnie.
REKLAMA