logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf V 1.4 16V 75KM 2006 brak ogrzewania na wolnych obrotach - dłuższa historia.

Świr 03 Paź 2025 15:07 390 9
REKLAMA
  • #1 21708800
    Świr
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Dzień dobry.
    Mam problem z ogrzewaniem w Golf V 2006 rok produkcji z silnikiem 1,4 16v (75KM). Opiszę całość historii, bo to wszystko ciągnie się kilka lat. Auto miało całkowicie rozebrany przód, i stało bez chłodnicy i płynu chłodniczego około rok czasu. Po tym okresie zostało zmontowane, wypłukany układ chłodzenia i zalany płynem. Na początku silnik nie trzymał temperatury, w zimie (bo wtedy głównie to auto jeździ) był niedogrzany. Termometr na desce rozdzielczej pokazywał około 70 stopni Celsjusza. Równocześnie nie działało ogrzewanie. Precyzując - działało, ale dopiero po wejściu silnika na obroty powyżej 3000, no i powietrze z nawiewu leciało letnie a nie gorące jak wcześniej. Wymieniłem termostat, silnik trzyma równo 90 stopni, wszystko jest okej poza ogrzewaniem. Dalej trzeba cisnąć obrotami silnika aby było ogrzewanie. Doczytałem że to zapchana nagrzewnica, więc olałem temat i tak sobie jeździłem na pewno gdzieś od 3 - 4 lat. Wczoraj miałem wolną chwilę i pomyślałem sobie, że skoro nagrzewnica jest i tak do wymiany, to spróbuję ją przepchać wodą pod ciśnieniem. Zakręciłem węża, wpuściłem wodę, a ta ku mojemu zdziwieniu przepływa swobodnie. No więc zacząłem dmuchać w przewody doprowadzające płyn do nagrzewnicy. Okazało się, że odpływowy jest zatkany gdzieś w obudowie termostatu. Chcąc tam się dostać zdemontowałem termostat i przewód udrożnił się. Podczas skręcania tego do kupy cały czas sprawdzałem czy przewód jest drożny i był. Jednakże po złożeniu wszystkiego do kupy nagrzewnica nadal nie pracuje. Podejrzewam że przewód znów utracił drożność, ale nie chciało mi się już zlewać płynu i sprawdzać.
    Po tej epopei pytanie do was:
    Czy ten silnik potrzebuje jakiegoś szczególnego termostatu? Czy może ja trafiłem na wadliwy i mogę go śmiało wymieniać na inny uzyskując drożność przewodu nagrzewnicy? Ewentualnie jakiej marki termostat możecie polecić?
  • REKLAMA
  • #2 21708835
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6660
    Nagrzewnica składa się z wielu równolegle połączonych kanałów wystarczą trzydrożne będzie piękny przepływ. Ale grzać nie będzie jak tylko 10% rurek będzie zasilane w ciepło.
  • #3 21708999
    Świr
    Poziom 34  
    No okej, ale co z tym zatykającym się przewodem powrotnym? No i przy trzech drożnych powinien się nagrzewać nie?
  • REKLAMA
  • #4 21709067
    kkknc
    Poziom 43  
    Przecież pisałeś że ci się nagrzewa po wymianie termostatu. Więc o co chodzi że nie nagrzewa.
  • #5 21709316
    Świr
    Poziom 34  
    Możesz mi pokazać gdzie tak napisałem?
  • REKLAMA
  • #6 21709401
    kkknc
    Poziom 43  
    Świr napisał:
    Wymieniłem termostat, silnik trzyma równo 90 stopni, wszystko jest okej poza ogrzewaniem.

Chyba nie bardzo jest po co z tobą pisać.
  • #7 21709531
    Świr
    Poziom 34  
    Przecież wyraźnie napisałem że wszystko jest okej poza ogrzewaniem. I o to niedziałające ogrzewanie mi przecież chodzi. Nie wiem czy ze mną jest co pisać, czy Ty nie zrozumiałeś o co chodzi w tym co ja napisałem.

Podkreślę to co zacytowałeś: "wszystko jest okej POZA OGRZEWANIEM". I jeszcze raz napiszę - o to ogrzewanie mi chodzi, wszak to dział "Samochody Klimatyzacje Ogrzewanie".

Moja prośba - przeczytasz to jeszcze raz ze zrozumieniem i pomożesz, czy będziemy niepotrzebnie nabijać posty?
  • #8 21709539
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 314
    Auta z grupy VW lubia gdy termostaty są oryginalne i wtedy masz pewność że to działa. Jeśli to nie pomoże i układ był płukany to nagrzewnica do wymiany.
    Rozumiem że silniczek nastawczy klapy ciepło/zimno sprawny ???
  • #9 21712658
    Świr
    Poziom 34  
    Tak, silniczek jest sprawny. Jak będą warunki pogodowe to zrobię test nagrzewnicy wpuszczając do niej bezpośrednio gorący płyn z silnika. Wtedy wyjdzie czy to kwestia nagrzewnicy czy termostatu. Innego pomysłu na chwilę obecną nie mam.
  • REKLAMA
  • #10 21712732
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6647
    Nie patrz na przepływ przez nagrzewnicę. Może być a grzać nie będzie. Po 20 latach pewnie zabite kanaliki osadami.
    Ona jest tak ustawiona w pionie że kazdy syf z ukladu zostaje w dolnej części.
    Wiem że wymiana ciężka czasami no ale trudno.
    Mialem Touran a, cuda wianki na kiju odstawiane,plukanie,sra.. , a na końcu i tak wjechała nowa i od razu było ok.
    Licząc te godziny szybciej wyszła wymiana nowej.

Podsumowanie tematu

✨ Golf V z 2006 roku z silnikiem 1.4 16V (75 KM) ma problem z ogrzewaniem na wolnych obrotach. Po długim okresie bez chłodnicy i płynu chłodniczego układ został zmontowany i przepłukany, a termostat wymieniony na oryginalny, co ustabilizowało temperaturę silnika na 90°C. Mimo to ogrzewanie działa tylko przy wysokich obrotach silnika (powyżej 3000 rpm), a nawiew nie daje gorącego powietrza. Podejrzenie padło na zapchaną nagrzewnicę, która ma wiele równoległych kanałów, z których tylko część jest zasilana ciepłem. Dyskusja wskazuje, że przy oryginalnym termostacie i sprawnym silniczku nastawczym klapy ciepło/zimno problem może leżeć w nagrzewnicy wymagającej wymiany. Autor planuje test nagrzewnicy poprzez bezpośrednie wpuszczenie gorącego płynu z silnika, aby potwierdzić diagnozę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA