logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Golf 5 1.9 TDI – wentylator nawiewu działa, ale nie dmucha po 30 min

djronisg 22 Gru 2025 09:10 345 6
REKLAMA
  • #1 21787257
    djronisg
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Witam pacjent Golf 5 diesel 1,9 .Dziwne objawy pracy wentylatora nawiewu . Po postoju wentylator pracuje w miarę normalnie . Po nagrzaniu silnika dmucha ciepłym powietrzem . Niestety po około 30 minutach nie dmucha na żadnym zakresie pracy wentylatora . Co ciekawe wyraźnie słychać że pracuje . Są wyraźne zmiany głośności pracy w zależności od zakresu 1-4 . Nadmieniam że to układ manualny na cięgna i pokrętła . Dostałem w sklepie 2 silniczki zgodnie z numerem VIN . Pod schowkiem pasażera nic nie widzę . Czy możliwe jest ocinanie przepływu powietrza jakąś klapą . Na długich trasach jest zimno w aucie . Zakładam że nie możliwe jest mechaniczne rozłączenie elementów dmuchawy z silnikiem . O ile jest sprzęgło elektromagnetyczne , sterowane czujnikiem temperatury czemu działa tylko w jedną stronę .
    3 pytania - czy jest taki czujnik odcinający nawiew
    - gdzie są klapy sterowane silnikiem (mam 2 silniki zgodnie z VIN )
    - gdzie szukać usterki ogrzewania
    ps jest klapa sterowana silnikiem głęboko pod schowkiem pasażera , ale odpowiada za skierowanie nawiewu na nogi .
  • REKLAMA
  • #2 21787267
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3315
    Pierwsze komputer i sprawdzenie jakie temperatury widzi sterownik klimatyzacji. Dwa ręczne sprawdzenie czy węże do nagrzewnicy oba są gorące oraz jak stan płynu w zbiorniczku.
  • REKLAMA
  • #3 21787292
    djronisg
    Poziom 10  
    Z wylotu kratek nawiewu nie dmucha powietrzem , bład jest w wentylatorze lub na trasie do kratek .

Dodano po 2 [godziny] 56 [minuty]:

Mam prosty tester do grupy VAG ale poza błędem związanym z EGR nic nie wyświetla . Spróbuję wymienić wentylator i pozmieniać ustawienia na początku pracy nawiew na szybę , nogi . Nie mam pomysłu czemu nie dmucha .
  • #4 21787454
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3315
    Błędy EGR są w module silnika a ty musisz sprawdzić w module klimatyzacji.
  • REKLAMA
  • #5 21787488
    djronisg
    Poziom 10  
    Dziękuję za zainteresowanie ,ale to ,,dziwny,, przypadek bo po postoju normalnie dmucha i leci z kratek ciepłe powietrze (postój aż silnik ostygnie . po wyraźnie słychać i czuć przestawianie klap , na nogi czy na szybę) . Mam trasę 600 km i ma być - 10 muszę to ogarnąć . Po około 30 min mogę jechać: 5h i nic się nie zmienia nie dmucha . Zmiana ustawień nic nie daje . W aucie jest zimno gdzie ucieka powietrze z pracującego na 4 wentylatora nie wiem .
  • #6 21806822
    djronisg
    Poziom 10  
    Witam trochę to trwało brak czasu święta . Na tą chwilę sprawa chyba rozwiązana . Wymieniłem akumulator i wentylator . Nie przerabiałem długiej trasy ale przez 2 h jazdy nie było problemów . Dlatego te ,,chyba " . Akumulator nowy 74 AH 720 A rozruch , wentylator nowy firmy Kamoka . Czyściłem klemy , spryskane kontaktem wtyczki . Temat zamknę po naprawdę długiej trasie , ale na tą chwilę jest ok.
  • REKLAMA
  • #7 21885503
    djronisg
    Poziom 10  
    Witam wymiana akumulatora i wymiana wentylatora , to co radykalnie zmieniło sytuacje . Być może czyszczenie styków elektrycznych + spray do kontaktu , przetarcie szczotką do klem akumulatora oraz zabezpieczenie spray powierzchni klem przed utlenianiem . Na tą chwilę wszystko działa ,pozdrawiam miłego dnia SH .

Podsumowanie tematu

✨ W Golfie 5 1.9 TDI występowała usterka nawiewu: po uruchomieniu i na zimnym silniku wentylator działał normalnie, po rozgrzaniu przez około 30 minut przestawał dmuchać mimo słyszalnej pracy silnika i zmian głośności na biegach 1–4. Sprawdzano sterownik klimatyzacji, temperatury, stan płynu oraz nagrzewnicę, a także błędy w module klimatyzacji; błędy EGR dotyczyły tylko modułu silnika. Podejrzewano klapy nawiewu, silniczki sterujące i ewentualne odcięcie przepływu powietrza. Ostatecznie problem ustąpił po wymianie akumulatora, wymianie wentylatora oraz czyszczeniu i zabezpieczeniu styków elektrycznych i klem akumulatora preparatem do kontaktów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA