Witam pacjent Golf 5 diesel 1,9 .Dziwne objawy pracy wentylatora nawiewu . Po postoju wentylator pracuje w miarę normalnie . Po nagrzaniu silnika dmucha ciepłym powietrzem . Niestety po około 30 minutach nie dmucha na żadnym zakresie pracy wentylatora . Co ciekawe wyraźnie słychać że pracuje . Są wyraźne zmiany głośności pracy w zależności od zakresu 1-4 . Nadmieniam że to układ manualny na cięgna i pokrętła . Dostałem w sklepie 2 silniczki zgodnie z numerem VIN . Pod schowkiem pasażera nic nie widzę . Czy możliwe jest ocinanie przepływu powietrza jakąś klapą . Na długich trasach jest zimno w aucie . Zakładam że nie możliwe jest mechaniczne rozłączenie elementów dmuchawy z silnikiem . O ile jest sprzęgło elektromagnetyczne , sterowane czujnikiem temperatury czemu działa tylko w jedną stronę .
3 pytania - czy jest taki czujnik odcinający nawiew
- gdzie są klapy sterowane silnikiem (mam 2 silniki zgodnie z VIN )
- gdzie szukać usterki ogrzewania
ps jest klapa sterowana silnikiem głęboko pod schowkiem pasażera , ale odpowiada za skierowanie nawiewu na nogi .
3 pytania - czy jest taki czujnik odcinający nawiew
- gdzie są klapy sterowane silnikiem (mam 2 silniki zgodnie z VIN )
- gdzie szukać usterki ogrzewania
ps jest klapa sterowana silnikiem głęboko pod schowkiem pasażera , ale odpowiada za skierowanie nawiewu na nogi .